<strong><b>NÆRMERE OG TRYGGERE:</strong> </b>Det flate støpselet gjør at sofaen kommer nærmere veggen, og beskytter ledningen. Har man mer moderne, innfelte kontakter blir det enda bedre. Foto: BRYNJULF BLIX
NÆRMERE OG TRYGGERE: Det flate støpselet gjør at sofaen kommer nærmere veggen, og beskytter ledningen. Har man mer moderne, innfelte kontakter blir det enda bedre. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

Smart, flatt og billig støpsel

At du ikke får sofaen eller sengen inntil veggen på grunn av stikkontakter og støpsler kan være et irriterende problem. Her er løsningen.

Publisert
Sist oppdatert

Selv om både stikkontakter og støpsler kommer i mange varianter, har de en lei tendens til å være plassert sånn at de er i veien, eller mindre tilgjengelig enn man skulle ønske.

Et klassisk problem er at stikkontakten sitter akkurat der man vil ha sofaen, en hylle, en kommode eller et nattbord.

Skal man bruke kontakten må man altså trekke sofaen eller de andre gjenstandene ut fra veggen, og får da en større glippe enn ønsket.

Heldigvis finnes det løsninger, og denne billigvarianten er ikke bare estetisk, den kan også være tryggere.

Ledninger som stikker ut fra et støpsel vil ofte bli bøyd, og dette kan over tid føre til uheldige belastninger og dårlig kontakt.

Man går på gulvet, setter seg i og reiser seg fra sofaen, dulter borti kommoden og åpner og lukker skuffer. Det er ikke så mye bevegelse som skal til hvis det pågår over lang tid. I tillegg kan temperaturen variere.

Blir det dårlig kontakt mellom ledningsendene og innfestningen i støpselet, kan det føre til gnist, svart belegg, større motstand og varmgang - som i verste fall kan gi en ulmebrann.

LES MER: Strøm: Dette har du lov til å fikse selv

Løsningen er ett flatt støpsel

I januar 2011 skrev vi om et helt nytt støpsel fra EVOline, som var helt flatt og ikke bygget mer enn syv millimeter over kontakten. Dette kan nå bestilles på nettbutikker, og koster 89 kroner hos NetOnNet.

Men det finnes også en variant hos Biltema, som er ganske lik og også bygger bare syv millimeter over selve kontaktdelen.

<strong><b>TYNN OG FLAT:</strong> </b>Den bygger bare syv millimeter. Foto: BRYNJULF BLIX
TYNN OG FLAT: Den bygger bare syv millimeter. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Det som slo oss er at prisen bare er beskjedne 19,90 per stykk. Du får altså fire stykker for mindre enn prisen for én, og da har vi ikke tatt med frakt.

<strong><b>BILLIG:</strong> </B> Du får tre flatstøpsler for mindre enn det den designberømte versjonen koster.  Foto: BRYNJULF BLIX
BILLIG: Du får tre flatstøpsler for mindre enn det den designberømte versjonen koster. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Støpselet i bruk

Støpselet fra Biltema har to skruer, lokket vippes av etter at disse skruene er løsnet. Det er tre skrutilkoblinger med skruehoder som passer både flat- og stjernetrekker.

<strong><b>TO DELER:</strong> </b>To skruer holder delene sammen og sikrer strekkavlastningen.  Foto: BRYNJULF BLIX
TO DELER: To skruer holder delene sammen og sikrer strekkavlastningen. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


For ledning med tykk kappe må du fjerne denne helt fra strekkavlastningen og fram til koblingene.

<strong><b>AVISOLERING:</strong> </B> Vanlig jordet apparatledning må avisoleres rett innenfor strekkavlastningen. Foto: BRYNJULF BLIX
AVISOLERING: Vanlig jordet apparatledning må avisoleres rett innenfor strekkavlastningen. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Skal du bytte støpsel på en ujordet lampe eller lignende som er utstyrt med eurokontakt, er dobbeltisolert og ikke jordet, er det god plass til vanlig tynn lampeledning. Da er det ikke nødvendig å fjerne den ytterste kappen hele veien mellom strekkavlastning og tilkobling.

<strong><b>LAMPELEDNING:</strong> </b>Det er god plass til tynn, ujordet lampeledning. Foto: BRYNJULF BLIX
LAMPELEDNING: Det er god plass til tynn, ujordet lampeledning. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Men strekkavlastningen fungerer rett og slett ikke på lampeledning, den er for romslig og strammer ikke nok til å holde på ledningen. Vi satte på to lag med krympestrømpe, da ble det bra.

<strong><b>FOR TYNN:</strong> </b>Lampeledningen er for tynn, strekkavlastningen fungerer ikke. Foto: BRYNJULF BLIX
FOR TYNN: Lampeledningen er for tynn, strekkavlastningen fungerer ikke. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
<strong><b>FOR TYNN:</strong> </b>Lampeledningen er for tynn, et par lag med krympeslange gjør at strekkavlastningen fungerer. Foto: BRYNJULF BLIX
FOR TYNN: Lampeledningen er for tynn, et par lag med krympeslange gjør at strekkavlastningen fungerer. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
<strong><b>FIKSET:</strong> </B> Med et par lag krympestrømpe fungerer strekkavlastningen utmerket også på tynn  lampeledning. Foto: BRYNJULF BLIX
FIKSET: Med et par lag krympestrømpe fungerer strekkavlastningen utmerket også på tynn lampeledning. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


De to bøyelige hempene på hver side gjør det lett å trekke ut støpselet, samtidig som de gir etter og lar deg plassere ting helt inntil selve flaten.

Les også: Fjernstyring uten installasjon

Dommen?

Dette støpselet er et godt alternativ i mange situasjoner. En ting er det estetiske, at det bygger vesentlig mindre enn andre støpsler, men konstruksjon gjør også at ledningen blir mindre utsatt.

<strong><b>MYE Å HENTE:</strong> </b> Det er flere centimeter å hente ved å bytte støpsel, det er også tryggere med tanke på ledningsbrudd. Foto: BRYNJULF BLIX
MYE Å HENTE: Det er flere centimeter å hente ved å bytte støpsel, det er også tryggere med tanke på ledningsbrudd. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Bruksområdene er mange, og vi vil tro at mange lamper med fordel kunne bli utstyrt med et slikt støpsel. Da kan det være en fordel å sørge for bedre strekkavlastning, hvis det er sjanse for at noen vil kunne komme til å trekke i ledningen.

Og prisen? Den er det ingen ting å si på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer