I seng med fienden
- Slik holder du midden i sjakk
- Småkryp på loft og kjeller
Kjøkken
Melmidd Holder til i mel- og kornposer. Den avgir en særegen lukt. Middbefengt mat skal kastes, og man bør vaske skikkelig ut av skapene hvor midden har holdt hus.
Australsk tyvbille: Importert bille som finnes over hele Norge. Den lever av alle slags produkter: Mel, gryn, kakao, kjeks og lignende. Fjernes ved skikkelig rengjøring.
Maur: Sukkermaur er en kjent kamerat, men er mer sjenerende enn til ugagn der den gjerne oppsøker søtsaker. Jordmauren gnager derimot redeganger i trematerialer og derfor en større plagånd.
Det er vanskelig å bli kvitt maur, og man må derfor gå til angrep på selve maurtuen for å få bukt med problemet. Faraomaur livnærer seg på proteinrik kost: Kjøtt, blod, ost, andre insekter, og også søtsaker. Maurene gjør ingen skade, men på sykehus sprer de smitte og kan trenge inn i sår gjennom bandasjer. De holder til i hus, gjerne fyrrom, og danner kolonier på hundre tusen maur. Skadedyrfirmaer bekjemper denne mauren.
Bad
Børstedyr: Holder til på varme, fuktige steder som kjøkken og bad. Ufarlig, men sjenerende. Sølvkje er særlig vanlig.
Støvlus: Fellesbetegnelse på en orden av innsekter. Fem arter trives innendørs, og de er alle 1-2 millimeter lange, og søker seg til fuktige rom. De bekjempes ved uttørking og påfølgende rengjøring.
Baderomsmygg: Disse karene trives i slammet som samler seg i vannlåser og avløp hvor de nyter alger, sopp og bakterier. De er harmløse, men sjenerende og fjernes ved å kvitte seg med slammet som larvene lever i.
Stua
Stua innholder innsektsmat av mange slag. Trebukken og barkebillene kommer ofte inn via fyringsved.
Møll: Møllen spiser stoffer, og helst ull. Hunnen legger eggene på steder som er egnet som larvemat. Møllhull unngås ved naftalin.
Teppebille: Finnes hovedsakelig i Sør-Norge hvor de holder til i fuglereder og dyrebol som inneholder fjær og pels. De kryper gjerne inn i skuffer og skap, hvor de spiser hull i tøy. Det er tilstrekkelig å fjerne enslige biller, men er det flere bør man finne ut hvor de klekker og deretter rengjøre stedet ordentlig.
Hærmygg: Denne myggen kalles også sørgemygg og det finnes rundt 100 arter spredt utover hele landet. De klekker gjerne fra blomsterpotter, men gjør ingen skade bortsett fra å irritere. I stort antall kan larvene angripe plantenes hårrøtter. Vil man kvitte seg med flua, holder det med å tørke ut blomsterpottene; larvene er avhengige av fuktighet.
Kjeller
Kjelleredderkopp: Edderkoppen har skinnende bakkropp og foretrekker mørke og fuktige steder som kjeller. Den gjør ingen skade.
Tusenbein og skolopendere: Runde, pølseformede skapninger som fra tid til annen forviller seg inn i kjellere.
Kjellerskrukketroll: 13 22 millimeter lange krepsedyr med antenne og syv ledd. De foretrekker høy luftfuktighet og råtne planker. De gjør ikke annen skade enn å sjenere og fjernes enkelt med maurkverk.
Vindusmygg: Denne myggen spiser skadede og råtne grønnsaker, løv og røtter. De finner også frem til filter i kloakkanlegg hvor de holder fest over alger og sopp som ellers ville tette igjen filterne. I Norge er ikke vindusmyggen skadelig.
Loft
Fuglelopper: Når fuglene bygger reir oppunder loftet følger fugleloppene med. De dør raskt når de kommer i hus, men kan overleve lenge på menneskeblod. De biter gjerne tak der de kommer til. Noen bitt er ikke farlig, men dukker det opp flere stikk bør du fjerne kilden.
Loftsflue: Også kjent som spyflue og "bombefly". Samler seg i store kolonier på solvarme steder. Gjør ingen skade.
Bli kvitt midden
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.