Slutt på søkeplikt for våtromsarbeid

Regjeringen gjør helomvending i omstridt lovendring.

<b>Slutt på papirmøllen</b> for alle som skal pusse opp baderommet.  Foto: Colourbox.com
Slutt på papirmøllen for alle som skal pusse opp baderommet. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppussing av baderommet. Som om det ikke kan være slitsomt nok, har det de siste årene vært både innskjerpinger og oppmykninger av reglene. Det har også utviklet seg til å bli en papirmølle av gigantiske proporsjoner.

Nå blir det enklere.

– Fra 1. januar (2012, red.anm.) blir det enklere å bygge om våtrom. Hvis ombyggingen ikke berører naboens eiendom, trenger en ikke søke kommunen, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete i en pressemelding.

I praksis vil dette si at dersom arbeidet medfører å bryte brannskillet mellom boliger, for eksempel fysisk gjennom vegger, gulv eller tak inn til naboen for å plassere eller bytte ut rør, må du fortsatt søke kommunen om tillatelse.

Det er ikke alt du bør gjøre selv ... Se når du bør bruke fagfolk

Kampen mot lekkasje

Norske boliger får vannskader for milliarder hvert år. Hvert syvende minutt skjer en vannskade. Som ett ledd i å redusere dette problemet endret regjeringen byggereglene i fjor, og innførte en meget omstridt lovendring fra 1. juli 2010.

Dette innebar blant annet søknadsplikt for de fleste inngrep i våtrommet, og for nybygg. Ting som før hadde vært greit å gjøre selv, for eksempel å rive baderommet selv, ble forbudt før en hadde fått godkjent søknaden sin. Og det kostet selvfølgelig penger å søke, fra 1.500 til mer enn 10.000 kroner, litt avhengig av kommunen.

I mars i år varslet kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete at de ville se på reglene. Ministeren varslet at de ville se på de store kostnadforskjellene, og i tillegg kuttet midlertid søknadsplikt for våtromsarbeid i eksisterende bygg. Nå gjøres dette permanent, og den forhatte paragrafen i byggesaksforskriften om søknadsplikt og ansvarsrett for våtrom oppheves med virkning fra 1. januar 2012.

– Fukt utgjør en vesentlig del av skadene på bygg. På den andre siden har det blitt for mye byråkrati knyttet til å søke om byggeløyve. Vi fjerner søknadsplikten for å gjøre det enklere for folk, sier Navarsete, og presiserer at kravene til kvaliteten på arbeidet selvfølgelig fortsatt gjelder.

Skal du bygge bad i tilbygg som er mindre enn 50 kvadratmeter slipper du å søke. Men skal du bygge helt nytt, fører det med seg både søknadsplikt, samt krav til å benytte ansvarlige selskap.

På tide å bytte? Så lenge skal badet vare

Nå får du ansvaret

Bortfallet av søknadsplikten er ikke bare bra, dersom du selv ikke sikrer deg. For når den nå faller bort, er det eieren av bygget som må ta et privatrettslig ansvar for arbeidet, heter et i meldingen fra kommunal- og regionaldepartementet. Du må selv sikre kvaliteten gjennom kontrakter, og du vil ikke lenger kunne be kommunen om å ha tilsyn med firmaene. Med ordningen som nå bortfaller måtte håndverkerene godkjennes av kommunen, før de lovlig kunne gå løs på oppussing av baderommet ditt.

Her kan du laste ned gratis håndverkontrakt.