Nå skal det bli slutt på kroneboligene på Finn.no. Foto: Finn.no
Nå skal det bli slutt på kroneboligene på Finn.no. Foto: Finn.noVis mer

Slutt på 1-kronersboligene

Det er ikke lenger lov å legge ut boliger på Finn.no til 1 krone, med mindre denne prisen blir akseptert.

DinSide Bolig har gjentatte ganger siden 2006 skrevet om boliger med prisantydning 1 krone på Finn.no.

Nå har Forbrukerombudet tatt affære, etter at temaet igjen ble tatt opp i flere medier forrige uke. Forbrukerombudet har kontaktet meglerfirmaet og fått stanset den ulovlige markedsføringen.

- Boliger med prisantydning på én krone er et klart brudd på markedsføringsloven og bransjenormen, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon i en pressemelding.

Bransjenormen for markedsføring av boliger inneholder klare bestemmelser når det gjelder prisantydninger. Den kan ikke settes lavere enn det selger faktisk er villig til å akseptere. Den kan heller ikke være lavere enn meglers objektive vurdering av verdien.

Glem 1-kronershyttene. Her er hyttene du har råd til.

- Villedende markedsføring

Prisantydningen skal også være en pekepinn for kjøper, og gjøre det mulig å sammenligne ulike typer boliger. Når prisantydningen som ikke oppgis er reell, blir det lettere å orientere seg i markedet.

Norges Eiendomsmeglerforbund har oppfordret sine medlemmer til å avstå fra denne praksisen. Forbrukerombudet vil likevel følge aktivt med på boligannonser for å sørge for at ikke flere meglere benytter seg av lokkepriser, heter det i pressemeldingen.

- De fleste forbrukere vil oppfatte dette som villedende markedsføring. Det er også uheldig for bransjens omdømme, konkluderer forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktualisert i fallende marked

DinSide skrev første gang om 1-kronersboligene i 2006, og var allerede den gang i kontakt med Forbrukerombudet.

- Det kan godt hende at dette er noe vi i Forbrukerombudet vil se nærmere på, nå som vi har blitt klar over problemet, sa avdelingsdirektør i Forbrukerombudet, Gry Nergård, den gang til DinSide.

Ifølge Ida Torgersdotter Øygard, jurist i Forbrukerombudet har ikke 1-kronersboligene vært et reelt problem før nå.

- Det som egentlig har vært det store problemet med lokkepriser de siste årene i et voldsomt stigende marked, har vært at selgere har satt prisantydningen kunstig lavt - men bare litt under, så det er vanskelig å skille, sier Øygard til DinSide.

- Med de endringene som har vært i markedet nå, er dette en litt ny problemstilling.

Hun peker på at det er klare regler for prisantydning i bransjenormen og at det hittil har vært sett på mer som en glipp. - Vi frykter ikke å se så mye til dette i markedet .

- Vi ser også på det som positivt at NEF har gått ut til sine medlemmer og bedt dem om å ikke bruke så lave lokkepriser, avslutter Øygard.