Fra og med i dag, må alle i Norge ha avtale med en digital-TV-leverandør for å kunne se på TV. Om du ønsker en av disse TV-ene, ambilight fra Philips, er opp til deg.  Foto: Merete Korsberg Dalsbø
Fra og med i dag, må alle i Norge ha avtale med en digital-TV-leverandør for å kunne se på TV. Om du ønsker en av disse TV-ene, ambilight fra Philips, er opp til deg. Foto: Merete Korsberg DalsbøVis mer

Slutt for analoge TV-signaler

I går slukket de aller siste analoge TV-signalene.

Overgangen fra analoge til digitale TV-signaler har tatt tid, men nå er det et faktum: Nå er norsk TV digitalt. I går slukket det analoge TV-nettet i Troms og Finmark, og overgangen til digitalTV i Norge er et faktum.

- Dette er en stor mediepolitisk dag, sa statsekretær Lotte Grepp Knutsen i Kulturdepartementet da hun sammen med statsekretær Erik Lahnstein i Samferdselsdepartementet slukket de siste analoge tv-signalene i ettermiddag, skriver NTV i en pressemelding.

Begge berømmet den prikkfrie overgangen til digital-TV i Norge, og Forbrukerombud Bjørn Erik Thon sluttet seg til. Slukkingen skjedde litt før klokken to i går.

Har overgangen vært prikkfri for deg? Hva synes du om overgangen? Diskuter under.

Statsekretærene Lotte Grepp Knutsen og Erik Lahnstein slukket de analoge signalene i Kautokeino.  Foto: NTV
Statsekretærene Lotte Grepp Knutsen og Erik Lahnstein slukket de analoge signalene i Kautokeino. Foto: NTV Vis mer


TV-seere i Troms og Finnmark som i dag mottar analoge TV-signaler via vanlig antenne, bør snarest mulig hente inn nytt tv-tilbud fra enten leverandører av kabel-tv, parabol/satellitt-tv, bredbånds-tv eller det digitale bakkenettet. Dersom du allerede har kabel-TV, bredbånds-TV eller har parabol/satellitt vil det ikke berøre deg.

Lyst på parabol? Slik monterer du antennen, helt selv

Ny TV-hverdag


- Slukkingen har medført at mange forbrukere har måttet ta et nytt valg av TV-leverandør, og at flere har måttet venne seg til en hverdag med digitale dekodere. Vi håper de fleste forbrukere har vurdert flere ulike tilbud og funnet det tilbudet som passer best for seg og sitt bruk, sier Thon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukerombudet har fulgt digital-TV-leverandørene nøye, for å sørge for ryddig og korrekt informasjon i overgangsfasen.

- Vi har tatt opp enkelte markedsføringskampanjer som har vært i strid med markedsføringsloven, men ut i fra vårt ståsted virker det som om overgangen i hovedsak har vært vellykket rundt om i landet. Det er gledelig at overgangen er fullført og at de aller fleste nå har tilgang til et digitalt tilbud, sier Bjørn Erik Thon.

Har du Canal Digital? I går kom en meget etterlengtet softwareoppdatering etter hele ett og et halvt år ...