Slurver med energimerking

Under halvparten av årets kontrollerte hvitevarer var korrekt merket.

Publisert
Sist oppdatert
Vi bør klare nærmere 100 prosent korrekt merking.Agnar Aas, NVE


Elektrokjedene slurver med energimerkingen av hvitevarer.

Hvitevarer er klassifisert etter hvor mye energi de bruker, og altså hvor miljøvennlige de er. Dette vises på en skala fra A til G, der A er best. (Les mer om ordningen her.)

Les også: Nå skal også boliger energimerkes

Kjenner du igjen dette utsnittet? Energimerkingen er lett gjenkjennelig på de røde, oransje, gule og grønne pilene, og skal være godt synlig i butikken, slik at det er lett å velge grønt. <i>Faksimile fra NVE</i>
Kjenner du igjen dette utsnittet? Energimerkingen er lett gjenkjennelig på de røde, oransje, gule og grønne pilene, og skal være godt synlig i butikken, slik at det er lett å velge grønt. Faksimile fra NVE Vis mer


Statens institutt for forbruksforskning, SIFO, har kontrollert 5.041 hvitevarer på oppdrag fra Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE). Kun 46 prosent av dem var korrekt merket i butikken.

- Selv om resultatet er ti prosent bedre enn i fjor, er det ennå langt igjen til mål. Butikkene må forstå at energimerking rett og slette er en måte å yte bedre service på, sier vassdrags- og energidirektør Agnar Aas i en pressemelding.

- Vi bør klare nærmere 100 prosent korrekt merking, mener Aas.

Blir flinkere

SIFO har sjekket 95 butikker i 63 kommuner i år. I fjor sjekket de 121 butikker i 64 kommuner. Da fant de at kun 36 prosent av hvitevarene var korrekt merket.

Elkjøp Stormarked i Molde var best i klassen, med 99 prosent korrekt merking av utstilte hvitevarer. Merkingen var best jevnt over i Trondheim kommune, der tre butikker ble sjekket. Dette til tross for at en Elprice-butikk som ble sjekket hadde fattigslie null prosent korrekt merking. To Siba-butikker trakk opp med mer enn 90 prosent korrekt merking.

Merkefeil

Feilmerking av hvitevarer betyr ikke juksing med klasser. Den vanligste merkefeilen er, ifølge NVE, at energimerket rett og slett ikke er satt på apparatet.


Bergen kommune kommer dårligst ut totalt sett. Her ble tre butikker kontrollert, alle tilhørte Elprice-kjeden og hadde ingen korrekt merkede hvitevarer.

Kjedetoppen

Elprice kom ekstremt dårlig ut i denne undersøkelsen, som de forøvrig er med i for første gang. Totalt 18 butikker ble inspisert, og i snitt var kun åtte prosent av hvitevarene korrekt merket. NVE trekker frem Elprice i Ski som en positiv motvekt; med 91 prosent korrekt merkede hvitevarer. Likevel; de fleste Elprice-butikkene hadde ingen korrekt merkede hvitevarer, og dette er for dårlig.

Kjederesultater 2007
KjedeAntall kontrollerte butikkerProsent korrekt merking
Siba295 %
Lefdal167 %
Elkjøp1162 %
Coop860 %
Expert2640 %
Euronics1235 %
Elkjeden1615 %
Elprice188 %
Uavhengige10 %
SUM:9546 %
Kilde: Sifo på oppdrag fra NVE


Siba topper listen, med 95 prosent riktige merkete varer, men det er verdt å nevne at her er kun to butikker kontrollert. Det samme gjelder for Lefdal - med kun en inspisert butikk.

Kontroller virker

Selv om noen kjeder skuffer, og har dårligere merking enn i fjor, har blant annet Coop-kjeden tatt seg sammen. I år var 60 prosent av de kontrollerte varene riktig merket, mot 39 prosent i 2006. Dog må det sies at dobbelt så mange butikker ble kontrollert i fjor.

Siba har skåret mellom 90 og 100 prosent de tre siste årene.

Ifølge NVE gjør butikker som tidligere er kontrollert det mye bedre enn dem som blir kontrollert for første gang.

Mer om miljø:Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer