SlugMatic snegleplukker

Vi tester et nytt verktøy i kampen mot brunsneglene

Snegle fanget i pose Foto: Brynjulf Blix
Snegle fanget i pose Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brunsneglene gjør skade på prydplanter, og det er heller ikke noen bonus at bløtdyrene er ufyselige. I tillegg kan det være så mange av dem at å fjerne dem blir både tidkrevende og ekkelt.

LES OGSÅ:

I slike situasjoner er det alltid noen som setter seg ned og pønsker ut et redskap som gjør jobben enklere. SlugMatic er et eksempel på det.

Hva gjør SlugMatic?

Hele SlugMatic Foto: Produsenten
Hele SlugMatic Foto: Produsenten Vis mer

SlugMatic er en plukkemekanisme med en klo, en kniv og en holder til en plastpose - alt sitter på et skaft med håndtak som opererer mekanismen.

Tanken er at du plasserer SlugMatic over sneglen ,og med et håndgrep tar kloa tak i den, klemmer den mot en kniv og deler den i to. Bitene havner i plastposen. Så spretter mekanismen ut igjen, og kloa er klar for å plukke opp en ny snegle.

Når du har fanget nok snegler, tar du av posen, lukker og knyter den, og kaster den. Alternativt kan du legge bitene ut som åte etter å ha dynket dem i Nemaslug, en parasitt som tar livet av slike snegler.

I praksis

SlugMatic kommer nesten ferdig montert, det eneste du må gjøre er å feste bøylen som holder plastposen. Den klemmer du rundt stammen, og setter endene ned i plastbøylen.

Når bøylen er montert er det bare å få på plastposen. Posene leveres på rull, og er tilpasset SlugMatic. Du presser bøylen litt sammen og trer på plastposen. Så er du klar til dyst.

Her ser vi selve kloa som fanger sneglen, og det flate knivbladet som skal kappe den i to. Foto: Brynjulf Blix
Bøylen til posen skal tres rundt skaftet. Foto: Brynjulf Blix
Bøylen er klemt rundt skaftet og endene satt i plastholderen. Foto: Brynjulf Blix

Det er lurt å prøveklippe litt først for å finne ut hvilken vinkel du skal holde håndtaket i for at mekanismen skal fungere. Kloa gjør en bue når den fanger og fører dyret mot kniven, og da er det best at kloa ikke subber mot underlaget.

Trikset er å klemme litt forsiktig først så kloa får tak rundt dyret, deretter klemmer du til slik at det føres raskt og effektivt mot kniven og inn i posen.

Bøylen skal klemme rundt sneglen. Foto: Brynjulf Blix
Bøylen skal klemme rundt sneglen. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Hvis dette ikke gjøres riktig kan dyret bli sittende i kloa, og bare sprette ut igjen når du slipper opp håndtaket. Det erfarte vi noen ganger. "Skamklipte" snegler kan være vriene å få tak i og kappe om igjen

Det ekleste

Når du har fanget noen snegler er det tid for å tømme posen, og det fant vi litt ugreit, som all håndtering av disse ekle vesenene. Det blir gjerne litt klemming og fikling med bøylen, og mekanismen blir også litt grisete av gørra som tyter ut når sneglene kappes i to.

Mekanismen blir fort tilgriset av sneglegørr. Foto: Brynjulf Blix
Mekanismen blir fort tilgriset av sneglegørr. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Så den gode avstanden man får idet man plukker og avliver sneglene er ikke der når du skal løsne posen og knyte sammen elendigheta. Men må man så må man ...

Et smart alternativ?

Er du plaget av mange snegler er dette en effektiv løsning for plukking. Hvis det derimot bare dukker opp en brunsnegle i ny og ne er det litt i overkant.

Vi har heldigvis svært få i vår hage, og behandler dem på samme måte som hundebæsj - vi bruker hundepose som vi knyter og kaster i søpla. Det er faktisk langt mindre ekkelt enn å tømme posen til SlugMatic.

SlugMatic får du hos skadedyrbutikken.no som sendte oss testeksemplaret.

Prisen er 595 kroner.