Sliter med stadig flere varmepumper

Folksam mener dårlig kvalitet er årsaken.

SLITER: Mange opplever å få trøbbel med sine varmepumper, viser svenske tall. Foto: IVT
SLITER: Mange opplever å få trøbbel med sine varmepumper, viser svenske tall. Foto: IVT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i år kunne DinSide melde at svenske forbrukere sliter med stadig flere feil og mangler på sine varmepumper. I perioden 1999 til 2009 ble nærmere 62.000 varmepumper skademeldt til det svenske forsikringsselskapet Folksam.

Nå viser nye tall fra selskapet at antallet varmepumper med trøbbel fortsetter å stige fra 2009 til 2010.

30 prosent flere feil og mangler

I 2009 mottok Folksam rundt 5.500 skademeldinger på varmepumper fra svenske forbrukere. I fjor steg dette tallet til 7.000, ifølge Råd&Rön, som forteller videre at Folksam dekker cirka 25 prosent av det svenske villaforsikringsmarkedet.

Dette tilsier at problemet med for dårlige varmepumper kan være utbredt, dersom de andre forsikringsselskapene kan vise til tilsvarende tall.

– Vi vet foreløpig ikke hvordan økningen fordeler seg, hvilke varmepumper det gjelder og alderen på disse. Men det handler om en reell økning på rundt 30 prosent, sier Jan Snaar, avgående miljøsjef i Folksam.

Han mener hovedproblemet med varmepumpene, som gjør at såpass mange går i stykker årlig, er for dårlige komponenter.

– De fleste komponentene, som kompressorer og ventiler, kjøpes på det asiatiske markedet for å gjøre det billigst mulig. Dermed blir kvaliteten lidende, sier Snaar.

Da DinSide tidligere i år konfronterte Gisle Aasland i Bosch Termoteknikk med samme påstand, var han ikke enig i at komponentene er for dårlige.

Det var nemlig en av deres varmepumper som var blant de innmeldte produktene til det svenske forsikringsselskapet. Derimot understreket han at de seriøse produsentene har god kvalitet på produktene sine, og at denne bare blir bedre.

Hva er skjæringspunktet for om det vil lønne seg for deg å installere luft-luft-varmepumpe? Finn ut med vår varmepumpekalkulator

Kan ikke skylde på økning i markedet

Nå har problemet med varmepumpene i Sverige gått så langt at selv den Svenske Varmepumpeforeningen sier de ikke kan bortforklare den kraftige økningen med at markedet har økt.

Martin Forsén sier til Råd&Rön at de må se nærmere på hva feilene skyldes. Samtidig påpeker han at majoriteten av produktene på det svenske markedet høy kvalitet, selv om det finns noen produkter som ikke er gode nok.

Han tror dessuten de to ekstremkalde vintrene vi har hatt har forårsaket flere feil enn det som er normalt.

Les også: Måtte varme opp varmepumpen

Ikke sammenlignbart?

Informasjonssjef Einar Gulbrandsen i Norsk Varmepumpeforening mener man ikke kan sammenligne Norge og Sverige, så lenge Norge ikke har den type statistikk som Folksam hvert år utarbeider for det svenske varmepumpemarkedet.

Gulbrandsen har generelt ikke inntrykk av at varmepumper som produkt er spesielt utsatt for feil og driftsproblemer i forhold til andre sammenlignbare oppvarmingssystemer.

Han tror likevel de to svært kalde vintrene medfører at flere varmepumper får driftsproblemer.

- Dette gjelder spesielt varmepumper som bruker uteluft som varmekilde. Ved denne type lange kuldeperioder ser man tydelig forskjell på de modeller som er bygget for et nordisk klima og de som ikke er det, sier Gulbrandsen.