<b>Pene er de</b>, men vi er litt lei av å bytte pærer ...  Foto: Ikea
Pene er de, men vi er litt lei av å bytte pærer ... Foto: IkeaVis mer

Sliter med Ikeas Grundtal-belysning

De små halogenpærene i Grundtal-spotene under kjøkkenskapet går ustanselig.

På kjøkkenet vårt er det, som på så mange andre Ikea-kjøkken, Grundtal-spotter. De er praktiske, fordi du selv kan bestemme hvor langt fra hverandre de skal sitte. De ser bra ut, du kan velge mellom hvit eller stålgrå, og du kan skjule ledninger og transformator enten inni kjøkkenskapene eller bak en lyslist. Og ikke minst er de rimelige: du betaler 198 for tre stykker.

Det burde være et hyggelig kinderegg, men det er det ikke for alle.

Grundtal, Billy, Ivar eller Oslo: Se hvor Ikea-produktene får navnene sine fra

Slarker, harker og går i stykker

Grundtal-spotene er populære, fordi de er rimelige og lett å integrere. Tips: Legger du dem oppå kjøkkenskapene, får du fin, indirekte belysning.  Foto: Ikea
Grundtal-spotene er populære, fordi de er rimelige og lett å integrere. Tips: Legger du dem oppå kjøkkenskapene, får du fin, indirekte belysning. Foto: Ikea Vis mer


Problemet hos oss er at minst én av spottene slår seg av hver eneste dag. Som oftest kan vi dunke litt på lyset fra undersiden, og så slår det seg på igjen. Andre ganger når vi ikke har ork til å mase med det, slår lyset seg på av seg selv når vi setter inn ting i skapet rett over. Og noen ganger etter mye dunking og lirking må vi gi opp, og bytte ut pæren. Tre av seks må byttes jevnlig etter få måneder, én må noen ganger byttes flere ganger i måneden.

Og vi er ikke alene. Flere vi har snakket med har hatt problemer med samme type spotter, og et kjapt søk på ulike forum viser at det er mange som presenterer lignende beskrivelser. Det har sin forklaring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I 2010 ble systemet i Grundtal-belysningen byttet ut fordi vi merket at det ikke var bra nok. Så har du lamper fra før 2010, så er de nok mer slarkete enn de er nå, sier Sara Lossius i Ikea til DinSide.

Problemet lå i kontakten mellom pæren og lampen, den var rett og slett for dårlig - men dette skal fungere bedre nå.

Lossius peker også på at selve pærene, halogenpærer (G4 10W), kan ha noe å si.

– De varer i gjennomsnitt i 2.000 timer, så har man på kjøkkenbelysningen i 12 timer hver dag, så vil de vare cirka 160 dager.

Det kan føles som litt kort, når andre pærer kan vare i flere år.

CFL, LED og halogen: Se hvilke pærer du bør bruke hvor

Slik unngår du problemer

Selv om de nye lampene er bedre, er de små halogenpærene fortsatt skjørere i kontaktpunktet enn ordinære skrupærer. Og ifølge Lossius er det lett å gjøre en liten innsats for at lampen skal holde seg så lenge som mulig. Det aller viktigste gjør du når du setter inn pæren første gang.

– Det skal man gjøre forsiktig. Det gjelder alle slike pærer.

Generelt bør du være varsom når du setter inn pærene. De må dyttes pent på plass, og helst ikke med "fete fingre”.

Kan du få ny?

Sliter du med samme problemet, må du nok se langt etter å få nytt produkt, selv om Ikea har innsett at spotene burde forbedres og har lansert en ny og bedre versjon.

– Vanlig kjøpslov gjelder, og det er to år. I tillegg må man ha kvittering, sier Lossius.

Men husk: Butikker kan ikke kreve kvittering, også andre ting kan fungere!

Er du i markedet for nye lamper, anbefaler Lossius at du vurderer LED-belysning.

– Vi lanserer snart en ny kjøkkenbelysningsserie som heter Omlopp. LED-pærene er mye mer miljøvennlige, de drar mindre strøm og varer ti ganger så lenge, sammenlignet med halogenpærene.

Les mer: Ikea vil droppe halogen- og sparepærer