Sliter du også med dårlig batteri på Pal-radioen?

Tivoli Pal-radioen varer ofte ikke lenger enn et par år. Heldigvis kan det fikses.

Er batteriet dårlig på din Pal-radio også? Løsningen er både enkel og rimelig. Foto: Produsenten
Er batteriet dårlig på din Pal-radio også? Løsningen er både enkel og rimelig. Foto: Produsenten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Det skal ikke være dyrt å få hjelp til å reparere, det skal lønne seg fremfor å kjøpe nytt.Neby Hifi, Tivoli Audio-agentur»


I dusjen er alle Idol-vinnere, men litt bakgrunnsmusikk skader ikke. Tivoli Pal-radioen er en av de mest populære akkopagnørene på norske baderom, men flere personer DinSide-redaksjonen kjenner til klager på problemer med dårlig batterilevetid.

Se test av Tivoli Pal-radioen her, og ikke minst originalen Tivoli Model One

En av våre bekjentes Pal har etter tre år så dårlig batteri at den ikke lenger virker med mindre laderen står i. Selv om dette forsåvidt fungerer til bruk i badet, forsvinner hele poenget med å ha en bærbar radio man kan ta med seg i hagen, parken eller på stranden.

– Dette er ikke nødvendigvis unormalt, sier Kristian Rolf i serviceavdelingen hos Neby Hifi som har agentur på Tivoli Audio i Norge til DinSide.

– Radioen har et vanlig nikkel-metallhybridbatteri som blir påvirket av bruksmønster.

Stor test avslører: Billigbatteri like bra som dyre

Slik varer batteriet lenger

Det beste du kan gjøre for å forlenge batteriets levetid er å bruke den jevnlig på batteri. Lad helt opp, og bruk radioen til den går tom.

– Den jeg har på badet selv, er den som har vart lengst og der har jeg gjort følgende: Når jeg lader den opp, lader jeg den alltid skikkelig, for eksempel over natten. Så bruker jeg den til batteriet er tomt. Det har jeg gjort konsekvent, forteller Rolf. – Si jeg bruker den 10-12 timer da må den lades, og i løpet av uken må jeg lade den en gang.

Rolf forteller at batteriet skal tåle rundt 300 ladinger, men batteritiden blir typisk redusert etter to år. Det er også slik at hver lading teller, uansett hvor mye du lader batteriet. – Disse batteriene har ikke like intelligent teknologi slik det er i polymer- og litiumbatteri.

Les mer om batterier i vår test av driller.

Slik fikser du det

Løsningen: Et nytt batteri til noen hundrelapper, og Pal-radioen blir god som ny. Foto: Produsenten
Løsningen: Et nytt batteri til noen hundrelapper, og Pal-radioen blir god som ny. Foto: Produsenten Vis mer


Dersom batteriet på din radio er slitent, er det heldigvis en enkel og rimelig sak å fikse. Det vil si, du kan ikke reparere batteriet, men radioen er ikke ødelagt fordi om batteriet er gått. Det skal ikke koste mer enn en 300-400 kroner for en ny batteripakke. Det er dessverre mange som ikke er klar over dette.

– Det er fordi nesten ingen leser bruksanvisningen på tingene sine. Og så er det dessverre mye misvisende informasjon i butikkene, mange unge folk og ekstrahjelper som ikke setter seg ordentlig inn i produktene, sier Rolf.

Batteripakken kan du enkelt skifte selv: – Det er bare snakk om to skruer, og de aller fleste klarer å bytte selv. Skulle du ha problemer, eller er du redd for å gjøre feil, kan Nebys serviceavdeling hjelpe deg.

Et annet, men langt dyrere, alternativ, er å kjøpe en spesiallader som kan vekke batterier som ligger i dvale. Dette vil imidlertid ikke lønne seg med mindre du har flere produkter med batterier som trenger en kickstart en gang i blant. For du må ut med rundt 2.000 kroner for en slik spesiallader. Og da kan man jo like godt kjøpe ny radio?

– Nei - ikke kast radioen for å kjøpe ny! Er det et problem, send den til reparasjon. Det skal ikke være dyrt å få hjelp til å reparere, det skal lønne seg fremfor å kjøpe nytt, sier Rolf.