Sliter du med dårlig vanntrykk?

Da kan det være lurt å sjekke dette.

<b>SJEKK SELV:</b> Hvis du sliter med lavt vanntrykk kan det være lurt å ta en titt på trykkmåleren og reduksjonsventilen. Foto: Berit B. Njarga / Nick Ansell
SJEKK SELV: Hvis du sliter med lavt vanntrykk kan det være lurt å ta en titt på trykkmåleren og reduksjonsventilen. Foto: Berit B. Njarga / Nick AnsellVis mer

Tar det flere titalls sekunder å fylle opp vannglasset og ett minutt å skylle sjampoen ut av håret ditt? Da sliter du med dårlig vanntrykk.

Det er ikke skadelig, men kan definitivt være irriterende.

Hvis du ønsker å få fart på vannet igjen er det flere ting du kan undersøke og forsøke å fikse selv, før du eventuelt kontakter en rørlegger.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig rørlegger

Sjekk selv

MANGE ÅRSAKER: Are Skaar NIelsen  sier det kan finnes mange årsaker hvis du har lite fart på vannet. Foto: Rørentreprenørene Norge
MANGE ÅRSAKER: Are Skaar NIelsen sier det kan finnes mange årsaker hvis du har lite fart på vannet. Foto: Rørentreprenørene Norge Vis mer


Hvis du skulle oppleve å plutselig en dag våkne opp til lite fart på springen, er det ifølge Are Skaar Nielsen, fagsjef for sanitærteknikk i Rørentreprenørene Norge, flere ting du kan sjekke.

- Dersom problemet har oppstått plutselig er det sannsynligvis situasjonsbestemt, og da kan du gjøre noe med det selv, sier Nielsen.

Er det dårlig trykk i hele huset eller kun ett tappested?
- Hvis problemet kun gjelder for eksempel kjøkkenkrana, bør du undersøke om silen ved vannutløpet er tett. Ta ut silen, vask og skyll godt gjennom, og sett tilbake på plass.

Kan vannrørene være frosne?
- Dette er naturlig nok mest sannsynlig sent på høsten og om vinteren. Steng hovedkrana og forsøk å varme opp rommet.

Er det bare varmtvannet som er borte?
- Da ligger problemet sannsynligvis i varmtvannsberederen, og da anbefaler vi å be om hjelp fra en rørleggerbedrift, siden det kan være lett å trå feil.

LES OGSÅ: Disse rørene er mest utsatt for frost

Finn trykkmåleren

SJEKK TRYKKET: Hvis du har trykkmåler og reduksjonsventil installert finner du den sannsynligvis ved hovedvanninntaket, for eksempel i kjelleren. Foto: Berit B. Njarga
SJEKK TRYKKET: Hvis du har trykkmåler og reduksjonsventil installert finner du den sannsynligvis ved hovedvanninntaket, for eksempel i kjelleren. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Hvis du har jevnt over lavt vanntrykk i hele huset kan det absolutt være verdt å sjekke trykkmåleren og reduksjonsventilen.

Reduksjonsventilen har som oppgave å redusere trykket på vannet som leveres av kommunen, slik at rørene dine tåler det. Men hvis det har oppstått trykkendringer i kommunens vannrør, kan den rett og slett være for effektiv.

- Trykket på måleren bør ligge på mellom 3 og 5 bar, sier serviceleder Rune Skjelseth i Christiania Rørleggerbedrift.

Hvis det viser altfor lavt kan du prøve å justere det selv.

- Man kan justere den selv. Som regel er det et reguleringsratt på siden av reduksjonsventilen, sier Skjelseth.

LES OGSÅ: Fare for vannskader i eldre boliger

Kan ligge utenfor boligen

Har du fremdeles like dårlig vanntrykk etter å ha undersøkt mulige problemer, kan det være på tide å kontakte en fagperson.

Da kan nemlig problemet skyldes gjengrodde vannledninger eller tette filtre på vanninntaket til boligen.

I andre tilfeller igjen, spesielt dersom vanntrykket bestandig har vært dårlig, kan det være forhold utenfor boligen som har skylden. For eksempel et brudd på stikkledningen eller dårlig kapasitet på hovedvannledning.

- Dersom vanntrykket alltid har vært dårlig, skyldes det sannsynligvis forhold som ligger utilgjengelig for deg som boligeier, sier Are Skaar Nielsen.

- I slike tilfeller bør alltid rørleggerbedrift kontaktes for en gjennomgang av boligens rørnett.

LES OGSÅ: Slik setter du ut rørleggerarbeid på anbud