Skrå takvinduer slipper inn dobbelt så mye lys som vanlige vinduer montert på fasaden.  Foto: Velux
Skrå takvinduer slipper inn dobbelt så mye lys som vanlige vinduer montert på fasaden. Foto: VeluxVis mer

Sliter du med å selge boligen?

Det er ikke bare beliggenheten som teller...

Gode lysforhold troner høyt opp på listene om hva boligkjøpere er opptatt av, viser en fersk undersøkelse utført av Norstat på vegne av Velux.

Hele 93 prosent av de spurte svarte at mye dagslys i boligen er viktig eller svært viktig, mens 70 prosent svarte at denne faktoren hadde vært viktig eller svært viktig da de kjøpte bolig. Dette satt opp i mot energieffektivitet, moderne løsninger, arkitektur og beliggenhet nær tidligere bolig.

Drøye nitti prosent karakteriserer boligen sin som lys eller svært lys. For å sørge for dette har det store flertallet malt eller tapetsert den i lysere farger, samt kjøpt inn bedre belysning.

Er lysforholdene rundt ellers gode, er en annen mulighet å sette inn flere vinduer i fasaden, eller tak. 14 prosent svarte at de har satt inn eller økt størrelsen på fasadevinduene, mens 4 prosent har installert takvindu for å få mer lys i boligen.

Selge nå? Slik får du mest mulig for boligen din i et presset marked

Påvirker pris

Kostnaden ved å installer vinduer er ganske høy, men det kan også bidra til å øke verdien på boligen. Vi har sjekket tre tilfeldig valgte boliger med vår boligtakstkalkulator og i tabellen under kan du se hvor mye lysforhold kan påvirke prisen. Vi har sjekket på en toroms p 50 kvadratmeter på Bislett i Oslo, Et rekkehus på Strømmen i Akershus på 120 m2 og en enebolig på 200m2 i Fana utenfor Bergen. Det viser at prisforskjellen på en bolig med gode og dårlige lysforhold kan utgjøre rundt 10 prosent av verdien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisantydning ulike lysforhold
LeilighetDårlige lysforholdUnder middels lysforholdMiddels lysforholdGode lysforholdVeldig gode lysforhold Differanse bra-dårlig
2-roms Bislett, Oslo1.507.7581.546.6171.585.4771.624.3371.663.196155.438
Enebolig, Fana, Bergen3.926.9204.030.2604.133.6004.236.9404.340.280413.360
Rekkehus, Strømmen, Akershus2.137.6142.193.8672.250.1202.306.3732.362.626225.012
Kilde: DinSides Boligtakstkalkulator

Nå er det begrenset hva man kan gjøre for å få optimale lysforhold om man bor i en kjellerleilighet - men er mulighetene til stede, vil det kunne være en gunstig investering å sørge for å gjøre boligen lysere.

Finn ut hvor mye endring i lysforhold kan ha å si for din bolig med vår Boligtakstkalkulator

Takvinduer gir dobbelt så mye lys

Lys er en viktig faktor når nordmenn skal kjøpe ny bolig.  Foto: Velux
Lys er en viktig faktor når nordmenn skal kjøpe ny bolig. Foto: Velux Vis mer


Høyt og tett er stikkord for nye boliger som bygges i byene. Fagfolk mener lysforholdene i nye boligprosjekter ofte er for dårlige, blant annet fordi en rekke av de nye boliger kun har lysinnslipp fra en kant. Leiligheter som ligger nedover i etasjene trenger større vinduer enn dem som er høyere opp i etasjene. Dette prinsippet har vært vanlig byggeskikk i flere europeiske byer, der en tydelig kan se at smårutete vinduer mister en rekke med ruter per etasje man går opp.

Skal man innrede et loft, er det vanlig å sette inn takvinduer i skråtaket. Dette er også en fordel.

– En rapport fra Danish Building Research Institute, viser at lys gjennom taket i skrå vinkel gir mer enn dobbelt så mye lys enn lys fra vanlige fasadevinduer, forteller Siri Sundby, markedskoordinator i Velux i en pressemelding. – Uansett helning på taket, vil selv et lite takvindu gi godt med lys. Det kan med fordel monteres mot midten av rommet, dit lys fra fasadevinduer har problemer med å nå fram.

Les også: Kutter på ekstratjenestene når vi selger

220 000 mørke boliger

Ni av ti respondenter i undersøkelsen karakterisertebolig som lys. En av ti mener at boligen er mørk. Det vil si at når det ifølge SSB er ca. 2.243.000 boliger i Norge, er det 220.000 boliger som oppleves som mørke.

Men nesten ingen er fornøyd med å være fullstendig avhengig av kunstig belysning; ni av ti mener at det er viktig at dagslys slipper inn. Likevel sier kun ni prosent av de spurte at de ville ha satt inn takvindu hvis de skulle gjøre boligen lysere.

Sosialantropolog Gunn-Helen Øye peker imidlertid på en liten selvmotsigelse: Nordmenn vil gjerne ha en bolig som er lys - men gjemmer seg likevel bak tykke og mørke gardiner.

- Jeg bor i en veldig åpen leilighet, og når vi har besøk, er det mange som reagerer på at det er mulig å se inn utenfra, sier Øye.

Kilde: DinSide, Velux