Slips eller verktøy?

Det er bare å innse: Ingen vil ha slips. Her er verktøytipsene

36 prosent av norske menn ønsker seg verktøy til jul. Hva de andre ønsker seg sier ikke undersøkelsen, som ble gjort av YouGov for Biltema, noe om. Skal vi tippe må det bli elektronikk, sportsutstyr og et eller annet til bilen. Slips har vi ikke noe tro på, fordi det får man uansett om man ønsker seg det eller ikke. Men 36 prosent er en stor andel, og når vi legger til at 12 prosent av kvinnene i undersøkelsen også ønsket seg verktøy til jul, så kan vi konkludere med at verktøy er en god julepresang.

Men hva slags verktøy skal man gi bort?

Ikke bare drill

Hvis man nevner ordet "verktøy" for folk, vil de fleste tenke på hammer, sag og drill. Men verktøy er så mye mer. I stedet for å begynne å lete blant verktøytilbudene for gode idéer er det smartere å tenke på hva den som skal få og bruke verktøyet trenger eller kommer til å trenge.

Har vedkommende allerede mye verktøy? Brukes verktøyet til vedlikehold og oppussing eller til spesielle hobbyer og interesser?

Spesialverktøy bør man holde seg unna hvis man ikke selv deler interessen og vet hva mottakeren trenger. Men til vedlikehold og oppussing av bolig er det flere ender å nøste i.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis boligen har trevegger, gipsvegger eller mur/betongvegger er vi allerede inne på tre forskjellige verktøyområder, som peker ut forskjellige idéer til gaver som faktisk vil bli brukt.

Dessuten avhenger det av hva som allerede finnes av verktøy hos mottakeren.

Gaver til de som ikke har noe

Er det trevegger i boligen trenger de først og fremst hammer (og spiker) og en liten skrumaskin. En drill er ikke det første man trenger, en skrumaskin er lettere å bruke og egner seg bedre til oppgaven. Den roterer saktere og er mindre og lettere. Men den holder fint til å montere flate pakker og til å skru fast alt mulig til veggen.

Hvis veggene er laget av gipsplater i leiligheten må alt festes med gipsankere. Da er en enkel drill tingen, men du må også ha bor og gipsankere pluss en tang til å feste gipsankerne. Drillen trenger ikke å være en slagdrill, de enkle og rimelige batteridrillene gjør jobben.

Les vår test av 18 volts batteridrill fra Clas Ohlson
Les vår test av Bosch GSR Mx2Drive

Nyttig for de som har gips- og trevegger
Nyttig for de som har gips- og trevegger Vis mer


Slagdrill må du ha hvis du har murvegger Foto: Produsenten
Slagdrill må du ha hvis du har murvegger Foto: Produsenten Vis mer


Er det bare murvegger må det kraftigere skyts til. Er det murstein går det greit med en vanlig slagdrill, disse finnes både for nettdrift og med batteri. Men er det betong i både vegger og tak, så vil også en slagdrill kunne slite. Men det finnes kraftigere saker: Borhammeren. Denne slår boret selv, du behøver ikke presse slik som på en slagdrill, som bare slår når du presser maskinen mot veggen.

I tillegg trenger man murbor og plugger i forskjellige størrelser, samt skruer.

Les vår test av en liten borhammer fra Bosch

Tenger må man ha Foto: Produsenten
Tenger må man ha Foto: Produsenten Vis mer


Av andre grunnleggende verktøy vil vi trekke fram følgende:

Tenger. Man trenger både avbiter og butt flattang, og gjerne også en spiss flattang. De kan brukes til så mangt. Ledninger skal klippes av, de skal bøyes til og noen ganger er det trangt å komme til. Dessuten kan tenger brukes til de mest utrolige ting.

Selv om man har en skrumaskin er det også praktisk med et par vanlige skrutrekkere. Selv om skruer med spor sjelden brukes i dag, så støter man ofte på slike i eldre møbler og andre gjenstander. Et par-tre flate trekkere, lite, middels og stor pluss et par Pozidrive #1 og #2 stjernetrekkere er kjekt å ha.

Skrutrekkere må man selvsagt ha. Foto: Produsenten
Skrutrekkere må man selvsagt ha. Foto: Produsenten Vis mer


I dag brukes ofte både sekskant (Unbraco) og Torx, et sett av hver kan redde dagen, skruene som krever slike lar seg verken løsne eller feste skikkelig med annet verktøy. Du får trekkere med sekskant og torx i alle størrelser samt bits. Du får også sett med nøkler til begge varianter.

Nøkler til sekskant og Torx må man ha Foto: Produsenten
Nøkler til sekskant og Torx må man ha Foto: Produsenten Vis mer


Fastnøkler er svært kjekt å ha Foto: Produsenten
Fastnøkler er svært kjekt å ha Foto: Produsenten Vis mer


Men verden består ikke bare av skruer - vi har også muttere. Mange klarer seg med en skiftnøkkel, men et sett med fastnøkler er et bedre alternativ. Disse finnes i mange varianter, men det enkleste er den klassiske varianten med både gap og ring. Disse får du i sett i både små og store størrelser, også i kombinasjon med piper og annet beslektet verktøy.

Ellers trenger man tommestokk og vater. Skal noe opp på vegg må det måles og vatres. Du kan fint klare deg med et enkelt vater, eller gå for den mer avanserte elektroniske løsningen som i tillegg til avstand også måler vinkler og kan regne ut flater og rom.

Lasermåler kombinert med vater. Foto: Brynjulf Blix
Lasermåler kombinert med vater. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Her finner du vår test av kombinasjonen lasermåler og vater

Gaver til de som har alt

Siden ingen har absolutt alt er det alltid et eller annet som kan være både nyttig og en glede å få. Det kan for eksempel være en annen variant av et verktøy, for eksempel en batteridrevet utgave som kan være et praktisk alternativ til den som må plugges i stikkontakten.

Smart sag fra Dremel Foto: Produsenten
Smart sag fra Dremel Foto: Produsenten Vis mer


Dremel DSM 20, praktisk sag og kappemaskin
Maskinen kombinerer vinkelsliperens kappefunksjon med sirkel/stikksagas støttefunksjon. Det gir mange bruksområder i mange materialer og erstatter langt dyrere verktøy.

Den er lett å føre, bytte av kappeskiver er enkelt og maskinen er kraftig nok til å jobbe seg gjennom de fleste materialer opp til ca 20 millimeters tykkelse.

Testen finner du her

Arbeidslys med lupe løser mange problemer. Foto: Produsenten
Arbeidslys med lupe løser mange problemer. Foto: Produsenten Vis mer


Arbeidslys med lupe
Noe som er svært nyttig på mekkebenken er en arbeidslampe med lupe. Biltema har to utmerkede varianter, som både fungerer som vanlig lampe med lokket nede, og som lupe når du åpner lokket. Det er en ekstra lupe i lupen som gir enda mer forstørring, perfekt når man skal fikse småtteri, reparere smykker, ta ut flis eller metallspon av fingeren og så videre. Fåes både med bevegelig arm og som liten bordlampe.

Til saging av allerede monterte listverk, beslag og rør, samt sliping og pussing er en Fein eller tilsvarende vibrerende verktøy helt genialt. Det er forbausende effektivt og du kommer til over alt. Skal du legge nytt gulv er det nærmest påkrevet når du må tilpasse gerikter og annet listverk.

Fein Multimaster med tilbehør Foto: Produsenten
Fein Multimaster med tilbehør Foto: Produsenten Vis mer


Smart oppbevaring Foto: Produsenten
Smart oppbevaring Foto: Produsenten Vis mer


Raaco bokser er svært praktiske og fleksible for oppbevaring av smådeler (Foto: Produsenten)
Oppbevaring får man aldri nok av. Raaco har et utmerket system som vi har blitt avhengig av. Det består av sortimentsesker med løse innsatser, og en bærbar "kommode" hvor sortimentseskene settes inn som skuffer. Du kan montere sammen flere av disse og bygge så høyt og bredt som du trenger. Så kan du ta med deg bare de eskene du trenger uten å ødelegge systemet.

Er man glad i å skru er en slagtrekker en åpenbaring av et verktøy. Den slår ikke innover som en slagdrill, men slår skruen rundt med flere tusen små, men kraftige slag per minutt. Dermed blir du ikke sliten i hånda og armen av å holde i mot, slik som med en vanlig drill. Den er rett og slett skremmende effektiv. Det er et proffverktøy, derfor er prisene deretter.

Slagtrekker, supert verktøy!  Foto: Brynjulf Blix
Slagtrekker, supert verktøy! Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Les testen av slagtrekkeren fra DeWalt

Har man hus er det også praktisk med en kompressor. Den kan brukes til utrolig mye, fra renblåsing og luftpåfylling til spikerpistoler, sandblåsing, lakkering og meisling. De som er ok til hobby og husholdning koster ikke all verden, og tilbehørspakkene er også rimelige.

Til bilistene

Mange synes det er noe herk å skifte hjul når vinteren eller våren kommer, men det finnes jo verktøy for slikt. Det er ikke dyrt heller! En elektrisk muttertrekker og en garasjejekk koster ikke mange hundrelappene, og legger du ved et par hansker og et underlag for knærne (eventuelt knebeskyttere) så er hvem som helst utstyrt til å legge om hjul på under halve tiden sammenlignet med bruk av originaljekk og hjulvinne.

Skikkelig jekk og muttertrekker gjør hjulskiftjobben enkel! Foto: Produsenten
Skikkelig jekk og muttertrekker gjør hjulskiftjobben enkel! Foto: Produsenten Vis mer


Har du flere gode tips? Del dem med oss og andre lesere i debatten under!