Seriemesteren HBO rulles i disse dager ut til norske kunder, men foreløpig kan den norske videobransjen puste lettet ut. Foto: Skkjermdump/Øyvind P
Seriemesteren HBO rulles i disse dager ut til norske kunder, men foreløpig kan den norske videobransjen puste lettet ut. Foto: Skkjermdump/Øyvind P Vis mer

Slik virker HBO i Norge

Den amerikanske seriemesteren er endelig på vei ut til hele det norske folk. Men problemfritt er det ikke.

Publisert
Sist oppdatert

Etter at både Netflix og HBO varslet sitt inntog i det nordiske TV-markedet med brask og bram, lå det an til en TV-revolusjon denne høsten.

Så langt har imidlertid ikke den påståtte revolusjonen klart å skremme verken de etablerte kanaldistributørene eller videobransjen. Så hva har gått galt?

Netflix kuppet scenen

Det mest opplagte hinderet for HBO er at erkekonkurrenten Netflix lanserte sin tjeneste etter planen i oktober måned, samme måned HBO tidligere hadde lovet lansering. Ikke bare lanserte Netflix først, de var også tilgjengelig på alle plattformer fra dag én, kjørte flat pris på 79 kroner måneden, og de tilbød kundene gratis prøveperiode slik at de kunne teste tjenesten i ro og mak.

Oppdatert 19/12 - 20:00: Gratis prøveperiode: «HBO har nettopp informert om at de vil tilby en gratis prøveperiode før man binder seg til et abonnement: Tilbudet går ut på at du kan avslutte ditt abonnement innen 31. januar 2013 uten kostnad eller videre binding. Tilbudet gjelder imidlertid bare de som alllerede har, eller vil registrere seg på vårt nyhetsbrev på hbonordic.com før 31. desember 2012.»

Fra HBO Nordic var det imidlertid stille. Så stille, faktisk, at forventningsfulle kunder ikke bare begynte å irritere seg, de begynte også å klage åpenlyst på selskapets Facebook-sider.

Ingen heldig start altså, men i forrige uke løsnet det endelig:

 • Da rullet de nemlig ut sin første HBO-app i Norge.
 • Dessverre var det imidlertid kun de med "riktige" Samsung-produkter som kunne bruke tjenesten.
TV-appen var likevel viktig, fordi den bekreftet at HBO-utrullingen var i gang, og nå har vi altså fått tilgangen som gir oss mulighet til å teste HBO Nordic på PC-en og mobilen.

HBO Nordic: Endelig klar på PC/Mac og Android

<strong>Steg 1:</strong> Du må registrere deg. Foto: Øyvind P
Steg 1: Du må registrere deg. Foto: Øyvind P Vis mer

I skrivende stund er det kun via datamaskinen eller på en Android-enhet du kan se på HBO.

Les også: Nå har HBO også kommet til iPad og iPhone!

Det vil altså si at HBO Nordic foreløpig ikke er rullet ut for deg med iPhone, iPad eller en Apple-TV. Det er selvsagt irriterende for deg som har en slik enhet, men enn så lenge er det altså bare å smøre seg med tålmodighet. Ifølge hjemmesidene til HBO Nordic er nemlig appene nå inne til formell godkjenning, og vil "være tilgjengelig innen kort tid".

Slik kommer du i gang

Det første du må gjøre for å få tilgang er å registrere deg HBO Nordics nettsider, og så er det bare å vente til du får en e-post med aktiveringskode. Dette kan ta litt tid. HBO ruller ut tjenesten relativt langsomt, så her må du altså fortsatt ha tålmodighet.

Etter at du har mottatt koden, klikker du på velkomstlenken og registrerer deg som ny kunde på nettsidene til HBO Nordic. Dette er altså ikke mulig å gjøre via Android-appen.

Slik fungerer HBO Nordic på PC og Mac

Du må laste ned Widevine for å komme i gang. Foto: Google
Du må laste ned Widevine for å komme i gang. Foto: Google Vis mer

Etter at du har logget inn får du beskjed om å laste ned programvare på datamaskinen din. Det første du trenger er siste versjon av Flash-playeren, og i tillegg må du laste ned et program kalt Widevine fra Google.

Etter det var det imidlertid bare å logge inn, og da kommer du til HBO Nordics forside som er ganske så ren og oversiktlig.

Øverst til høyre får du blant annet valget mellom serier og filmer, samt konto og innstillinger der du kan velge om du vil ha norsk undertekst som standard. Hvis du ikke har lyst til å bestemme deg her, kan du uansett velge det under avspilling.

Glimrende utvalg av serier: Dette visste vi strengt tatt fra før, for at seriemesteren HBO er gode på serier overrasker oss selvsagt ikke. Per dags dato ligger det totalt 46 serier i biblioteket, og svært mange av dem er komplette, inkludert blant annet Game of Thrones, Sopranos og The Wire. Det er gode nyheter for alle som er like TV-frelste som undertegnede.

Fem filmer på B? Dette er tynt. Foto: Øyvind P
Fem filmer på B? Dette er tynt. Foto: Øyvind P Vis mer

Elendig filmutvalg: Dessverre holder ikke filmutvalget den samme kvaliteten. For det første har du per i dag ikke mer enn 116 filmer å velge mellom (ja, vi har talt gjennom alle).

Det blir heller ikke bedre av at dette i all hovedsak er gamle filmer de fleste av oss ikke har noe forhold til. Her skal du enten ha flaks eller litt sær filmsmak for å bli spesielt imponert.

Hvor labert filmutvalget er får du forøvrig en god indikasjon på når du sorterer filmene alfabetisk:

 • Bokstaven B: Back to the future 1-3, Bird on a Wire og Bryllupsfotografen.
 • Bokstaven K: Én fim, nemlig "Kommer du med mig då"
 • Og det finnes ingen filmer som begynner på bokstavene J, N, Q, V eller X.
Med andre ord: Film er definitivt ikke HBO Nordics paradegren.

Artikkelen fortsetter under fotoalbumet

Men hva i all verden er det med kvaliteten?

Førsteinntrykket av bildet vi fikk på PC-en vår var nemlig en skuffelse, og langt unna det vi i dag forbinder med HD-kvalitet.

Trykk på lenken over for STOR versjon, så kommer kvaliteten tydeligere fram. PS: Bildet er en skjermdump fra PCen.
Trykk på lenken over for STOR versjon, så kommer kvaliteten tydeligere fram. PS: Bildet er en skjermdump fra PCen. Vis mer

I praksis er bildekvaliteten som en litt småslapp DVD-kopi, bortsett fra at bildet hakker. Dette blir selvsagt enda tydeligere hvis du kobler PC-en opp mot TV- en, noe vi også gjorde på den glimrende 9707-modellen til Philips.

Her var det nemlig tydelige artefakter i bildet etter sterk komprimering, kombinert med hakkete bilde. Det så rett og slett ikke bra ut, og lever ikke opp til den HD-kvaliteten HBO Nordic skryter av på nettsidene sine. Vi presiserer også at vi har testet tjenesten både på jobben og privat, begge steder med svært raske nettlinjer.

Her ser du Band of Brothers:

Jo større skjerm, jo lettere er det å avsløre at bildekvaliteten ikke holder mål. Foto: Per Ervland
Jo større skjerm, jo lettere er det å avsløre at bildekvaliteten ikke holder mål. Foto: Per Ervland Vis mer

I følge Christel Lindgren fra HBO Nordic er det imidlertid bedring i vente:

– Jeg vil informere deg om at vi per dags dato kun har HD-kvalitet på Samsung Smart-TV, men at det innen kort tid også vil bli tilgjengelig på PC, Mac, nettbrett og andre enheter, skriver Lindgren i en e-post.

Med andre ord: Bildekvaliteten skal bli bedre. Vi vet bare ikke når.

Ser bedre ut på Android-mobil

Vi prøvde også HBO på vår Galaxy S3, og bildekvaliteten der virket langt bedre enn på PC-en. Nå er det selvsagt langt enklere å avsløre feil i bildekvaliteten jo større skjerm du ser på, men spør du oss var likevel forskjellen tydelig i Android-appens favør. Det er derfor mye som tyder på at HBO Nordice allerede er i ferd med å bedre kvaliteten.

Skjermdumper fra Galaxy S3/Android får du her:

Les også: Nå har HBO også kommet til iPad og iPhone!

Konklusjon

HBO Nordic har fått en trang fødsel her til lands, og mye av kritikken de får må de nok ta på egen kappe: Det er ikke spesielt gunstig å gå så hardt ut som de gjorde, for så å ikke svare kundene når de ikke klarer å levere etter planen.

Det er heller ikke sikkert at strategien om å rulle ut litt etter hvert er spesielt smart, og vi ser ikke bort i fra at mange kunder vil bli skuffet om de feller en endelig dom over tjenesten basert på dagens kvalitet.

Den er nemlig ikke god nok, og det blir spesielt tydelig når Netflix har fungert fra dag en. Enn så lenge er det uansett ingen tvil om en Blu-ray-plate fortsatt gir deg overlegent bedre lyd og bilde-opplevelse.

Dette savner vi så langt:

 • Ingen rating/anbefalinger. En rating-funksjon vil gjøre det enklere å bli oppmerksom på gode kvalitetsserier, men det får du ikke her. Du får heller ikke anbefalinger ut fra hva du har sett tidligere. Dette er noe vi synes fungerer godt på Netflix, men hos HBO Nordic er det altså fraværende.
 • Ingen dedikert søke-knapp. Dette burde definitivt vært på plass, selv om det riktignok er ganske enkelt å finne fram til seriene: Nyheter er listet opp under "Utvalgte episoder", men det enkleste er nok å gå inn på "Alle serier", og bla deg ned til du finner den du vil se på: Går du inn på 30 Rock får du for eksempel opp antallet sesonger som er tilgjengelig, og kan så velge den episoden du har lyst til å se på.
 • Ingen gjenoppta-funksjon. Ser du på en film/episode du ikke rekker å se ferdig, må du her starte helt på nytt igjen. Dette er en svakhet som definitivt bør på plass.
 • Kun fem enheter per konto. HBO lar deg knytte fem enheter til kontoen din, og dette gjøres på nettsidene under "Enheter". Har du flere enheter enn dette, må du fjerne en enhet på listen før du kan legge til en ny, og av en eller annen merkelig grunn kan du kun fjerne en enhet per måned og opp til 6 enheter per år. Dette virker unødvendig tungvint for oss.
 • Ingen kobling mellom enhetene dine. Der Netflix lar deg fortsette å se resten av episoden på iPaden, fungerer ikke dette på HBO. Ettersom de ikke har noen gjenoppta-funksjon, må du altså starte hele episoen på nytt, og så spole fram til riktig tidspunkt. Også dette fungerer glimrende hos Netflix, og bør på plass.
I tillegg kommer prisnivået. Binder du deg til HBO Nordic i et helt år er prisen på 79 kroner i måneden, altså det samme som både Netflix og ViasatPlay har lagt seg på. HBO Nordic krever imidlertid 129 kroner i måneden for de som vil ha et løpende abonnement, og da har de i tillegg en altfor lang oppsigelsestid på tre måneder. I praksis vil det si at du minimum må ut med 516 kroner, en sum som kan virke litt høy for de som bare er nysgjerrige på tjenesten.

Oppdatert 19/12 - 20:00: Gratis prøveperiode: «HBO har nettopp informert om at de vil tilby en gratis prøveperiode før man binder seg til et abonnement: Tilbudet går ut på at du kan avslutte ditt abonnement innen 31. januar 2013 uten kostnad eller videre binding. Tilbudet gjelder imidlertid bare de som alllerede har, eller vil registrere seg på vårt nyhetsbrev på hbonordic.com før 31. desember 2012.»

Per dags dato er vi altså usikre på om HBO Nordic forsvarer prisen, og vi velger derfor å vente med en fellende dom inntil de fungerer på alle enheter og kvaliteten er på lovet nivå.

Men hva med deg?

Del dine tanker eller erfaringer med HBO Nordic i debatten under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer