De kan snart være borte, mener prisbelønnet agronom som kommer med gode råd. Foto: ARILD ANDERSEN / BIOFORSK
De kan snart være borte, mener prisbelønnet agronom som kommer med gode råd. Foto: ARILD ANDERSEN / BIOFORSKVis mer

Slik vinner du mot sneglene

Sivilagronom har rådene, og mener sneglekrigen allerede kan være vunnet.

Sivilagronom Torstein Mo i Elnesvågen utenfor Molde har kjempet mot brunsneglene i mer enn 20 år. I et intervju med Bygg.no sier han at krigen mot sneglene nå kan være vunnet.

- Innen to år bør de være nesten utryddet, sier han.

Drepes med parasitter

I fjor ble Mo premiert av Landbruksdepartementet for sin metode med å bruke nematoder mot brunsneglene.

Middelet du kan benytte heter Nemaslug. Preparatet inneholder nematoder som gir brunsneglen ufrivillig spisevegring, som leder til død i løpet av et par uker. Det skal imidlertid være mest effektiv på yngre snegler.

Les også: Billigere skadedyrbekjempelse - slik gjør du det

Slik gjør du det

I boligområdet der Mo bor, er det nå helt sneglefritt, etter at folk har tatt i bruk sivilagronomens metode. For få år siden kunne hageeiere her plukke hundrevis av snegler i løpet av få uker.

- I bruksanvisningen for Nemaslug står det at middelet skal spres på plenen. Mange har nok erfart at det er lite effektivt, sier Mo til Bygg.no, og deler med leserne sin oppskrift på effektiv snegleutrydding.

  1. Samle inn store mengder snegler fra hagen/boligområdet.
  2. Løs opp sneglemiddelet (Nemaslug) i lunkent vann i en bøtte. 1 pakke til 50 lliter vann.
  3. Legg sneglene i en sil/dørslag og dypp dem i bøtta.
  4. Klipp sneglene i to, og putt dem i bøtta.
  5. Sneglerestene legger du ut som åte på skyggefulle steder, og ellers der sneglene trives. Ha også fokus på blomsterbed og kompost der sneglene legger eggene sine.
  6. Tøm restene av middelet fra bøtta over sneglerestene.
Sneglene er kannibaler, og spiser restene av sine artsfrender. Dermed spiser de også nematodene, får i seg bakteriene, blir syke og dør.


Mo råder flere til å gå sammen om jobben i ett større område. Da blir området snart sneglefritt.

Andre midler

Alle som har problemer med snegler kan i følge Bioforsk kjøpe og bruke sneglemidlene Ferramol, Killer Snegledreper'n, SmartBayt, Snegledreper, Tanaco sneglegift og det biologiske midlet Nemaslug. Alle midlene utenom Nemaslug inneholder det aktive stoffet jernfosfat.

Når sneglene spiser jernfosfatpreparatene hemmes videre næringsopptak, og sneglene gjemmer seg bort og dør. Jernfosfat er skadelig også for andre sneglearter, men skal ikke være skadelig for andre dyr enn snegler ved riktig bruk. Unngå å spre åtet slik at fugler forsyner seg.

Les også: Flere tips mot sneglene

Rekordsommer for sneglene?

Ifølge Arild Andersen i Bioforsk er brunsneglen, eller Iberiaskogsneglen som den egentlig heter, helt avhengig av fuktighet for å overleve. Og etter snøsmeltingen om våren er det ekstra fuktig - og gode vilkår for de forhatte sneglene. Unge snegler overvintrer nemlig i hagen.

Den snørike, men milde vinteren vi har lagt bak oss, kan derfor ha hatt en uønsket bieffekt: Gunstige forhold for Iberiaskogneglen.