Slik vinner du budrunden

BOLIG: I dagens marked går de fleste budruder raskere enn kjøperne liker. Uansett om budrunden går tregt eller raskt, bør du tenke og handle taktisk for å unngå budblemmene.

Publisert

Hvilken budgivningstaktikk du bør velge, avhenger av markedsforholdene og din økonomi. Flommer markedet over av brukte boliger, og det er langt mellom kjøperne, kan du trygt gi romslige frister og holde igjen på pengepungen.

Men slik er det ikke i dag. I hvert fall ikke i sentrale strøk. Nå er det selgers marked, og du bør ikke holde for hardt på pengene eller være for romslig med fristene. Før du kommer til budprosessen er det viktig å skaffe seg mest mulig informasjon både om boligen, markedet, eierens og din egen situasjon.

Drømmeboliger er det mange av

Har du funnet drømmeboligen? Ha det klart for deg at den neppe er så unik at du ikke kan finne andre drømmeboliger. Sett deg altså ikke fore å kjøpe denne boligen for enhver pris. Spesielt ikke dersom pengepungen har vondt av det.

Men finner du en bolig du vil by på, bør du tenke taktisk. Taktikken vil variere med markedssituasjonen, boligtypen, din økonomi og selgeren.

1: Markedet

<strong>Bilde:</strong> <A HREF="http://home.c2i.net/angelshag/mainpage.htm" target="_top">Anne Angelshaug</A>.
Bilde: Anne Angelshaug. Vis mer

I ett hett marked må man forvente raske budrunder og priser som er høyere enn prisantydning. Er markedet tregt med lave priser og sen omsetning, har du bedre tid på deg og kan holde igjen på pengene.

Mest sannsynlig vil det ta like langt tid å skaffe seg en bolig uansett om markedet er hett eller tregt. Høy omsetningshastighet, mange ledige og dyre boliger fører til at du mister mange leiligheter. Du vinner ikke budrunden, og boligen blir for dyr. I et tregt marked er det færre aktuelle boliger til salgs, og selger tar seg gjerne god tid.

2: Boligens verdi

Før du byr, bør du gjøre deg opp en mening om hva boligen kommer til å bli solgt for. Nå er både verditakst og prisantydning ofte satt lavere enn selgers forventede salgspris. I et stigende marked er som regel takstene for lave mens de er for høye i et fallende marked. Takstmennene vil ikke oppfattes som vinglete, og derfor henger takstene som regel etter.

Se gjerne på statistikker som viser kvadratmeterpriser i området for å få en pekepinn. Eierskifte av boliger blir også kunngjort i avisene med omsetningspris. Det er lettere å vurdere verdien hvis du kjenner prisene i området. Er du usikker, kan du få en megler til å vurdere forventet prisnivå.

3: Din betalingsvilje

Sett en grense på forhånd for hvor mye du vil by, og hold deg til det. Ikke ty til stadige små budøkninger dersom du ikke har råd, eller ikke synes boligen er verdt prisen. Har du bestemt deg for at boligen ikke er verdt mer for deg, så hold deg til din egen grense.

De skal disiplin til å holde seg i skinnet når 10.000 kroner fra eller til fortoner seg som lommerusk i forhold til kjøpesummen. Men du mister raskt oversikten når du står midt i en intens budrunde. Du risikerer å plutselig ha tatt på deg mye større forpliktelser enn du burde.

Kan hende antyder selger at han vil slå til om du øker ditt bud litt. Men har du allerede høyeste bud er det neppe mye å tape på å la det ligge et par dager, og se om selgeren mykner.

4: Selgeren

Vurder selgers situasjon. Har han det travelt, kan det være lettere å presse frem aksept på ditt bud selv om det er lavt og du gir kort frist. Står det i annonsen at boligen vurderes solgt, kan du regne med at her tar de den tiden de trenger. Av og til betyr slike formuleringer at boligen i virkeligheten ikke skal selges, men at budrunden bare brukes til å fastsette en markedsverdi for bruk for eksempel i skiftet av et dødsbo. Informasjon om selgerens utgangspunkt kan du for eksempel få av megler og på visningen.

De fleste boliger som selges av eiendomsmegler forsøkes solgt ved en liten kampanje som gjerne innebærer to-tre visninger - en på kveldstid midt i uken og en eller to den etterfølgende helg. Samme dag vil boligen stå annonsert i stedets største avis.

Dyre annonser

Budrundene begynner gjerne den etterfølgende mandag. Vær klar over at det gjerne tar noe tid å gjenta prosessen om man ikke får et akseptabelt bud i første runde. Om budrundene ebber ut på tirsdag-onsdag uten at en interessant kjøper har dukket opp, vil man ikke kunne gjenta annonsering og visning før uken etter. Og budene kommer uken etter der igjen.

Det koster over 10.000 kroner for en annonse med bilde i Aftenposten. De andre storavisene tar seg også fett betalt. En selger kan altså ha en tendens til å være ganske myk torsdagen etter siste helgevisning. Han vil ofte stå under tidspress for å betale en ny bolig og han vet ikke om de 20.000-30.000 han må ut med for en ny runde med annonsering og visning egentlig vil frembringe noen høyere bud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer