God utebelysning

Slik velger du riktig utebelysning

Utelyset virker mot sin hensikt om du gjør denne vanlige tabben.

<strong>LYSER OPP:</strong> Når er det riktig å velge utebelysning som lyser både opp og ned? Og hvor ved huset bør utelys plasseres? Ekspertene svarer deg. Foto: Designbelysning.no.
LYSER OPP: Når er det riktig å velge utebelysning som lyser både opp og ned? Og hvor ved huset bør utelys plasseres? Ekspertene svarer deg. Foto: Designbelysning.no. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi har mange mørke dager i Norge, så plasser gjerne lamper ved ulendt terreng, stier, innkjørsel, postkasse og søppelskur slik at en lett kan finne frem.

Det er det hovedtipset til Sofie Blattmann, lysdesigner ved Designbelysning.no.

For noe av det viktigste å ta hensyn til når du skal plassere utebelysning rundt huset, er å lyse godt opp der man ferdes, og at belysningen gir et velkomment inntrykk.

Derfor:

– Monter gode lamper ved inngangspartiet. Vegglamper på én eller hver side av inngangsdøren gir et godt og trivelig lys. Har du et overheng kan det være fint og praktisk med en taklampe, sier Blattmann videre.

Stor test: Dette er de beste gressklipperne

Skap stemning med lyset

Før du finner din favoritt-utelampe, er det viktig at du ser an området rundt huset: bygget og omgivelsene på tomten i en helhet.

<strong>STEMNINGSFULLT:</strong> – Sett gjerne opp pullerter rundt ved passende steder, og suppler med lykter og slikt. Ekstra lys forlenger sommerkvelden, og er spesielt hyggelig i mørkere årstider, sier Blattmann. Foto: Designbelysning.no
STEMNINGSFULLT: – Sett gjerne opp pullerter rundt ved passende steder, og suppler med lykter og slikt. Ekstra lys forlenger sommerkvelden, og er spesielt hyggelig i mørkere årstider, sier Blattmann. Foto: Designbelysning.no Vis mer

Det råder Helga Iselin Wåseth, senior lysdesigner MNL ved ÅF Lighting Norge.

– Ved hjelp av balanserte lysnivåer og tilpasset plassering, kan man skape en intuitiv forståelse av området. For eksempel å sørge for at inngangsparti, innkjøring, garasje og stier til huset er fremhevet i forhold til hagen for øvrig som kan være noe mørkere, sier Wåseth.

Blattmann råder deg til å tenk dybde i planleggingen, og belyse mer enn bare husveggene.

<strong>INNFELT:</strong> Lamper som kun lyser ned er mest praktisk innfelt i mur på steder hvor det er viktig med fokus nedover, i følge ekspertene. Foto: Designbelysning.no.
INNFELT: Lamper som kun lyser ned er mest praktisk innfelt i mur på steder hvor det er viktig med fokus nedover, i følge ekspertene. Foto: Designbelysning.no. Vis mer

– Sett gjerne opp pullerter rundt ved passende steder, og suppler med lykter og slikt. Ekstra lys forlenger sommerkvelden, og er spesielt hyggelig i mørkere årstider, sier hun.

Les også: Derfor flasser malingen

Blendings-tabbe

I jakten på den perfekte utebelysningen er det lett å bli inspirert av klare lamper med klare pærer, men pass på at du i så fall velger en svakere pære for å unngå blending, råder Blattmann videre.

Dette er noe Marlin Martinsen, lysdesigner ved Halvor Næss belysningsdesigner, også advarer mot.

– Pass på å unngå et blendende utelys! Den feilen som oftest gjøres er at man ikke tenker over hvordan armaturen lyser,og plasseringen av denne, mener Martinsen.

Det er ikke så lett å se for seg hvordan en armatur vil lyse når det er mørkt. En god indikasjon på at utelyset vil blende er om du kan se lyskilden på armaturen når du sjekker utvalget i butikken, tipser hun.

– Du bør også spørre om det er mulig å låne en prøvearmatur for å teste ut hjemme, sier Martinsen videre.

Nøkkelfritt hus: Velg riktig smartlås

Opale lampeglass eller matte pærer kan gi et jevnere lys og mindre blending, slik at man godt kan gå litt mer opp i styrke enn med klare pærer, tipser Blattmann.

– Alternativt kan du vurdere å sette opp flere lamper. Innfelte lamper kan gjerne monteres for en ekstra fin effekt, da gjerne ved trær, busker eller ved trapper. På hagesiden er det greit å ta i betraktning hvis man har en sittegruppe, slik at ikke lampen blir forstyrrende for denne, sier hun.

<strong>ALTERNATIV:</strong> Du kan også vurdere å sette opp flere lamper og lykter ute for et jevnt og mykt lys. Foto: Designbelysning.no.
ALTERNATIV: Du kan også vurdere å sette opp flere lamper og lykter ute for et jevnt og mykt lys. Foto: Designbelysning.no. Vis mer

Wåseth mener at det er fint å velge ut et motiv – som vegetasjon eller andre elementer, som belyses for å ha noe å hvile øynene på når man ser utover hagen.

– Men pass på å ikke montere belysning tett på soveromsvinduer og andre steder der det vil sjenere deg eller naboen, sier Wåseth mens hun understreker:

–Tenk også på lyskildens fargetemperatur. Varmt lys oppleves hyggeligere, mens mange LED-armaturer leveres med kaldt lys fordi dette er mer energieffektivt.

Lystyper

Ekspertene forklarer:

  • Armatur på strøm: Lamper som går på strøm er det beste for god og varig belysning. Fordelen med strøm er at en som oftest har større valgmulighet i form av lysstyrke. Det er også et større spekter av armaturer å velge mellom, gjerne av mer varig kvalitet også. Det upraktiske er at det må legges opp strømkobling.
  • Armatur med batteri: Batterilamper kan være praktisk der det ikke er mulighet til å legge opp strøm, eller hvis man ikke har like mye sol/dagslys til solcelle. Når en nå benytter LED som lyskilde har man gode muligheter til å koble opp armaturene med en styring som endrer intensitet gjennom natten. Man trenger mest lys rundt skumring og daggry. Når det er som mørkest kan utebelysningen med fordel tones ned.
  • Solcelledrevne armatur: Solcelldrevne utelamper kommer til å komme mer og mer. Kan være et smart valg hvis man har lyst til å belyse et objekt som det blir for omfattende å legge frem strøm til. Man slipper å grave opp hagen, og man slipper å bruke elektriker for å montere belysningen. Ulempen er at om sommeren har solceller lite effekt da det ofte er for lyst til at de tennes, om vinteren er periodene med lys så korte at de blir lite ladet opp. Dette bør man også ha med i betraktningen når man plasserer armaturene.
  • Tips: Batteri/solcelle lamper bruker i dag LED, og levetiden er mye bedre sammenlignet med før i tiden. I tillegg finnes det mye batteri/solcelle med sensorer eller innstillinger som gjør at lampen kun lyser når man trenger. Ett tips er å legge opp god belysning på strøm der du virkelig trenger lys, og heller supplere med batteri/solcelle som dekor eller hyggelys.

Oppover eller nedover?

Du finner lysarmatur som enten lyser oppover eller nedover, og noen typer lyser både opp og ned i ett.

Spørsmålet er hvilken type man da bør velge?

<strong>SOLCELLE:</strong> 
Solcellelamper funger uten hjelp av strøm og ledninger. Lampene lades automatisk opp ved hjelp av sollyset og omdannes til elektrisk energi som lagres i et batteri. Når det begynner å skumre ute vil lampen automatisk tennes og lyse. Foto: Designbelysning.no
SOLCELLE: Solcellelamper funger uten hjelp av strøm og ledninger. Lampene lades automatisk opp ved hjelp av sollyset og omdannes til elektrisk energi som lagres i et batteri. Når det begynner å skumre ute vil lampen automatisk tennes og lyse. Foto: Designbelysning.no Vis mer

– Lamper som kun lyser ned er mest praktisk innfelt i mur på steder hvor det er viktig med fokus nedover, ved trappenedgang, for eksempel, mener Blattmann.

Wåseth forklarer at nedadrettet utelys passer godt ved gangstier, innkjøringer og inngangspartier.

– Man kan også velge å benytte lyktearmaturer, så lenge man sørger for at hoveddelen av lyset er rettet mot bakken. Lyktearmaturer gir noe lys på omgivelsene og kan gi en økt romfølelse, tipser hun videre.

Lamper som både lyser opp og ned er praktisk med tanke på mindre blending. De gir en stilig effekt, mener Blattmann.

<strong>VIKTIG:</strong> Lys godt opp der man ferdes, og husk at belysningen skal gi et velkomment inntrykk. Foto: Designbelysning.no.
VIKTIG: Lys godt opp der man ferdes, og husk at belysningen skal gi et velkomment inntrykk. Foto: Designbelysning.no. Vis mer

– Og hvis du har en lys vegg vil lyset reflektere godt utover. Disse lampene gir gjerne bedre hovedlys enn man tror, selv om lyset blir mer markert enn ved vanlige vegglamper, sier hun.

Wåseth syns derimot at man i hovedsak bør unngå armatur som kun lyser oppover, da dette fører til lysforurensing ifølge eksperten.

– Om man sørger for god avskjerming slik at lyset kun havner der det er tiltenkt, for eksempel en fasade, kan man velge opplys, mener hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer