Slik velger du riktig gressklipper

Størrelsen på plenen din avgjør hva du bør kjøpe.

Er du litt treg med å klippe gresset, bør du velge en gressklipper med oppsamler, eller kanskje en robotklipper?  Foto: Colourbox
Er du litt treg med å klippe gresset, bør du velge en gressklipper med oppsamler, eller kanskje en robotklipper? Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Står du med gress opp til knærne og en gressklipper som ikke virker?

Før du i hui og hast kjører avgårde og kjøper den første og beste maskinen du finner, bør du tenke gjennom hva slags gressklipper du egentlig trenger.

Og du bør helst ikke fokusere kun på pris. Det mener driftssjef for Felleskjøpet i Østfold og Akershus, Lars Helgesen, som har gitt oss tips om hva du bør se etter ved valg av ny klipper.

– Velg en gressklipper som passer til størrelsen på plenen, og heller en som er beregnet på en litt større plen enn din enn å kjøpe en som er akkurat på maksgrensen, anbefaler Helgesen.

Slik vil du normalt kunne bruke gressklipperen i 10-15 år, mener han.

>> Nyttige redskaper om du skal beskjære busker

Velg elektrisk til små plener

Det første valget man vanligvis står overfor, er om man skal velge en elektrisk eller bensindrevet gressklipper. Helgesen anbefaler elektriske gressklippere kun til de med relativt små plener.

– Elektriske gressklippere passer til typiske rekkehushager eller andre mindre plener som ligger tett inntil huset. Er plenen større enn 200-300 m2 vil man gjerne behøve en eller flere skjøteledninger, og man risikerer å brenne motoren, sier Helgesen.

Han anbefaler heller ikke elektriske gressklippere til hager med mye busker og trær, siden det fort blir problemer med at ledningen surrer seg fast i busker og trær.

Mange av de elektriske gressklipperne har også små oppsamlere, tilpasset små plener.

Les også: Nyttige redskaper om du skal beskjære busker

Store plener krever bensin

Har du en plen som er større enn 300 m2, er det altså bensindrevne modeller som anbefales av vår kilde. Da har du i utgangspunktet tre varianter å velge mellom:

Bioklippere, gressklippere med oppsamlere eller en kombimodell.

Venter du med å klippe gresset til det har vokst seg vel langt, er ikke en bioklipper noe for deg. Foto: All Over Press
Venter du med å klippe gresset til det har vokst seg vel langt, er ikke en bioklipper noe for deg. Foto: All Over Press Vis mer


Også her er det forskjellige faktorer som påvirker hvilken type klipper du bør velge til din hage, som for eksempel hvor ofte du har mulighet, eller orker, å klippe gresset:

– En bioklipper, som hakker opp gresset i små biter, krever at du klipper plenen ofte. Hvis ikke klarer den ikke å hakke opp gresset godt nok, forteller Helgesen.

Dessuten krever norske forhold med tungt, saftig gress at motoren er stor nok. Hvis ikke vil bioklipperen slite med å gjøre jobben sin. Derfor anbefaler Helgesen å kjøpe bioklippere som har en motor med minimum fire hestekrefter.

Har man ikke tid og lyst til å klippe gresset så ofte, kan en gressklipper med oppsamler være et bedre valg. Men, det krever åpenbart at du må kjøre bort gresset.

Les også: Kjøpe nytt utstyr? Her er noen av nyhetene

To-i-ett

I tillegg finnes det kombivarianter, hvor du kan velge mellom bioklipp og oppsamling av gresset i en og samme maskin. Selv om disse ifølge Helgesen ikke gjør hver enkelt jobb like bra som de spesialiserte gressklipperne, mener han at kombimaskinene likevel kan anbefales til mange.

Dette fordi det er gunstig å bruke oppsamlerfunksjonen når det er vått og tungt gress, mens en bioklipper er gunstig når det er fint sommervær med tørt gress som er enkelt å kverne opp.

Lei av plenklipping? Da kan en plentraktor eller en robotklipper være noe å investere i.  Foto: All Over Press
Lei av plenklipping? Da kan en plentraktor eller en robotklipper være noe å investere i. Foto: All Over Press Vis mer


Robot eller plentraktor?

Robotklippere blir stadig mer populære. Lars Helgesen sier til DinSide at disse nå har god teknologi og dessuten takler både store plener og buskas - så lenge du kjøper en robotklipper som er tilpasset størrelsen på plenen din.

– Det er også verdt å merke seg at for prisen av en robotklipper som egner seg til 400 m2, kan du kjøpe en plentraktor som kan klippe to mål, understreker Helgesen.

Se hvordan det gikk da DinSide testet denne robotgressklipperen fra Gardena.

Husk vedlikehold

Vil du ha en gressklipper som varer, bør du i tillegg til å velge rett maskin til din hage, sørge for å vedlikeholde maskinen.

Slik gjør du gressklipperen klar for sommeren

På elektriske gressklippere er det smart å se over kniven og sjekke at den ikke har fått skader.

– Kniven skal være lik på begge sider, hvis ikke kan den slite ut lageret, sier Helgesen.

På bensindrevne gressklippere anbefaler han å skifte olje hvert år. Dessuten bør alle gressklippere rengjøres etter bruk, og ikke minst før de settes bort for sesongen.

Det kan ifølge Helgesen også være gunstig å levere gressklipperen til service i ny og ne for å forlenge levetiden deres.

Les også: Finn ut hvilken kantklipper du bør satse på

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer