Slik velger du mandolin

Uunværlig når du skal lage syltynne skiver.

<b>MANDOLIN:</b> Redder dagen og fingertuppene om du ikke er verdensmester med kniven. Foto: PER ERVLAND
MANDOLIN: Redder dagen og fingertuppene om du ikke er verdensmester med kniven. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du kan være så flink med kniven du bare vil. Men selv profesjonelle kokker tyr til mandolinen når de skal skjære syltynne skiver av matvarer.

Du får mandoliner fra 150 til flere tusen kroner. Hva er det egentlig som skiller dem?

Materialer, kvalitet, funksjoner og merke er med på å påvirke prisen, men vet du hva du trenger, er det ikke sikkert du må ut med mange tusenlapper.

Dette bør du sjekke før du kjøper:

FLERE TING PÅ ÉN GANG: Ønsker du mer enn bare en mandolin som kan skive frukt og grønt, finnes det flere multihakkere på markedet; denne fra Clas Ohlson kan skive, julienne, rive, raspe og hakke i ulike størrelser.  Foto: PER ERVLAND
FLERE TING PÅ ÉN GANG: Ønsker du mer enn bare en mandolin som kan skive frukt og grønt, finnes det flere multihakkere på markedet; denne fra Clas Ohlson kan skive, julienne, rive, raspe og hakke i ulike størrelser. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Tykkelse: Hvor tykke - eller tynne - ønsker du at skivene skal være? Jo tykkere skiver, jo lettere er det å kutte selv. For de fleste vil det altså være aktuelt å gå for en variant som kan lage løvtynne skiver av grønnsakene.

Hvor tynt mandolinen kutter står på pakken, så det er lett å sjekke. Men vil du alltid ha syltynne skiver? Flere mandoliner lar deg endre tykkelse, enten ved å justere knivbladet, eller å bytte ut ulike kinver, så det kan være verdt å investere litt ekstra for å få en mandolin som kan gjøre mer enn én ting.

Se også hva du bør tenke på når du skal kjøpe juliennejern, og sjekk de morsomme jernene som lar deg lage spaghetti av nesten alt.

Beskyttelse: De fleste mandoliner har en del du kan gripe grønnsakene med, som skal være mellom fingertuppene dine og knivbladet. Disse varierer litt i form og utførelse, og det er et par ting som kan være greit å vite før du velger hvilken du vil ha:

GODT GREP: Den til venstre har flate spisser og rundt hull, perfekt til poteter eller tomater, men holder ikke ordentlig på gulrøtter. Den i midten er fast, men har spisse tagger. Den til høyre er buet, tilpasset for eksempel squash og agurk, med spisse tagger som sitter ordentlig. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
GODT GREP: Den til venstre har flate spisser og rundt hull, perfekt til poteter eller tomater, men holder ikke ordentlig på gulrøtter. Den i midten er fast, men har spisse tagger. Den til høyre er buet, tilpasset for eksempel squash og agurk, med spisse tagger som sitter ordentlig. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Beskyttelsesdelen har pigger som du stikker inn i råvarene for å holde dem på plass. Jo spissere, jo bedre.

I tillegg er det greit å se på formen: Noen er lett buet, slik at de også kan gripe grønnsaker som gulrot eller agurk, mens andre har et rundt hull, for å passe til runde grønnsaker som poteter eller løk.

Kjøkkentriks Smart når du skal skive sopp

Materialer og rengjøring: Går mandolinen i oppvaskmaskin? Det er stor forskjell på hva ulike plastmaterialer tåler, de sprøeste materialene vil sprekke om du skulle komme til å legge dem i oppvaskmaskinen.

Det samme gjelder for selve knivbladet.

Noen har kniver i stål, andre keramiske kniver. Både stål og keramiske kniver bør vaskes for hånd, men keramiske kniver tåler maskinen bedre, om du skulle ha behov for å slenge mandolinen i oppvaskmaskinen en gang i blant.

Rusten kniv? Slik blir du kvitt rusten fra knivbladet

Vinkel: Det er enklere å bruke en mandolin som er lett skrånende, men det er ikke noe must. Her er det litt smak og behag. De fleste mandoliner skråner mot benkeplaten, men det finnes også løse jern du holder selv, slik du vil, og helt flate mandoliner, som del av en multiskiver- og hakker.

Her kan du se tre ulike varianter av mandoliner i bruk:

 


Til venstre en håndholdt mandolin fra Kyocera med keramisk blad til 337 kroner (denne finnes også i en variant der du kan justere tykkelsen, multihakker og kutter med justerbart knivblad fra Clas Ohlson 269 kroner og Clas Ohlson-mandolin til 159 kroner.

Trenger vi egentlig alt utstyret?? Du kommer langt med en god kniv, sier matblogger Helle Valebrokk. Mandolin er likevel ett av flere redskaper hun sverger til.