<b>NEI, NEI, NEI:</b> Stikkontaktene skal ikke i oppvaskmaskinen, og de skal heller ikke i oppvaskkummen ... Foto: Kristin Sørdal
NEI, NEI, NEI: Stikkontaktene skal ikke i oppvaskmaskinen, og de skal heller ikke i oppvaskkummen ... Foto: Kristin SørdalVis mer

Slik vasker du stikkontakter og brytere

Se hva du bør og ikke bør gjøre.

Stikkontakter er gode støvsamlere, og gulner også ofte i fargen etter en tid. Skitne eller gulnede stikkontakter er ikke veldig attraktivt, og fristelsene kan bli store i kampen for pene og hvite stikkontakter og brytere.

Bør du bruke skurekrem for å få plastdekslene hvite? Kan du bruke Zalo? Hva med å putte dekselet i oppvaskmaskinen for en skikkelig rengjøring, eller i det minste gi dem en grundig vask med kost og skrubb og såpevann i oppvaskkummen?

Og hva bør du gjøre når du pusser opp? Er det egentlig smart å fjerne uheldige malingsflekker på stikkontakter og brytere med whitesprit?

Slik får du ren bolig på under en halvtime


Dette har du lov til

Først og fremst er det selvsagt viktig å være klar over hva du har lov til og hva du ikke har lov til å gjøre av elektrisk arbeide selv.

Ifølge Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) har du lov til blant annet å skifte dekselet for koblingsbokser, brytere og stikkontakter, men ikke selve den veggfaste delen.

Du kan altså, med loven i hånd, skru løs og ta av dekslene for stikkontakter og brytere for rengjøring.

Før du begynner demonteringen, kan det være lurt å skru av sikringen på den aktuelle kursen, slik at du ikke risikerer støt dersom du skulle være uheldig å komme bort i strømførende deler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det du helst bør gjøre

- Det beste er å støvsuge for å få bort støv, det er lurt og fornuftig å begynne med støvsuging. Dette kan man også ved forsiktighet gjøre mens kappene sitter på veggen, sier Agnar Kopperud i Elko til DinSide.

JA: Slik vasker du stikkontaktene best: Med ørlite zalovann på en fuktig klut, og tørk godt etterpå. Foto: Kristin Sørdal
JA: Slik vasker du stikkontaktene best: Med ørlite zalovann på en fuktig klut, og tørk godt etterpå. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Dersom støvsuging ikke er nok, og du åpenbart trenger andre virkemidler for å få stikkontaktene eller bryterene rene, er en fuktig klut neste steg. Da bør du demontere stikkontakten eller bryteren før du starter rengjøringen. Du bør ikke rengjøre med vann når kontaktene sitter på veggen.

- Hvis man må gå ytterligere til verks, anbefaler vi rengjøring med lunkent vann. Tørk med en lett fuktig klut, eventuelt med litt Zalo, og tørk godt etterpå. Den skal være 100 prosent tørr, så kontakten bør stå og lufttørre før du setter den på igjen. For at man ikke skal få korrosive effekter, er det viktig at ikke vanndråper skal følge med i installasjonen, sier Kopperud.

- Når det gjelder rengjøring er det viktig å presisere at brytere, stikkontakter o.l montert i vanlige rom ikke er forenlig med vann. Skal man rengjøre slikt bør nok plastdelene som skal rengjøres demonteres, sier Pål Pedersen hos Nemko.

Her bør du også huske å skru av sikringen før demontering.

Sikrings-boksen vi ikke vet om vi har

Dette bør du ikke gjøre

Selv om fristelsen kan være stor til å gå drastisk til verks for å få skitne og/eller gulnede stikkontakter skikkelig rene, er det ikke dermed sagt at det er like lurt.

Kopperud ved Elko anbefaler zalovann som sterkeste lut i denne sammenhengen.

- Jeg ville tatt én dråpe Zalo i 10 liter vann og tørket forsiktig over med det. Rett og slett for å løse evt. fett som ikke er så innmari lett å løse opp med bare vann, men så lite Zalo som overholdet mulig. Alle kjemiske stoffer kan virke spenningsutløsende på plast. De kjemiske bindingene kan begynne å glippe, og plasten kan da begynne å få sprekker, forklarer Kopperud.

Å putte kontakten i oppvaskmaskinen eller å gi den en skikkelig omgang i oppvaskkummen er ifølge Kopperud ingen god idé.

- Ikke bruk kokende vann eller oppvaskmaskin, varmt vann kan deforme plastdetaljer, som kan føre i til at dekslene ikke passer når du skal sette dem på plass igjen, sier Kopperud til DinSide.

- At man ikke må dyppe detaljen i vaskekumen osv., er også fordi det på kontaktene sitter et barnevernshus på baksiden, og du kan få et ikke-fungerende barnevern etterpå, om dette blir fylt med vann, fortsetter Kopperud.

- Hva med jif eller annen type skurekrem, kan man bruke det?

- Jif vil typisk begynne å gni på flaten, det består av perler. På stål lager det ikke riper, men på plastmaterialene som blir benyttet i konktakter, vil det lage riper og det blir ikke noe penere av det, sier Kopperud.

- Hva med andre typer kjøkkenrengjøringsmidler, sprayer osv?

- Man vet ikke hva de ulike tingene inneholder, så det er veldig vanskelig å si hva som er akseptabelt og ikke akseptabelt. Det finnes også plastrens, og det er nok fint for utebord og -møbler, men hvis det skaper sprekker i plasten kan det være veldig farlig. Generelt sett bør man holde seg borte fra alt det. Alle kjemiske stoffer kan virke spenningsutløsende på plast. De kjemiske bindingene kan begynne å glippe, og da kan plasten begynne å få sprekker, sier Kopperud.

- Hvis man prøver å vaske med alkaliske væsker kan plutselig plasten begynne å sprekke, og da forsvinner kapslingen og beskyttelsen.

- Du trenger ikke engang å prøve

Misfargede eller gulnede stikkontakter eller brytere trenger du imidlertid ikke engang tenke på å prøve å få hvite igjen.

- Misfarging på stikkontakter kommer av plastens ugjenkallelige egenskap at den skifter farge ved UV-stråling fra sola, og dette kan man dessverre ikke bli kvitt. Det er også egenskaper i plasten som gjør at den etterhvert blir sprø. Du kan se på stikkontakter i hus fra 50- og 60-tallet, at hvis du gir bryteren et lett kakk, så kan den sprekke. Da er plasten litt sprø, ofte fordi den har fått for stor uv-belastning i forhold til hva den tåler, sier Kopperud.

En sprø kontakt bør selvsagt byttes. Hva er normal levetid for en kontakt?

- Alt er avhengig av hvilke belastninger og hvilket miljø kontakten blir utsatt for. Men en normal innekontakt på passe skjult sted, vil jeg tro har en levetid på cirka 20 år, men man merker det også på andre biter av en stikkontakt. Hvis pluggen er slapp når man setter den inn, kan det også være et annet tegn på at man må etterse kontakten, sier Kopperud.

- Hva hvis jeg har malt veggen og uheldigvis kommet borti kontakten med malekosten - kan jeg tørke det av med white sprit?

- White sprit er en dårlig idé, nettopp på grunn av det vi tidligere har snakket om, om kjemiske stoffers påvirkning på plast. Sørg heller for ikke å komme borti stikkontakten eller bruk vannløselig maling, maling i seg selv er full av kjemiske materialer, og kan i seg selv også ødelegge bindingene, forteller Kopperud.

Han anbefaler at man maskerer godt i utgangspunktet, før malingen begynner.

- De som er innfelt, kan man ta av kapslingene og male godt inntil, da vil rammene dekke godt over produktene og man får en fin overgang, så da trenger man ikke male inntil.

- Når man pusser opp, kan man heller tenke på å få en installatør til å ta ned de delene som skal byttes, og komme og installere det etterpå. Det er dumt å spare på de små pengene. Det er klart at det kan koste litt, men det er sikkerhet i det, sier Kopperud i Elko.

Gi boligen en elsjekk

Garantibestemmelser

Du bør også huske at garantien på produktene kan påvirkes av hvordan du behandler produktene dine. Elko produserer blant annet stikkontakter og brytere, og i Elkos garantibestemmelser heter det blant annet at dersom produktet har vært utsatt for fuktighet (i form av vann, og eller damp), gassing fra kjemikalier, røyk fra branner / branntilløp, støv / pulver i unormale mengder vil det kunne oppstå korrosive effekter på metalldetaljer, og / eller spenningsutløsende effekter på plastmaterialer. I disse tilfellene vil alle rettigheter i forhold til reklamasjon og / eller garanti bortfalle.

Det tas også forbehold om kjemikalier i forhold til garanti og reklamasjon. I vilkårene heter det at påvirkning av væsker som inneholder alkoholer, oljer, syrer, alkaliske og / eller andre væsker (kjemikalier), vil kunne påvirke spesielt detaljer som er tilvirket av plast. I disse tilfellene vil alle rettigheter i forhold til reklamasjon og / eller garanti bortfalle.

- Konsekvensene kan være relativt store dersom noe skulle skje. Men for våre produkter kvier folk seg med å kontakte installatør og bytte. Man bør være varsom, og kontakte installatør, avslutter Kopperud.