Hva er pyrolyse

Slik «vasker» du stekeovnen enkelt og effektivt

Den enkleste måten å få ren stekeovn på, er «pyrolyse».

<b>DETTE ER REDNINGEN:</b> «P» står for «pyrolyse» - og er et program (og en termisk betegnelse) som rengjør ovnen din for deg mens du sitter i sofaen. Fett og smuss brennes bort på høy temperatur og blir til aske. Foto: KRISTIN SØRDAL
DETTE ER REDNINGEN: «P» står for «pyrolyse» - og er et program (og en termisk betegnelse) som rengjør ovnen din for deg mens du sitter i sofaen. Fett og smuss brennes bort på høy temperatur og blir til aske. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er ovnen full av ribbefett og pinnekjøttlukt etter julemiddagene?

De færreste av oss har lyst til å tilbringe juledagene med ovnsrens. Ekstra irriterende er det selvsagt dersom du har vært flink og har vasket ovnen før jul.

Men det finnes enklere måter å rense stekeovnen på, som lar deg slappe av i sofaen mens ovnen selv tar seg av vaskingen.

LES MER: De smarte stekeovnene

Pyrolyse

Den aller enkleste veien til ren ovn, er «pyrolyse».

«Pyrolyse» er en termisk prosess som innebærer spalting av sammensatte stoffer til enklere forbindelser ved bruk av varme. Viktige pyrolyseprosesser finner sted blant annet i oljeraffinerier og i kjemisk industri - men du kan altså også få det i stekeovnen din, for hjemmebruk.

I stekeovnen forbrennes smuss og fett ved 500°C, og det vil kun bli litt støv igjen i bunnen av stekeovnen som enkelt kan børstes bort når ovnen er nedkjølt. Og dette helt uten bruk av kjemikalier.

Det fordrer selvsagt at du har denne funksjonen på ovnen din. De fleste stekeovnsprodusentene har pyrolysefunksjon på noen av sine modeller i dag, men ikke på alle.

Ovnen blir låst under prosessen, som en sikkerhetsforanstaltning på grunn av den høye varmen. Prosessen tar halvannen til to timer. Husk at du bør fjerne siderillene før du kjører programmet. Og alle stekeplater må selvsagt også ut av ovnen.

Det avgis endel varme under pyrolyseprosessen, samt at det kan lukte stramt - så det er best å vente med prosessen til gjestene har forlatt kjøkkenet.

LES OGSÅ: Vi har testet Jif ovnsrens mot MrMuscle. Her kan du se hvordan det gikk

TENK FØR DU STEKER: Kvikk-fiks: Legg folie i stekeovnen før du steker ribba - så slipper du det verste sølet. Foto: ELISABETH DALSEG
TENK FØR DU STEKER: Kvikk-fiks: Legg folie i stekeovnen før du steker ribba - så slipper du det verste sølet. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Kjerringråd

  • «Salmiakk-trikset» gikk sin hedersgang før jul i forfjor. Trikset går ut på å sette en skål med salmiakk i varm ovn, skru av ovnen og vente til dagen etter. Da skal det bare være å tørke lett av skitten.

    Dinside har ikke selv testet denne metoden, og i ettertid kom det flere advarsler fra kjemieksperter om dette vasketrikset.

    Flere eksperter gikk ut og frarådet folk fra å benytte denne metoden, på grunn av at kombinasjonen varm ovn og salmiakk kan utvikle amoniakk-gass, som kan være skadelig. Vi har sjekket med Mari Tosterud, fagdirektør i Giftinformasjonen, sier til Dinside at slik amoniakk-gass er veldig irriterende, og at de med følsomme luftveier kan få astmalignende plager og sterk hoste av denne gassen.

    Hvis man skal benytte seg av dette vasketrikset, bør man lufte godt, da er det ikke farlig.

  • Strø bakepulver og ha på litt vann i bunn av stekeovnen når du nettopp har skrudd den av. Bakepulveret gjør at smuss løser seg og man kan skrape rester ut.
  • Tips fra Dinside-leser: «Jeg bruker rett og slett en sitron som jeg deler i to og vrir saften ut av. Gnir det utover det vanskelige fastbrente fettet. La det virke et par minutter før jeg skrubber med en skuresvamp. Vips, fettet løser seg opp på magisk vis.»
  • Det kanskje letteste trikset: Legg aluminiumsfolie nederst i ovnen. Da slipper du unna mye av fettet som kan renne ned og samle seg der.

Artikkelen har vært publisert også tidligere.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!