Slik vasker du dyner, puter, møbler og tepper

Hiv alt ut i kulda!

LA KULDA GJØRE JOBBEN: Hiv dyner, puter, madrasser, tepper, kjøkkenstoler, sofaputer og annet du ellers vanskelig får vasket, ut i kulda - og la snøen og kulda rense opp. Foto: KRISTIN SØRDAL
LA KULDA GJØRE JOBBEN: Hiv dyner, puter, madrasser, tepper, kjøkkenstoler, sofaputer og annet du ellers vanskelig får vasket, ut i kulda - og la snøen og kulda rense opp. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert

- Det å bruke kulde for rengjøring er en gammel og velprøvd metode, sier Ingun Grimstad Klepp, forsker hos Statens institutt for forbruksforskning (Sifo), til Dinside.

Hun sier at metoden absolutt kan anbefales.

- Snø er jo vann, i fast form, og det å bruke snø til å rengjøre ting som ikke kan vaskes, er lurt, oppfordrer Klepp.

LES OGSÅ: Slik bør du lagre og vedlikeholde dyna di

La kulda ta rotta på midden

Alle har midd i senga, og avhenhgig av hvor flink du er til å vaske og lufte seng og sengetøy, kan du ha mange hundre tusen midd i senga.

Midden liker ikke kulde, og nå kan du utnytte kuldegradene til noe ekstra nyttig:

Hiv dyner, puter og eventuelt også madrassen, ut i kulda.

- Det bør være minus 10 grader, men helst etter minus 15 grader, for at de skal dø. Dyner og puter trenger å være ute i rundt åtte timer - og ta gjerne også madrassen ut dersom du kan det, sier Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver i Astma- og Allergiforbundet (NAAF) til Dinside.

Om det ikke er nok kulde til å ta livert av midden, kan det være nok til å lamme den - og da kan du lett støvsuge den opp fra madrassen.

Rist!

Det er imidlertid ikke nok å bare legge ting ut i kulda - du bør også riste eller banke det godt, alternativt støvsuge.

- Man bør også passe på å samtidig skifte sengetøy, og det er viktig å banke det veldig godt etterpå, for å få vekk midden - for det kan alltid være en mulighet for at de blir med inn igjen, sier Bistrup.

Ingun Grimstad Klepp ved Sifo forteller at det å bruke kulde til rengjøring er an gammel metode fra da man hadde andre udyr i senga, enn kun midd . og da man hadde sengetøy som ikke ble vasket så ofte. Foto:  NILS BJÅLAND / VG  / NTB SCANPIX
Ingun Grimstad Klepp ved Sifo forteller at det å bruke kulde til rengjøring er an gammel metode fra da man hadde andre udyr i senga, enn kun midd . og da man hadde sengetøy som ikke ble vasket så ofte. Foto: NILS BJÅLAND / VG / NTB SCANPIX Vis mer


- Om midden kun blir lammet, kan de ristes av. Og du ønsker jo også å bli kvitt dem - ikke at de skal ligge der døde. Det forutsetter altså at du ikke kun tar ting ut - men også rister det etterpå, sier Klepp.

Og husk: Midden kan bo også i madrassen under overmadrassen - så husk å rengjøre også hovedmadrassen.

LES OGSÅ: Så ofte bør du vaske hodeputa

Midden lever ikke bare i senga ...

Det er ikke kun sengetøyet som kan ha godt av å få seg en tur ut i kulda. Når det kommer til midd, er det midd også andre steder i huset - ikke kun i senga.

- Det er midd også andre steder i huset, og spesielt om du har dyr, sier Bistrup.

Hun anbefaler derfor at du gjerne kan hive ut andre møbler og tekstiler i kulda, som ellers vanskelig lar seg rengjøre.

- Det kan for eksempel være midd i kjøkkenstoler med trekk. De trives godt i fuktige og mørke miljø. Har du for eksempel en hundeseng, bør du la denne gjennomgå samme behandling, oppfordrer Bistrup.

Husdyrene tar med seg midden rundt til andre steder i huset - men selv om du kanskje ikke har dyr, kan det være lurt å hive ut sofaputer og tepper i snøen nå som det er kaldt mange steder i landet.

LA SNØEN GJØRE VASKEJOBBEN: Snø er vann, i fast form: Slik vasker du tepper og annet som du ellers ikke vil bløtlegge. Foto: KAROLINE BRUBÆK
LA SNØEN GJØRE VASKEJOBBEN: Snø er vann, i fast form: Slik vasker du tepper og annet som du ellers ikke vil bløtlegge. Foto: KAROLINE BRUBÆK Vis merSnøen vasker

Snø er vann i fast form - og kan dermed også brukes til å vaske eller rense ting som ellers er vanskelig å få vasket skikkelig.

- Vann er veldig rensende på mange måter, og det å få ristet ting og få av støv, skader ikke, oppfordrer Klepp.

Hun forteller at når det kommer til rensing av tepper og liknende i snø, er det ikke slik at jo kaldere jo bedre.

- Det er jo fuktigheten i snøen som suger til seg skitt og støv - og da er det ikke slik at jo kaldere jo bedre, for om det er kaldt så er snøen tørrere. Det er en balansegang der, sier Klepp.

Både gulvtepper, sofaputer og annet som du ellers ikke vil eller kan vaske med vann: Hiv det ut i snøen og bank det godt.

Saken har vært publisert på Dinside også tidligere.

Les også: Nå må du huske å måke taket

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer