Slik vasker du dynen

På tide å bytte ut vinterdynen med sommerdynen? Slik gjør du.

Det er ikke bare sengetøyet som bør vaskes. Dyner og puter bør også få seg en omgang i vaskemaskinen med jevne mellomrom. Foto: colourbox.com
Det er ikke bare sengetøyet som bør vaskes. Dyner og puter bør også få seg en omgang i vaskemaskinen med jevne mellomrom. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter overgang til sommertid følger for mange overgang til sommerdyne. Og når du først bytter og har to dyner i omløp, kan det lønne seg å gi dem - eller i hvert fall en av dem - en vask.

Les også: Så ofte bør du vaske hodeputen

For selv om du bytter sengetøy jevnlig, bør du også vaske dynen med jevne mellomrom, spesielt for å holde husstøvmidden i sjakk. Anbefalingene for dette varierer, noen sier en gang i året, noen to. Er du blant dem som bytter mellom sommer- og vinterdyne, og samtidig er flink til å bruke vinterkulden til å drepe midd, holder det kanskje med annet hvert år.

Visste du at ... én av fire har aldri vasket dynen

Tørking viktigere enn vasking

Et par tre tennisballer i tørketrommelen sørger for at du kan ta en fluffy dyne ut av trommelen i stedet for en tung sak der dunene har klumpet seg sammen. Du får kjøpt tennisballer eller andre tøyballer rimelig, som disse til 10 kroner fra Jysk. Foto: Jysk
Et par tre tennisballer i tørketrommelen sørger for at du kan ta en fluffy dyne ut av trommelen i stedet for en tung sak der dunene har klumpet seg sammen. Du får kjøpt tennisballer eller andre tøyballer rimelig, som disse til 10 kroner fra Jysk. Foto: Jysk Vis mer


– Det er kun én måte å drepe husstøvmiddene på, og det er ved å vaske dynen. Dynen tar også opp fuktighet fra kroppen, og derfor bør den også luftes og tørkes ute innimellom, sier Søren Nissen, dyneinnkjøper i Jysk i en pressemelding.

Vasker du i maskin må du passe på kapasiteten. Maskinen bør helst tåle minst sju kilo, og du bør ha tilgang til tørketrommel.

Når det kommer til hvor varmt du skal vaske dynen, følg anvisningene fra produsent. Dersom det står på vaskeseddelen anbefaler vi å vaske på 60 grader, og merk at noen produsenter helgarderer seg og oppgir lavere grader enn det dynen egentlig tåler. Tar du sjansen, og har du anledning til å ødelegge en pute, anbefaler vi at du prøvevasker én på 60 grader for å sjekke om den tåler det.

Vær restriktiv

Du bør bruke et mildt vaskemiddel uten enzymer, som for eksempel Milo, og du bør være restriktiv med vaskemidlene. Beregn cirka en tredjedel av vanlig dose - maks halvparten. Skyllemiddel bør du holde deg langt unna, da det vil legge seg rundt dunene og gjøre dynen tyngre.

Det aller viktigste du gjør handler ikke om hvordan du vasker, men hvordan du tørker. Tørker du dynen feil vil dunene klumpe seg sammen, og du ender opp med en klumpete dyne som i verste fall må kasseres.

Det er her tennisballene kommer inn. Hiv to-tre stykker i tørketrommelen sammen med dynen når du tørker den. På denne måten unngår man at dunene klapper sammen.

Tips: Har du ikke stor nok vaskemaskin, sjekk vaskerier i nærheten, da disse gjerne har både større kapasitet og tørketromler tilgjengelig. Og der rens av to dyner eller en dobbeldyne, pluss puter, fort koster opp mot tusen kroner, betaler man kilopris for vask. Du kommer altså unna med å betale rundt halvparten for å få dynene vasket.

Merk at noen produsenter anbefaler kjemisk rens for best resultat.

Les mer om de ulike dynetypene

Ikke legg den i en søppelsekk

Søppelsekk til oppbevaring av dyner er noe av det dummeste du gjør: De bør oppbevares i et materiale som puster når du ikke bruker dem. Foto: Panthermedia
Søppelsekk til oppbevaring av dyner er noe av det dummeste du gjør: De bør oppbevares i et materiale som puster når du ikke bruker dem. Foto: Panthermedia Vis mer


Du bør heller ikke ta dynen rett fra sengen og ned i posen, før du stuer den bort. Rist den godt, og heng den til lufting, aller helst ute på dagtid om det er tørt. Er det minusgrader er det en ekstra bonus, så får du tatt livet av husstøvmidd i samme slengen.

Ifølge Jacobsen holder det å lufte, og du må du ikke vaske dynen før du legger den bort. Som hovedregel anbefaler de fleste produsentene at du vasker dynen minst en gang i året, og for mange vil det være mer naturlig å vaske den før man tar den i bruk igjen, enn før man stuer den bort.

Bytter du dyner er det ikke sikkert du trenger å vaske dem hvert år. Er du allergisk mot husstøvmidd, bør du imidlertid vaske dem langt oftere. Da er anbefalingen å vaske dynen opp til fire ganger per år.

Er det lenge siden du har vasket sommerdynen din, er det kanskje greit å vaske den nå før du tar den i bruk igjen? Du bør også lufte den godt før du tar den i bruk for vinteren.

Kjøpe ny dundyne? Ikke glem å sjekke bæreevnen

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!