Slik vanner du plantene best

Ikke vann plantene fra toppen! Om du ikke elsker bananfluer, da ...

VANNING AV STUEPLANTER: Ekspertene anbefaler at du vanner fra bunnen - og altså ikke som her, fra toppen. Bananfluene er en av grunnene for det ... Foto: Kristin Sørdal
VANNING AV STUEPLANTER: Ekspertene anbefaler at du vanner fra bunnen - og altså ikke som her, fra toppen. Bananfluene er en av grunnene for det ... Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Sommeren er alvorlig på hell, og du har kanskje begynt å fokusere mer på inneplantene en på uteplantene.

Sliter du med å holde liv i plantene dine?

En veldig vanlig feil vi gjør med inneplantene våre ifølge Tonje Bergh i planterådgivningsselskapet Plantmania, er at vi vanner for mye.

- Problemet er ikke egentlig at plantene tørker ut, men at vi vanner dem for mye. Særlig i vinterhalvåret dør mange flere planter av for mye vanning enn uttørking, sier Bergh til Dinside.

Forveksler overvanning med uttørking

Bergh forteller at det kan være lett å forveksle overvanning med uttørking. Vanner du for mye, og planten blir stående i vann eller altfor fuktig jord lenge, vil røttene etter hvert begynne å råtne - og da tar de ikke lenger opp vann som de skal.

- Når røttene begynner å råtne, ser bladene på overflaten tørre ut, og man tenker at nå må vanne mer - men det gjør jo bare vondt verre, sier Bergh.

Hun anbefaler at du alltid stikker fingeren i jorda og kjenner etter.

- Kjenner du at jorda er klissvåt, at her står det masse vann, så må du helle av vannet. Står det vann i potteskjuleren, så må du tømme det ut. Og du må sjekke røttene: Er de brune og råtne, er det ikke håp, da greier du ikke å redde planten, sier Bergh.

- En av de største tabbene er at man ikke stikker fingeren i jorda.

Derfor bør du vanne «på skåla»

Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter, anbefaler helst å vanne nedenfra - og altså ikke fra toppen.

Grunnene for dette er mange:

- Man ønsker å aktivisere hele planten, det vil si at man får en større og mer aktiv rot om den må søke nedover etter vann. I tillegg er det mange planter som ikke er glad i å bli våte på stilken ved jordflaten, sier Ladstein.

Hun bemerker også at mange vil ha erfart at de blir lurt av å vanne på toppen; overflaten er våt, mens resten av jorda er tørr.

- Som en tredje god side er bananfluene glade i våt jordflate, så man unngår disse i stor grad ved å vanne nedenfra, sier hun.

Det er høysesong for de forhatte bananfluene, og i tillegg til å fråtse i frukt, smuler og andre godsaker på kjøkkenet og i avfallet ditt, trives også bananfluene i potteplanter der de finner mat i råtne blader. Du vil altså ikke legge forholdene til rette for bananfluefesten ved å gi dem en fuktig jordoverflate på toppen av blomsterpotta eller råtne blader som følge av overvanning.

Bergh forteller at småfluer du kanskje også opplever kommer fra potteplantene dine, er hærmygg.

- De kommer som regel om det er for mye fuktighet i jorda. Derfor er det viktig at du vanner godt først - men så at du lar det renne av, råder Bergh.

VANN UNDERFRA: Sett gjerne plantene i vasken og la de trekke vann underfra. Men pass på så de ikke står for lenge, 15 minutter er nok. Foto: Kristin Sørdal
VANN UNDERFRA: Sett gjerne plantene i vasken og la de trekke vann underfra. Men pass på så de ikke står for lenge, 15 minutter er nok. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Slik bør du vanne

- I profesjonelle gartnerier står plantene på et bord hvor de blir vannet underfra, så plantene er vant til det fra produksjonens side. Det er en fordel å la de stå og trekke vann underfra også hjemme, sier Bergh til Dinside.

Dette kan du gjøre ved å ha vann i potteskjuleren som du så heller ut etter en stund, eller du kan sette plantene i vann i vasken eller liknende.

Pass bare på at du ikke lar planten stå for lenge i vann:

- Maks 15 minutter vann i skålen, det er min tommelfingerregel. Da bør planten ha absorbert det den skal, sier Ladstein til Dinside, og bemerker at noen planter kan tåle å stå våtere, men at de aller færreste vil mistrives.

- Mistrivselen merker du ved at røttene får lite luft og jorda lukter surt. Det er også lett å få plagsomme småfluer om man har vann stående inne i potteskjuleren, påpeker Ladstein.

Både Ladstein og Bergh tipser om at et alternativ er å senke hele planten ned i vann, såkalt «bøttevanning».

- Putt hele jordklumpen oppi vann til det sluttet å boble, slik at den blir ordentlig vanntrukken, la den renne av og sett den tilbake i potten igjen, sier Bergh.

- Da trenger man å vanne sjeldnere. For veldig tørste planter, som hortensia og asalea kan være, kan dette være en spesielt god idé, kommenterer Ladstein.

Hva med gjødselpinner når du vanner underfra?

Nå vet vi altså at vi helst bør vanne fra bunnen. Men hva hvis vi har gjødselpinner eller slike små granulatkuler med gjødsel? Funker det dersom vi ikke vanner fra toppen?

- Langtidsvirkende gjødsel bør puttes ned i jorda, enten ved omplanting eller dyttes ned. Den løser seg opp gradvis, det finnes varianter som bruker fra en måned til cirka åtte måneder på å gi fra seg næringen – ved stuetemperatur. Kjempelurt! sier Ladstein.

Og jo da, de skal virke selv om du vanner fra bunnen:

- Hvis du har langtidsvirkende gjødsel vanner du bare med rent vann, prosedyre som ellers. Vanner du nedenfra vil jorda likevel trekke til seg fuktigheten, og næringen frigjøres, sier Ladstein videre.

Ikke alt passer overalt. Hageblogger Anne Havåg Holter-Hovind gir deg tipsene. Video: Endre Vellene Se også de andre tipsene i serien her: https://www.youtube.com/playlist?list=PLw_ms_E_4dCOOkjUXHMtbScL7F5CgMC7j Vis mer

Husk: Du trenger ikke å tenke på gjødsel om vinteren

Du trenger ikke bekymre deg for gjødsling om vinteren. Bergh sier til Dinside at de fleste plantene går inn i en hvileperiode nå som det etter hvert blir mindre og mindre lys. De trenger da ikke å bli gjødslet, i alle fall ikke de grønne plantene.

- De blomstrende plantene trenger du kanskje å gjødsle litt, men de grønne plantene kan du stoppe å gjødsle, fra oktober til mars. Så kan man begynne å gjødsle de grønne plantene igjen fra mars, sier Bergh til Dinside.

Hun bemerker også at det er viktig å huske på at plantene heller ikke trenger like mye vann, når lyset blir mer borte.

- Jo mindre lys, jo mindre vanning trenger plantene, men du vil kanskje gi dem en dusj av og til, det liker plantene, det øker fuktigheten, tipser Bergh.

Enkle planter å holde i live

Synes du det er vanskelig å huske å vanne plantene dine? Da kan det være lurt å velge planter som ikke trenger tett oppfølging.

- En del planter trenger ikke så mye stell. Du kan se det på dem, det er de som litt tykkere blader, som sukkulenter. Elefantøre er også en populær plante som er litt gummiaktig, den trenger mindre vann, sier Bergh.

Ladstein har noen forslag til hardføre planter som ikke trenger så mye vanning:

- Blant mine favoritter er peperomia, Alocasisa, ildtopp, sedum, Monstera og Pilea, sier Ladstein.

Hun har også et siste tips til deg som ikke er så flink til å huske å vanne:

- Veldig tørre, gjerne store planter, som for eksempel amplene ute - men det fungerer på inneplanter også - vannes lettest ved å sette en full vannflaske (for eksempel en tom brusflaske) opp ned i potten, dyttet godt ned i jorda. Gjør man dette bruker vannet tid på å renne ut, og går rett i jorda, i stedet for å renne av tørr overflate. Arbeidsbesparende, tipser Ladstein.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer