Her er det ikke brukt kvistlakk før det er malt. Dette er resultatet etter to år. Etter hvert som tiden går vil flekkene bli mer og mer fremtredene. Foto: Åshild Tyssen/ifi.no
Her er det ikke brukt kvistlakk før det er malt. Dette er resultatet etter to år. Etter hvert som tiden går vil flekkene bli mer og mer fremtredene. Foto: Åshild Tyssen/ifi.noVis mer

Slik unngår du kvistmerkene

Ser listene dine ut slik som på bildet over?

Gjør en ikke godt nok forarbeid når en maler treverk, tar det skremmende kort tid før det ser ut slik som over.

Kvae siver ut fra kvistene i treverket, og danner skjemmende gule merker. Og det vil bare bli verre med tiden. Flekkene på bildet over er cirka to år gamle.

Godt grunnlag

Gjør du godt og riktig grunnarbeid, vil ikke dette skje. Og det er heldigvis ingen stor eller komplisert operasjon som skal til. Det eneste du trenger å gjøre er å dekke alle kvistene med kvistlakk. Når den har tørket er det bare å behandle treverket på vanlig måte, med grunning og maling.

Dette er spesielt viktig når du skal male med lyse farger, men du vil også kunne oppleve fargeforskjeller selv om du maler med mørkere nyanser.

Når du påfører kvistlakk er det viktig at du maler tynne strøk, slik at det ikke synes gjennom malingen. Foto: Åshild Tyssen/ifi.no
Når du påfører kvistlakk er det viktig at du maler tynne strøk, slik at det ikke synes gjennom malingen. Foto: Åshild Tyssen/ifi.no Vis mer


Det finnes også kombinasjonsprodukter på markedet som er en blanding av grunning og kvistlakk. Det kan sparer deg for både tid og arbeid.

Grunnarbeidet er det aller viktigste når du pusser opp. Les mer: Det lille under

Når grunnlaget ikke holder

Har skaden allerede skjedd? Fortvil ikke, den er ikke ubotelig. Du kan nemlig fint ta kvistlakk utenpå den gamle malingen. Det er viktig at underlaget er rent og tørt før du går i gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vask med et vaskemiddel for flater som skal males, eksempelvis Malervask, Husvask eller lignende og skyll godt. Deretter sliper du lett med et fint slipepapir eller myk, finkornet slipekloss. Ikke ta i så hardt at malingen over kvistene fjernes, den kan sitte og være med på å isolere mot blødning fra kvisten. Her er det kun snakk om lett mattsliping for å få heft til kvistlakken.

Usikker på hvilken glansgrad du skal velge på malingen? Les mer: En annen glans

Velg riktig type kvistlakk

Hvilken type kvistlakk du bør velge kommer an på hvilken type maling du skal bruke etterpå. Med de nye EU-reglene er det nå vanlig å bruke vanntynnbar maling på panel. Du bør da også velge vanntynnbar kvistlakk. Som hovedregel kan vi anbefale å bruke en kvistlakk som hører til det malingssystemet du velger.

Selve påføringen er enkel - du bruker en pensel, og de aller fleste kvistlakkerk vil være overmalbare etter kort tid. Pass på å røre godt rundt før du begynner, og pass på at du maler tynne strøk.

Jo færre kvister, jo førre kvisthull.  Foto: Norsk Vinduskompani
Jo færre kvister, jo førre kvisthull. Foto: Norsk Vinduskompani Vis mer


Med mindre det står noe annet på boksen anbefaler vi å påføre to strøk. Pass på så det ikke renner, og at du ikke smører for tykt på - da vil det nemlig synes gjennom malingen.

Tips: Det finnes enkelte kvistlakker som er svakt farget, slik at du skal se hvor du har malt. Disse fargene skal forsvinne når du maler over.

Spesialprodukter - uten kvister

Velger du produkter uten kvister, omgår du problemet helt. Norsk Vinduskompani satser på kvistfrie produkter.

- Vi fremstiller vinduer og dører av fingerskjøttet tre. Det betyr blant annet at kvister er så og si borte, og man får søtrre holdbarhet og flottere finish, skriver selskapet i en pressemelding.