Det smarteste du gjør for å unngå konflikt med håndverkeren din, er å gjøre god research i forkant, samt klare og tydelige avtaler. Skriftlig. Foto: iStockphoto.com
Det smarteste du gjør for å unngå konflikt med håndverkeren din, er å gjøre god research i forkant, samt klare og tydelige avtaler. Skriftlig. Foto: iStockphoto.com Vis mer

Slik unngår du håndverkerkrøll

Det viktigste arbeidet gjør du før du hyrer inn hjelp.

Publisert
Sist oppdatert
Ikke glem at den håndverkeren som gir det billigste bpristilbudet, fort kan bli den dyreste om han ikke gjør ordentlig arbeid.


Mer enn en av fire klager som når Forbrukerrådet dreier seg om håndverker-tjenester. Ifølge Sintef Byggforsk utgjør byggefeil kostnader på mellom to og seks milliarder kroner hvert år.

En fullstendig fasit for hvordan du unngår å være med på å betale for dette er dessverre umulig å gi, da det selvfølgelig vil være både situasjons- og personavhengig, men vårt beste råd til deg som skal hyre inn ekstern hjelp er å gjøre grundig forarbeid.

Les også: Vet du egentlig hvem du ansetter?

Sjekk opp håndverkeren

Helde anbefaler alle å sjekke referanser grundig. Foto: Forbrukerrådet
Helde anbefaler alle å sjekke referanser grundig. Foto: Forbrukerrådet Vis mer


Det er særlig to ting som er viktig når du skal hyre inn håndverkere: Hvor mye skal de ha for å gjøre jobben, og hvor god og pålitelig er de?

For å sørge for best mulig pris, bør du innhente tilbud fra flere håndverkere, og for å sørge for at du får en som kan faget sitt, bør du sjekke om andre har vært fornøyd med arbeidet hans. Rekkefølgen på dette er opp til deg, men vi anbefaler å starte med kvaliteten på arbeidet.

Bruk nettverket ditt, og hør om noen kan anbefale en håndverker. Be gjerne om å få se på arbeidet de har utført. Får du anbefalt flere, kan du sjekke hvor mye de ulike vil ha for å utføre jobben. Husk å være så konkret som mulig når du ber om prisoverslag, slik at sammenligningsgrunnlaget blir likt.


Velger du å bruke den andre tilnærmingsmetoden, og starte med pris, anbefaler vi å se litt nærmere på noen av de billigste;

 • Google Det er utrolig hva som kan dukke opp i ulike debattforum. Er det mange som er høylydt misfornøyd med en person eller et firma, kan det nok være smart å styre unna.
 • Referanser Spør om referanseprosjekter, både å se bilder og personer du kan prate med
 • Det lønner seg også å sjekke opp håndverkerens økonomi. Selskapets økonomi og regnskapstall kan gi gode indikatorer på bedriftens seriøsitet og stabilitet.

  Uheldig

  Roger Helde, regiondirektør i Forbrukerrådet, synes sdet er beklagelig at det er forbrukerne selv som må sørge for at bedriftene de kjøper tjenester av er kompetente og seriøse nok til jobben de skal gjøre.

  - Vi skulle ønske at situasjonen var annerledes, sier Helde til Forbrukerrapporten.

  Han advarer også mot forhåndsbetaling.

  - Du bør ikke betale for tjenesten på forskudd. Skulle man havne i en situasjon hvor håndverkeren har utført dårlig arbeid, viser det seg at reklamasjonsprosessen er enklere å gjennomføre når forbrukeren har mulighet til å holde deler av kjøpesummen tilbake.

  Er det snakk om en større jobb, der håndverker skal handle inn mye materiell, er det vanlig å betale dette på forskudd. Du kan også betale underveis for det arbeidet som er gjort.

  Skriv kontrakt

  Her kan du laste ned gratis kontrakter:

  Håndverkerkontrakt, fast eiendom Håndverkerkontrakt, løsøre


  Sist, men ikke minst. Før håndverkeren bruker hammer, drill eller rørtang hjemme hos deg, må dere skrive kontrakt. En SIFO-undersøkelse viser at Nordmenn slurver med å skrive håndverkerkontrakter. I tillegg avtaler kun en av tre prisen på forhånd. Dette er selve oppskriften på konflikt!

  Har du med en seriøs håndverker å gjøre, vil han uoppfordret komme med en kontrakt, men det er forsvinnende få som som automatisk tilbyr dette. Du bør derfor ta ansvar. Ja, muntlige avtaler er like gyldige juridisk som skriftlige, men det er mye lettere å bevise hva dere faktisk ble enige om, dersom du har en skriftlig kontrakt.

  - Mange av tvistene ville vært unngått dersom man hadde benyttet kontrakter og blitt enige i forkant om hvordan oppdraget skulle løses og til hvilken pris. Det er uheldig at boligeiere kjøper håndverkertjenester for tusenvis av kroner uten å få en skriftlig avtale om hva som skal leveres, sier Helde.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer