<b>PLANLEGG:</b> Ta ett og ett rom om gangen, er Sinnasnekker Otto Robsahms beste råd til deg som skal pusse opp. Da slipper du å bo i en byggeplass over lenger tid.  Foto: TVNorge
PLANLEGG: Ta ett og ett rom om gangen, er Sinnasnekker Otto Robsahms beste råd til deg som skal pusse opp. Da slipper du å bo i en byggeplass over lenger tid. Foto: TVNorgeVis mer

Slik unngår du de verste oppussingsfellene

- Det er ikke huset som er problemet. Det er eierne.

- Jeg pleier å si at det ikke er huset som er problemet. Det er eierne, sier snekker Otto Robsahm til DinSide.

I høst skal han hjelpe til med å fikse begge deler i TV-serien Sinnasnekker'n på TVNorge. Der skal han hjelpe nordmenn som står fast i et oppussingsprosjekt som aldri blir fullført. Men sinnasnekkeren sender ikke husets eiere på sydenferie mens han pusser opp for dem. Her skal både hus og huseiere strammes opp!

Hvor ille det står til, kan du se et par eksempler på lenger ned i artikkelen.

Som å kjøpe en bil som ruller på taket

Ifølge Robsahm tar nordmenn seg vann over hodet når de skal pusse opp.

- Hadde du kjøpt en bil som hadde rullet på taket? Nordmenn ser en rønne og tenker "denne skal jeg bare fikse opp, så er alt fint og flott!" sukker Robsahm. - De vet ikke hva en skrue er, eller opp ned på en hammer, og tror at dette skal de få til, fordi naboen har gjort det.

Han betviler ikke at tanken er god. Men peker på at oppussingshungrige nordmenn gjør samme feil gang på gang. Vi er ikke flinke nok til å lytte til andre, og ender opp med å gjøre akkurat de samme feilene selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt om oppussing på DinSide

Vil gjøre for mye

Det er ikke huset som er problemet. Det er som oftest eierne, sier snekker Otto Robsahm til DinSide.  Foto: TVNorge
Det er ikke huset som er problemet. Det er som oftest eierne, sier snekker Otto Robsahm til DinSide. Foto: TVNorge Vis mer


Den største feilen vi gjør, ifølge Robsahm, er at vi vil gjøre for mye på en gang.

- Man biter over for mye i forhold til evne. Og så bommer vi på tid - det tar alltid lenger tid enn det man tror. Jeg bommer også på tid, etter over 20 år i bransjen, sier Robsahm.

Skal du i gang med et oppussingsprosjekt, råder han deg til å lytte godt til andres erfaringer, og lære deg mest mulig på forhånd, før du går i gang.

God planlegging er også alfa og omega. Vit hva du vil, før du går i gang. Og gå for all del ikke løs på hele boligen samtidig.

- Man må tenke og planlegge ordentlig på forhånd. Mitt beste tips er å ta ett rom om gangen. Ikke flytt inn i det rommet eller ta det i bruk før det er hundre prosent ferdig. Ikke vent med listene. Uten dem er ikke rommet ferdig, sier Robsahm.

Lønner det seg å gjøre det selv? Regn ut med vår kalkulator

Ta deg en pause!


Når du har gjort ferdig et rom, ta deg en pause. En lang pause. Stopp opp. Gå ut og spis middag med familien - gi deg selv en premie. Ta et par uker pause. Så kan du fortsette igjen, Begynn å tenk, da blir du ikke sliten, så blir du ikke lei.

- Gjør du dette vil du faktisk bli ferdig med huset i løpet av et års tid! De som går på og skal gjøre alt samtidig, legge gulv over alt, male, sette på lister ... slike prosjekter blir aldri helt ferdig.

Og det er nettopp denne typen oppussingsprosjekter Robsahm har besøkt i Sinnasnekker'n.

Når det kommer til budsjett, maner Obsahm til nøkternhet, samtidig som at man må være klar over at alt koster. Også det man ikke ser.

- Man kan få rimeligere ting ved å shoppe litt rundt, for eksempel når det kommer til kjøkken og baderomsinnredning. Man må ikke velge de dyreste løsningene her med en gang. Disse kan fort sprenge budsjettet!

Samtidig kan det lønne seg å investere i materialer og installasjoner som skal vare lenge.

Legg inn en ordentlig buffer og ekstremt god tid hele veien igjennom. Da kommer du gjennom hele, også alle lister, før du flytter.

Hyr inn fagfolk

Selv om Robsahm berømmer nordmenns ureddhet når det kommer til å kaste seg ut i store oppussingsprosjekter, bør vi også lære å kjenne våre begrensninger.

- 99 prosent gjør for mye selv. Uansett hva det gjelder. Ta for eksempel maling. De fleste mener at det er enkelt å gjøre selv. Men det tar 4 år med skole og opplæring for at en maler skal bli en maler, så selvfølgelig er det mange ting folk ikke vet om som skal til for at det skal bli et perfekt resultat. Og alle vil ha et perfekt resultat!

Det er kanskje her man burde hyret inn fagfolk? Bildene under taler ihvertfall for seg...

Se før-bilder her:

Sinnasnekkeren inspiserer, og her blir han ikke spesielt imponert. Men det blir verre ... Foto: TVNorge
Dette rommet er ikke en gang mulig å bruke. Foto: TVNorge
Hvordan skal man få anledning til å fikse noe her? Foto: TVNorge
PLANLEGG: Ta ett og ett rom om gangen, er Sinnasnekker Otto Robsahms beste råd til deg som skal pusse opp. Da slipper du å bo i en byggeplass over lenger tid. Foto: TVNorge
Foto: TVNorge
Foto: TVNorge
Foto: TVNorge


Les mer: Dette bør du overlate til fagfolk

Det er imidlertid ikke alltid det lønner seg å hyre inn profesjonelle: Handymannen bedre enn håndverkeren.

Redder husfreden

I kveld får TV-seere stifte nærmere bekjentskap med denne familien som bor i et hus med 100 uferdige prosjekter. Det går på familiefreden løs. Foto: TVNorge
I kveld får TV-seere stifte nærmere bekjentskap med denne familien som bor i et hus med 100 uferdige prosjekter. Det går på familiefreden løs. Foto: TVNorge Vis mer


Sinnasnekker'n skal imidlertid redde mer enn bare håpløse oppussingsprosjekter. Han skal prøve seg på selveste familiefreden.

- Det er parforhold som gjør at prosjektene går gæærnt. Hvis paret hadde hatt et ordentlig fokus på selve oppgaven, hadde ting gått bedre for både parforhold og huset.

Han tror at det er lett å skylde på huset og oppussingsprosjekter i etterkant av skilsmisse og samlivsbrudd. - Noen ganger heller jeg mer mot folkene. At de bruker hus og oppussing som springbrett for å komme seg ut av et forhold!

Likevel er det ikke bare sorgen. - Det som er bra med oppussing i Norge, er at folk tør. De jobber på, og er ikke redd for å gå på en smell. Men hvor langt kan man ta det?

- Hvis du overlever en ordentlig oppussing, overlever parforholdet resten av livet...

Sinnasnekkeren ser du i kveld klokken 20:30 på TVNorge.