Slik unngår du de hvite flekkene på håndklærne

Det finnes ingen hokuspokustriks for å bli kvitt dem, men slik unngår du at de oppstår.

<b>Ikke vaskepulveret sin feil:</b> Skjemmende hvite flekker på håndkledene er lett å unngå.   Foto: Elisabeth Dalseg
Ikke vaskepulveret sin feil: Skjemmende hvite flekker på håndkledene er lett å unngå. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du plaget av hvite flekker på fargete håndklær? Heldigvis er det enkelt å unngå.

– Vi hadde en kunde som slet med hvite flekker på håndklær. Hun skiftet vaskemiddel. Hun prøvde flere ulike håndklemerker. Men flekkene fortsatte å dukke opp, forteller Katharina Brøndmø, salgs og markedssjef for Inside Too. Selskapet har agentur på interiørmerker som Missoni, Lexington, Yves Delormes og Georg Jensen Damask, i tillegg til at de har utsalget Bellas Hus på Majorstuen i Oslo.

Løsningen på mysteriet med de hvite flekkene fant ikke kunden før hun oppdaget at hodeputetrekkene til husets tenåring fikk lignende flekker. Da skjønte hun at det hadde sammenheng med ansiktskremen tenåringen brukte.

– Det viste seg at det sto på krukken til datteren at kremen kunne ha en blekende effekt, forteller Brøndmo.

Les også: Håndkledene dine bader i bakterier

Sterk lut

Ulike former for syre og andre virkestoffer som finnes i hudpleie kan bidra til flekker på håndklærene. Foto: Elisabeth Dalseg
Ulike former for syre og andre virkestoffer som finnes i hudpleie kan bidra til flekker på håndklærene. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Det var altså ikke selve vaskemiddelet som lager flekkene, men å skylde alt på ett hudpleieprodukt blir nok også feil. For vi tviler på at alle som har opplevd de hvite blekete partiene på håndklær har brukt samme krem. Det kan være blekemidler som er i kremer som skal motvirke pigmentflekker, eller ulike typer syre som typisk finnes i antirynkekremer eller kremer mot uren hud.

– Det er jo ikke så vanlig å vaske hendene etter at man har tatt på seg ansiktskrem, men det burde man gjøre før man tørker av seg på håndkledet, sier Brøndmo.

Det kan imidlertid være enda mer sammensatt enn det. Vi har selv opplevd å legge ensfargete håndklær i vasken, som har kommet ut med blekede felt. Så de hvite flekkene oppstår mer sannsynlig som en reaksjon mellom vaskemiddel og ulike hudpleieprodukter.

Stopp flekkene: Vasker du hendene godt, slik at de er fri for rester av ulike remedier, burde du kunne forhindre å ødelegge flere håndklær. Et annet alternativ er å gå for hvite tekstiler. Da ser du også lettere om de er skitne, og blir påminnet om å gi dem en vask.

Så ofte bør du bytte håndhåndkle.

De klassiske Missonihåndklærne er fargerike og fargesterke. Pris: Fra 150 kroner for et lite håndhånkle til oppunder tusenlappen for et badehåndkle. Foto: Missoni Home
De klassiske Missonihåndklærne er fargerike og fargesterke. Pris: Fra 150 kroner for et lite håndhånkle til oppunder tusenlappen for et badehåndkle. Foto: Missoni Home Vis mer


Ifølge Brøndmo er Missoni Homedet eneste merket de aldri har fått tilbakemelding om at fargene har blitt bleket.

– Det er unikt, at vi aldri har fått noen reklamasjoner på dette, sier Brøndmo til DinSide.

Om dette er fordi folk tar bedre vare på dem enn rimeligere varianter, ikke gir dem til tenåringen, eller begrenser bruken av de eksklusive håndklærne til gjestetoalettet - eller fordi fargene eller bomullskvaliteten tåler mer enn andre håndklær, vites ikke.

Rådet for deg som ønsker å beholde fargerike håndklær fargerike er uansett dette: Pass på å vaske fingrene godt før du tørker deg.