<strong><b>Nei, ikke slik:</strong></b> Når ølen ser slik ut etter få minutter, er det sannsynligvis glassenes feil. Her fra DinSides test av juleøl, der øltesterne også bemerket at glassene nok hadde litt av skylden når ølen mistet all piffen. Foto: Per Ervland
Nei, ikke slik: Når ølen ser slik ut etter få minutter, er det sannsynligvis glassenes feil. Her fra DinSides test av juleøl, der øltesterne også bemerket at glassene nok hadde litt av skylden når ølen mistet all piffen. Foto: Per Ervland Vis mer

Slik unngår du at ølen blir tam

Lei av dvaske halvlitere? Med disse triksene holder ølen seg frisk til siste dråpe.

Publisert
Sist oppdatert

– Den mest grunnleggende feilen norske forbrukere gjør når de drikker øl, er at de bare finner et glass. Jeg kan ikke få sagt det ofte nok: Ønsker du en skummende frisk øl hele glasset igjennom, må du ha egne ølglass, sier Sverre Strømmen i markedsavdelingen til Hansa Borg Bryggerier.

Årsaken er fett.

– Ølen reagerer med fett, og blir fortere dvask, forklarer Strømmen. Fett kan komme fra maten du spiser, fra leppestiften du har på deg, eller sitte igjen fra oppvasken.

Les også: Smart triks om du knuser glass i oppvaskmaskinen

Slik bør du vaske ølglassene

Sverre Strømmen i Hansa Borg Bryggerier har ikke bare egne ølglass, men også en egen oppvaskkost til ølglassene.  Foto: Elisabeth Dalseg
Sverre Strømmen i Hansa Borg Bryggerier har ikke bare egne ølglass, men også en egen oppvaskkost til ølglassene. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Hvor langt du er villig til å gå for å unngå tam øl, er opp til deg, men Strømmens råd for perfekte ølglass er klart: Du bør ha egne glass til øl. De bør ikke vaskes i oppvaskmaskinen, men for hånd, aller helst med egen oppvaskbørste. Og selvfølgelig bør du tørke dem med et helt rent oppvaskhåndkle.

– Øl er ømfintlig. Har du hatt ølglasset i oppvaskmaskinen sammen med fete middagstallerkner, eller enda verre, brukt glasset til melk, kan du bare kaste det, sier Strømmen. – Kjøp et par nye glass du bare bruker til øl. De må ikke koste så mye, og det er verdt det! Da får du et perfekt skumlokk som holder på aroma og CO2.

Det er nok å gå litt langt for de fleste. For det første kan du fortsette å drikke andre ting fra de besudlete ølglassene.

Ønsker du å ta ølglassene tilbake, er det også metoder for å få bort den usynlige fetthinnen. Andreas Albertsen, vert ved Ringnes Ølsenter vet råd: Du kan rett og slett gi dem en omgang med lut og vann.

– La dem ligge litt, vask over, skyll av. Så vasker du dem på vanlig måte, sier Albertsen.

NB! Merk at lut er etsende, og DinSide anbefaler alltid bruk av verneutstyr, spesielt vernebriller når du jobber med lut.

Les også: Ølflaskene bør stå, ikke ligge, i kjøleskapet

Nytt glass etter maten

Slik unngår du at ølen blir tam


Dette blir kanskje litt ekstremt for de fleste av oss. Men noen småtriks kan vi jo ta med oss på veien:

– Når du er på restaurant og drikker øl til maten får du alltid nytt glass til ølen. Om ikke før, så i hvert fall når du er ferdig med å spise. Dette bør du gjøre hjemme også, så slipper du at fettrester fra maten ødelegger ølen hele kvelden, sier Strømme.

– Ølens verste fiende er fett!Sverre Strømmen, Hansa Borg bryggerier


Albertsen har også et råd på lur til kvinnelige øldrikkere: Vær forsiktig med fete leppestifter, leppepomader og lipgloss. Jo mer du smører på munnen, jo tammere blir ølen.

– Og du bør droppe sånne lebestifter som skal sitte på hele kvelden. Det er det aller, aller verste, sier Albertsen.

Syn, lukt, musikk: Slik påvirker sansene smaken din

Drikk fra glass

<b>.. men slik:</b> Skummet skal henge igjen som en pen gardin langs glassets sider. Foto: Colourbox.com
.. men slik: Skummet skal henge igjen som en pen gardin langs glassets sider. Foto: Colourbox.com Vis mer


Valg av glass er også viktig for å få frem smaken. Ideelt sett skal du drikke fra et tulipanformet glass med stett; et forvokst vinglass om du vil. Grunnen er blant annet at vi har en tendens til å klamre oss litt til ølglassene. Og varmen fra hånden vil forstyrre temperaturen.

– Hva du enn gjør: Ikke drikk fra emballasjen, sier Strømmen.

Én ting er at du ikke får luktet på aromaen på samme måte som fra et glass. De aller fleste ølflaskene er brune, så det er vanskelig å se hva du drikker. Og det å drikke øl fra boks er helt krise, skal vi tro Strømmen: Du må aldri drikke noe du ikke ser!

I siste instans er det imidlertid opp til deg selv.

Visste du at ... valg av glass påvirker hvor mye du drikker?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer