Slik unngår du at iskaffen blir bitter

Hemmeligheten ligger i rekkefølgen på ingrediensene.

<b>MELK ELLER SUKKERLAKE FØRST:</b> Har du kaffe direkte på isbiter, blir den lett bitter. I videoen under kan du se hvordan barista Måns Akne Andersson lager denne iskaffelattedrinken med Baileys. Foto: ELISABETH DALSEG
MELK ELLER SUKKERLAKE FØRST: Har du kaffe direkte på isbiter, blir den lett bitter. I videoen under kan du se hvordan barista Måns Akne Andersson lager denne iskaffelattedrinken med Baileys. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sies at det skal være bra å drikke varm væske på varme dager, men det hjelper ikke: Når solen er på sitt høyeste og dagen på sitt varmeste, er det iskaffe vi har lyst på.

Hjemme har vi ikke fått helt dreisen, spesielt ikke uten sukker, og det er vi i utgangspunktet ikke så glad i. Kaffen er og blir bitter.

- En av årsakene til bitter kaffe er at den blir avkjølt for fort, om du har kaffe rett på is, sier Måns Akne Andersson, barista og kaffebrenner på Oslo Baristaschool.

Rådet er klart: Skal du ha en melkebasert iskaffedrikk, ha melken i først. Er du glad i sukker i kaffen kan du ha sukkerlake over isen først, før du har i kaffe.

NEI, IKKE SLIK: Melk før kaffe, ikke kaffe før melk, er rådet fra baristaen.  Foto: ALLOVERPRESS
NEI, IKKE SLIK: Melk før kaffe, ikke kaffe før melk, er rådet fra baristaen. Foto: ALLOVERPRESS Vis mer


Ønsker du svart kaffe, uten hverken melk eller sukker, bør du sette den til langsom avkjøling først, slik at den ikke er glovarm når du har den over isen.

Du trenger ikke fancy utstyr for å brygge kaffe: Alt du trenger er en mugge og et par skjeer.

Velg riktig kaffe

Det er ikke bare rekkefølgen som er viktig for best mulig resultat med iskaffen. Valg av kaffen du bruker er også viktig.

- Kenyansk kaffe, en fyldig kaffe med hint av solbær og god syre er veldig bra til kald kaffe, sier Andersson.

De fleste kenyanske kaffetypene du får kjøpt her hjemme er en blanding av to typer bønner: SL28 og SL34.

Kaffe fra Kenya er også i sesong om sommeren, så det er ikke rart at det er favoritten når kaffebarene Fuglen, Tim Wendelboe og Stockfledts skal lage iskaffe.

- Alle disse velger kenyansk til kald kaffe, ifølge Andersson.

Skal du kjøle ned espresso er anbefalingen en etiopisk kaffe som heter Yirgacheffe.

Forsiktig med espressokannen: Slik unngår du at den eksploderer på komfyren

Lag sukkerlake

REKKEFØLGE: Ha melk, sukkerlake, og eventuelt andre tilsetninger over isen før du heller på kaffen. Foto: ELISABETH DALSEG
REKKEFØLGE: Ha melk, sukkerlake, og eventuelt andre tilsetninger over isen før du heller på kaffen. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Enten du har melk i iskaffen din eller ikke: De fleste foretrekker litt søtt i iskaffen. Andersson anbefaler sukkerlake, slik at sukkeret blir skikkelig oppløst i drikken, og ikke krystalliserer seg.

- Med sukkerlake får du en jevnere smak, du slipper at noen slurker er bitre, og andre alt for søte.

Sukkerlake er enklere enn en kanskje skulle tro: Andersson blander omtrent 50:50 av brunt sukker og vann, rører litt rundt, og setter det på benken til alt sukkeret er oppløst. Du kan selvsagt varme opp, så blir sukkeret raskere oppløst, men det er ikke nødvendig. Når sukkeret er løst opp i vannet, kan du oppbevare det i kjøleskapet.

I videoen under kan du se Måns Akne Andersson lage en Islatte med Bailey, basert på Baileys Chocolat Luxe. Oppskriften følger etter videoen, om du har lyst til å prøve hjemme:

 


Islatte med Baileys

Du trenger:
Baileys (Chocolat Luxe for ismokka)
Melk, gjerne helmelk og økologisk
Sukkerlake
Espresso (en lys- eller mellombrent type, gjerne fra Etiopia eller Colombia).

Kjøl gjerne ned martiniglassene i fryseren i forkant.

Ha omtrent 10 gram (en spiseskje) Baileys i glasset. Fyll på med isbiter.
Hell over melk til glasset er nesten fullt. Bland en teskje sukkerlake av brunt sukker i en espressoshot. Ha forsiktig over i glasset med en teskje, for lag på lag-effekt.