Slik unngår du at deigrester limer busten i oppvaskbørsten

... og fem smarte grunner til at du ikke må kaste den selv om den er slitt.

<b>På tide å pensjonere oppvaskbørsten?</b> Sjekk om du burde gi den en siste sjanse - eller to. Foto: All Over Press
På tide å pensjonere oppvaskbørsten? Sjekk om du burde gi den en siste sjanse - eller to. Foto: All Over Press Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gamle deigrester oppfører seg omtrent som lim. Størkner det på oppvaskkosten kan det synes umulig å få den ren igjen. Malin Skaar i Lilleborgs forbrukerservice har et smart tips som eliminerer hele problemstillingen:

LES OGSÅ:

– Når du skal vaske bakebollen din så putt børste-delen inn i en blank plastpose før du begynner å vaske. Da slipper du masse deig-rester på oppvaskbørsten! råder hun i en pressemelding.

Så ofte bør du vaske oppvaskbørsten

Slik blir den ren, uten preventiv pose

Vaskeguru Malin Skaar i Lilleborg foreslår en rekke smarte bruksområder for en kasteklar oppvaskbørste. Foto: Lilleborg
Vaskeguru Malin Skaar i Lilleborg foreslår en rekke smarte bruksområder for en kasteklar oppvaskbørste. Foto: Lilleborg Vis mer

Har du ikke gjort det slik, går det fint an å vaske den, selv etter at den er innbakt i gammel bolledeig. Ja, selv om bolledeigen har størknet; noe vi selv har prøvd og feilet oss frem til etter utallige bakerunder når vi har testet kjøkkenmaskiner:

Legg oppvaskbørsten i en bolle og fyll opp med kokende vann og litt vaskemiddel. La stå en stund.

Skyll av under rennende vann, og gni av det du kan med hendene. Så børster du deigen av mot en ujevn overflate, for eksempel et storhullet dørslag. Sitter deigen fortsatt størknet helt innerst på børsten? Gjenta til den er ren.

Les også: Slik vasker du oppvaskbørsten

Smart før du pensjonerer oppvaskbørsten

Er oppvaskkosten likevel på vei til å pensjoneres, er det ikke sikkert du har lyst til å fortsette å bruke den etter denne behandlingen. Men før du kasserer den helt, bør du gi den en siste sjanse eller to. Og skal du bare bruke den til én ting, før du sender den til det evige oppvaskvann, er vi ikke i tvil om hva du bør gjøre:

– Når du skal kaste oppvaskbørsten, gjør det til en vane å bruke den til å vaske sluket først, har takstmann Thorvald Wahl tidligere sagt til DinSide.

Vi kan repetere det til det kjedsommelige, men det er likevel lett å glemme at en av de billigste og enkleste forsikringene mot lekkasjeskader i tilknytning til badet, er å jevnlig rengjøre sluket.

Les mer: Så ofte bør du vaske sluket

Smart før du kaster:

Det aller viktigste du kan gjøre med oppvaskkosten før du kaster den, var det et takstmann som tipset oss om: Rense sluket. Foto: Elisabeth Dalseg
Det aller viktigste du kan gjøre med oppvaskkosten før du kaster den, var det et takstmann som tipset oss om: Rense sluket. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Skaar har et par andre forslag til hva du kan bruke oppvaskbørsten til før du kaster den. Vi anbefaler at du uansett alltid gir sluket på baderommet en omgang, men før du kommer så langt, bør du vurdere et par andre bruksområder:

 • Blir ikke oppvasken skikkelig ren? Da bør du gi filteret, og eventuelt spylearmene en liten vask. Filteret er spesielt viktig, da det er her alle store matrester du ikke har skylt av ender; og du vasker det lett med oppvaskbørsten med litt oppvasksåpe under rennende vann.

  Les mer: Slik vasker du oppvaskmaskinen - og ikke glem å gi den en jevnlig rens.

 • Det er ikke bare sluket på badet som trenger en rens. Også kjøkkenvasken og -sluket har godt av en real skrubb. Bruk en god skurekrem eller en blanding av eddik og bakepulver, la virke i et par minutter, og skrubb av med børsten. Skyll godt.

  Begynner avløpet å bli tett? Slik løser du opp en tett vask

 • Doseringskammeret i vaskemaskinen trenger en vask i ny og ne. Spesielt om du bruker pulver. Du kan lett ta det ut på de aller fleste maskiner, og du vasker det under rennende varmt vann og oppvaskbørste.
 • Giftige blomster - eller blomstergjødning - kan smitte over på oppvaskbørsten. Bruker du den i vaser, bør du gi den en omgang i oppvaskmaskinen etterpå. Foto: Per Ervland
  Giftige blomster - eller blomstergjødning - kan smitte over på oppvaskbørsten. Bruker du den i vaser, bør du gi den en omgang i oppvaskmaskinen etterpå. Foto: Per Ervland Vis mer

 • Har du høye blomstervaser som er vanskelig å få rene? Bruk lunkent vann, vaskemiddel og en oppvaskbørste. Skyll godt med rent vann til slutt, og de blir blanke og fine igjen. Årsaken til at du bør gjøre dette før du kaster børsten, er faren for å overføre giftstoffer fra blomstergjødning eller planter til oppvasken.

  NB! Vasker du en blomstervase med en børste du har tenkt å beholde, bør du gi oppvaskbørsten en vask i oppvaskmaskinen før du fortsetter å bruke den.

 • Ikke glem tannbørsten! På samme måte som oppvaskbørsten er det mye du kan bruke den til, før den kasseres. Dette gjelder spesielt små steder som er vanskelig å komme til når du vasker, som inne i hjørner, rundt kraner, på snirklete sølvtøy - og ved rens av smykker.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!