Det er ikke påtrengende, men sett ved siden av en rett linje, er det tydelig at denne hyllen siger på midten.  Foto: Ine Dalseg
Det er ikke påtrengende, men sett ved siden av en rett linje, er det tydelig at denne hyllen siger på midten. Foto: Ine DalsegVis mer

Slik unngår du at bokhyllene synker på midten

Smiler Billy til deg? Da bør du ta grep!

Ikea-bokhyllen Billy er enkel, stilren og ikke minst billig. Og om den ikke finnes i de tusen hjem, så finnes den i mange tusen norske hjem.

Selv om designet fortsatt holder seg, og hyllene på ingen måte virker gammelmodige, vil nok flere med den bredeste varianten kunne nikke gjenkjennende til følgende problemstilling: Hyllene synker rett og slett litt sammen på midten. Legger man godviljen til, kan det se ut som den smiler.

Heldigvis finnes det råd! Og heldigvis har de blitt bedre, og det kan du lese mer om lenger ned i artikkelen.

Har du lurt på hvorfor Billy heter Billy og ikke Oslo? Slik knekker du Ikea-navnekoden

Slik unngår du Billy-buen


Rådene for å unngå buete bokhyller er relativt enkle: For det første bør du følge rådene for hvor stor belastning hylleplatene tåler.

Ifølge produktinformasjonen tåler Billy-bokhyllene som er til salgs i dag maks 30 kg. Merk at hylleplatene har endret seg noe gjennom tidene, så det er ikke sikkert den hyllen du har i stuen tåler like mye.

I tillegg har DinSide boligs handymann Brynjulf Blix et smart råd: du kan forsterke hyllene med en hjørnelist i metall på baksiden av hyllen.

- En vinkelprofil vil bare bøye seg minimalt, sier Blix.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse skal ikke monteres i bakveggen på hyllen, da denne ikke er konstruert for å tåle slik belastning, men den skal monteres direkte på hyllen slik at du ikke ser den. Det er mulig du må slipe ned hyllen noe der du monterer vinkeprofilen, slik at den fortsatt passer i rammen.

Du får kjøpt vinkelprofiler i aluminium på Clas Ohlson fra 59 kroner for 19x30mm.

Ønsker du å bygge opp et bibliotek med store tunge bøker, som vil kunne overstige maksbelastning, kan du også gå for en smalere variant av bokhyllen. Jo mindre spenn, jo større belastning vil hyllen tåle.

I tillegg kan det lønne seg å kjøpe et par ekstra hylleplater. Disse får du kjøpt enkeltvis på Ikea. For det er gjerne de hyllene der du plasserer de høyeste og tyngste bøkene, som først gir etter for presset. Ved å plassere de tyngste bøkene på to hyller, reduserer du enkelt belastningen.

Har du kjøpt nye møbler? Sett dem til lufting før du tar dem i bruk

Nå har den blitt bedre

I høst får Billy-hyllene ekstra støtte med nye knotter. Foto: Ikea
I høst får Billy-hyllene ekstra støtte med nye knotter. Foto: Ikea Vis mer


- Ikea kjenner til at en viss smileform på bokhyllen har vært en utfordring tidligere. Derfor har Ikea brukt mye tid på å fortsette å utvikle denne bokhyllen som vi har hatt med oss i langt over 30 år, sier Frode Skage Ullebust, fungerende kommunikasjonssjef i Ikea til DinSide.

Han forteller at produktutviklingen har ført til to konkrete resultater for å unngå at hyllene synker. Det første er en såkalt prebending-prosess, der målsettingen er å styrke den midtre delen av hyllen. Dette ble startet i 2009/2010, så har du en ny bokhylle, skal den tåle mer enn de gamle.

I høst introduserer Ikea også en ny plugg til Billy-bokhyllene. - Denne nye og forbedrede pluggen skal holde hyllene bedre på plass og forhindre at de bøyer seg, sier Skage Ullebust.

I tillegg introduserte Ikea en ny og dypere variant av Billy-bokhyllen i høst: 39 cm; 11 cm dypere enn de ordinære hyllene.

Ikke som hos naboen: Se femten fantastiske bokhyller