Hvordan bli kvitt mus

Slik unngår du å få mus i hus

Har du sprekker på opptil en centimeter, kan både mus og rotter komme seg inn.

MUSEPROBLEM: Hører du at det krafser fra gulv og vegger, har du et hus som ikke er tett. Skadeomfanget kan bli stort, som i denne boligen i Båtstø. Foto: Jacques Hvistendahl
MUSEPROBLEM: Hører du at det krafser fra gulv og vegger, har du et hus som ikke er tett. Skadeomfanget kan bli stort, som i denne boligen i Båtstø. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vil du forhindre å få et museproblem i huset ditt, er det ett råd som gjelder: Å få tettet igjen alle åpninger, der musa kan komme seg inn. En mus trenger nemlig minimalt med plass for å komme seg inn.

Samtidig bør du unngå fugeskum for å tette igjen sprekker og åpninger.

En centimeters åpning er nok

Iføle Sparebank 1 Forsikring er det mus og rotter som står for de største skadene på norske hjem.

– Gnagerne kan gjøre utrolig stor skade. Vi har opplevd at de har gjort huset ubeboelig og at det lukter pyton fra døde dyr over alt. Vi har også eksempler på branner som skyldes kortslutning fordi rotter har gnagd i stykker isolasjonen på elektriske ledninger, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring i en pressemelding.

Da gjelder det å unngå at de kommer seg inn - noe de trenger minimalt med plass for å gjøre.

– Mus trenger ikke mer enn en halv centimeters sprekk i huset for å komme seg inn i huset, og en rotte trenger ikke mer enn om lag en centimeter, sier Nielsen.

Her kommer musa inn

Skadesjef Stein Norstein i Anticimex sier til Dinside at det er i disse dager, når kulda setter inn, at det gjerne er at musene kommer seg inn i hus som ikke er tette.

Det er spesielt to steder hvor musa vanligvis kan komme seg inn:

Mellom grunnmuren og kledningen, og i hjørnekassene på eldre hus.

- Det kan være en sprekk mellom det nederste bordet av kledningen og grunnmuren. Og på eldre hus, gjerne gamle laftehus, kommer musa inn gjennom hjørnekassene, en kasse utenpå hjørnene der panelet på de to veggene møtes. Der er det også plass for en mus å komme seg inn, forteller Norstein.

SIKRE VENTILER OG LUFTEKANALER: Hvis ikke er det fort gjort for musa å komme inn den veien.
SIKRE VENTILER OG LUFTEKANALER: Hvis ikke er det fort gjort for musa å komme inn den veien. Vis mer

I tillegg kan mus komme inn for eksempel gjennom ventiler som ikke er sikret, eller under terrassen som er bygd inntil huset, hvor det kan være åpne sprekker.

- Tett huset!

Vil du unngå å få inn mus, er det bare én ting å gjøre, nemlig å gjøre huset tett.

Blant annet går det an å bruke netting, eller en spesialblanding av plast og stålull, som dyttes inn i hull og sprekker, er rådet fra Anticimex.

Fugeskum anbefales derimot ikke, ifølge Nielsen i Sparebank 1 forsikring.

Også Oslo skadedyrkontroll skriver på sine nettsider at det er viktig med et omfattende tettearbeid for å hindre invasjon av mus. De anbefaler at vinduer, ventilasjonsåpninger og dører må tettes, og at alle vegger må være fri for hull og sprekker.

De understreker at husmusa er dyktig til å klatre, og derfor må også åpninger høyt oppe på bygninger sikres.

Hvordan bli kvitt musa?

Har du allerede hørt at det krafser inni veggen, eller funnet muselort eller ser at musa har forsynt seg i matskapet?

Norstein i Anticimex anbefaler gode, gamle musefeller - og samtidig tenke på å få tettet igjen der musa kan ha kommet seg inn.

- Bruk feller som løser seg ut lett, og bruk for eksempel en eplebit eller nøttepålegg som åte, anbefaler Norstein, og legger til at hvis åta tørker ut, bytter du den med en ny.

Å bruke gift mot mus er ikke nødvendig, mener Norstein.

Det er også greit å være klar over at for private, er det kun musegift og ikke rottegift som er tillatt. Musegift kan bare brukes innendørs i åtestasjoner. Du kan lese mer om reglene som gjelder hos Miljødirektoratet.

Deler av artikkelen har vært publisert på Dinside også tidligere

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!