Slik tjener du penger på hytten

Finanskrisen gir utleieboom.

Har du det litt trangt, kan du tjene noen ekstra kroner neste år på å dele hytten din med andre. Foto: Colourbox.com
Har du det litt trangt, kan du tjene noen ekstra kroner neste år på å dele hytten din med andre. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Jo tidligere du er ute, jo større er sjansen for at du får leiet ut hytten ...»


Det har vært skrevet mye om etterspørselen etter utleiehytter i den norske fjellheimen de siste månedene. Finanskrisen har gjort oss mer nøkterne i reisevalg, så flere velger nå bort alpeferie eller hotellferie til fordel for hyttelivet.

Les også: Færre kjøper hytte

Samtidig har finanskrisen har gjort det vanskelig å selge hytter, og ifølge Dagens Næringsliv skal det være mange som kjemper om utleiekronene. Det er imidlertid ikke for sent for deg å bli med på karusellen, dersom du kunne tenke deg å spe på budsjettet ved å leie ut hytten når du ikke bruker den.

Selv om sesongen allerede er godt i gang, etterlyser utleiemegler Norgesbooking fjellhytter til årets sesong.

- Etterspørselen etter hytter, spesielt i fjellet, nå som skisesongen har startet er bra, sier Svein Rune Skarsgaard, kundekonsulent i Norgesbooking til DinSide. - Vi har hatt en økning fra i fjor.

- Vi har stor etterspørsel og trenger flere utleieobjekter, sier Svein Rune Skarsgaard i Norgesbooking.  Foto: Norgesbooking
- Vi har stor etterspørsel og trenger flere utleieobjekter, sier Svein Rune Skarsgaard i Norgesbooking. Foto: Norgesbooking Vis mer


Ifølge Grete Sexe, daglig leder i Novasol er du litt sent ute for å få maks ut av vintersesongen, men har du en sommerhytte, er det nå du bør kaste deg rundt.

- Vi averterer for utleieobjektene både på nett og med katalog i 21 ulike europeiske land. Den første av sommerens kataloger har allerede gått i trykken, men det er ikke forsent å komme med i den andre.

Det er selvfølgelig aldri for sent, men jo tidligere du er ute, jo større er sjansen for at du får leiet ut hytten mest mulig.

Kos eller bare pengesluk? Regn ut hvor mye hytten koster deg

Hvor mye kan du tjene?

Hvor mye du tjener på å dele hytten din med andre, kommer helt an på selve hytten. Faktorer som beliggenhet, nærhet til aktiviteter, standard, antall soverom, med mer. Ifølge Skarsgaard, gir fjellhytter generelt større inntektspotensiale, da en kan leie ut både vinter og sommer, mens sommerhytter ofte har kortere sesong.

- En god fjellhytte i riktig område kan du leie ut i 15-20 uker per år. Sommerhyttene ligger nok rundt på 7-13 uker, sier Skarsgaard.

Han sier at leieinntektene kan variere fra 10.000- til 200.000 kroner i løpet av et år, avhengig av hvilken type hytte du har og i hvilket område. Du kan velge å leie ut hytten ukesvis, eller eventuelt på åremål.

Du kan selv bruke hytten så mye du vil, selv om den er registrert hos Norgesbooking, uten å måtte betale leie, for eksempel i vinterferie og påskeferie - med mindre du leier ut på åremål. Men vær oppmerksom på at det er i disse periodene du eventuelt kan skru opp prisen litt for hytten, og tjene mer enn på ordinære uker.

- Vi stiller ingen krav til antall uker hytta må stå til utleiedisposisjon, sier Skarsgaard.

Slik får du en attraktiv utleiehytte

Nordmenn planlegger gjerne sommerferien i julen, så har du en sommerhytte bør du snu deg rundt nå, er rådet fra Grete Sexe i Novasol. Foto: Novasol
Nordmenn planlegger gjerne sommerferien i julen, så har du en sommerhytte bør du snu deg rundt nå, er rådet fra Grete Sexe i Novasol. Foto: Novasol Vis mer


Det viktigste når du skal klargjøre hytten for utleie, er å rydde godt, slik at det ser innbydende ut. Fjern personlige eiendeler, samt eventuelt utstyr du er litt redd for, uten å ribbe hytten helt.

Det skader ikke at hytten er i tipp topp stand og vedlikeholdt, men dette er ikke nødvendig så lenge du er ærlig om hyttens standard.

- Det er viktig å gi korrekte opplysninger om fasiliteter og avstander. Er dette feil, blir det baluba uten like, sier Skarsgaard.

Velger du å leie ut gjennom Novasol, sender de en inspektør som ser på huset, og kommer med råd til endringer som gjør at du kan få mer for hytten. - Den representanten tar bilder, men du må gjerne sende inn bilder selv, for eksempel om været ikke er bra når representanten kommer, sier Sexe.

Du tar selv bilder til Norgesbooking, opptil 12 stykker. Det lønner seg å ta bilder i finvær, når hytten viser seg fra sin beste side. Du bør rydde godt først, og sørge for at det ikke ligger rot eller klær og slenger, og at det ikke er mye folk på bildene.

- Gode bilder er alfa og omega, sier Skarsgaard.

Se eksempler på hvordan du ikke bør presentere boligen din her: Fryktelige bilder på finn.no

Tenk langsiktig

Ifølge Sexe er det også veldig viktig å prise seg riktig i forhold til markedet. - Du bør heller tenke riktig pris, enn "jeg vil tjene masse nå", det lønner seg i lengden. Vi ser at de som priser seg smart, får flest bookinger.

Hun forteller at de siste årene har vært ekstremt gode for utleie av fjellhytter og at man har kunnet tjene godt, selv på relativt korte perioder. Nå har markedet snudd: -Tenk heller langsiktig. Folk er prisbevisste nå.

Prisen bør ikke bare tilpasses norsk økonomi, men også økonomien ellers i europa. Ifølge Sexe er Tyskland og Nederland de to viktigste markedene, utenom Norge.

Hvor mye er hytten din verdt? Sjekk med vår kalkulator.

Hva koster det?

Norgesbooking tar 35 prosent provisjon på utleie. I tillegg må du betale 950 kroner + moms i årlige markedsføringskostnader. Dersom du får betalt for tilleggstjenester, for eksempel sluttvask, utleie av sengetøy et cetera, tar de ikke provisjon for dette.

Norgesbooking dekker hele Norge, men fokuserer primært på fjellhytter. - Vi har flest hytter i Buskerud, her vi startet, men har nå utvidet, og har også hytter langs norskekysten og Oslofjorden.

Novasol tar 38 prosent av leieinntektene i provisjon. Selskapet dekker 21 ulike land, så her kan du også få leiet ut fritidsbolig i utlandet, dersom du er så heldig å ha dette.

Skatteregler

Du kan tjene inntil 10.000 kroner på utleie av fritidsbolig før du må skatte av det, altså 10.000 kroner etter at evt utleiemegler har fått sin provisjon. Ifølge Skarsgaard får du trekke fra 15 prosent på alt du tjener over 10.000 kroner, mens du må skatte 28 prosent av de resterende 85 prosentene.

Eventuelle utlegg du har i forbindelse med utleie kan også trekkes fra på skatten.

Før du leier ut bør du også ta kontakt med forsikringsselskapet ditt, for å sjekke at forsikringen også dekker utleie.

Denne artikkelen ble første gang publisert på DinSide i desember 2008

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!