Reker er sunt, godt og enkelt. Velger du frosne, er det også veldig rimelig middagsmat. Foto: TUVA MOFLAG
Reker er sunt, godt og enkelt. Velger du frosne, er det også veldig rimelig middagsmat. Foto: TUVA MOFLAG Vis mer

Slik tiner du rekene

Smart triks når du vil tine reker i en fei - og når du har god tid.

Publisert
Sist oppdatert

Reker til middag i kveld? Ferske, nykokte reker er en sommerluksus, men kan være både vanskelig og dyrt å få kjøpt. Heldigvis finnes det frosne reker i de aller fleste dagligvarebutikker.

Store, små, frosne og ferske. Henger prisen på reker sammen med smak?

Middag i morgen

Den aller beste måten å tine reker på krever at du planlegger litt. Ta rekene ut av fryseren og la dem tine i kjøleskapet over natten. Har du vært smart og flatpakket dem før du frøs dem ned kan det til og med hende det holder å ta dem ut før du går på jobb. Langsom tining i kjøleskap er også anbefalingen fra Mattilsynet. Dette tar mellom 12 og 24 timer - litt avhengig av størrelsen på rekene, hvor mange du skal tine - og temperatur i fryseren.

Sjekk størrelsen

Størrelsen på rekene er med på å påvirke hvor fort de tiner. Har du kjøpt frosne reker i siste liten, kan det derfor lønne seg å se etter små reker - mens har du god tid, anbefaler vi at du kjøper store reker. Størrelsen på rekene indikeres av nummer, som er antall reker per kilo. Krysser du 90-rekersgrensen regnes dette for å være relativt små reker.


Har du kjølerom gjelder forøvrig det samme, ta dem ut kvelden før og la dem ligge over natten. Skal du tine flere kartonger, er det smart å sette dem et stykke fra hverandre. Har du ikke plass i kjøleskapet, kan du også sette dem i kjelleren over natten.

Smart tips: Det blir endel vann når du tiner rekene. Har du plass, legg dem gjerne på rist, slik at vannet som tiner får rent av med én gang. Du bør ha lokk på, så en salatbolle eller salatslynge passer perfekt, eller du kan bruke en ovnsform med rist.

Grille i stedet? Slik lykkes du med grillspydene

Middag om en time

Legg rekene tynt utover en avis, så er de skrelleklare i løpet av en time. Foto: TUVA MOFLAG
Legg rekene tynt utover en avis, så er de skrelleklare i løpet av en time. Foto: TUVA MOFLAG Vis mer


Langsom tining i kjøleskap er topp, men det er ikke alltid man er like gode til å planlegge. Heldigvis tåler rekene mer enn man gir dem kred for. Ifølge Mattilsynet kan du også tine opp små mengder på benken, under forutsetning av at de skal spises fort.

Spre dem utvover avispapir eller annet absorberende papir som ikke løser seg opp. Legg gjerne avispapiret på brett først, så blir det minst mulig gris og søl.

Dette fungerer også fint om du vil ut i finværet etter jobb. Ta med frosne reker og noen gamle aviser. La dem tine i skyggen når det er så varmt som nå. Det skal ikke lang tid til i solen før de kan bli dårlige. Er du krisesulten kan du legge et par av dem i solen, mens restenbør tine i skyggen.

Tips: Og er du usikker på om alt vil bli spist, eller venter du på noen som kommer senere, er en pose med frosne reker genialt for å holde drikke eller andre kjølevarer kaldt.

Middag om et kvarter

Du kan også tine dem i rennende, kaldt vann. Sett dem i en bolle under springen, og la kaldt (ikke iskaldt) vann renne langsomt over dem. Etter 15-20 minutter er de tint.

Kresne ganer vil merke stor forskjell på vanntinte og benketinte reker, og hevder de blir utvannet. Men det smaker fortsatt godt. Og noen av disse kresne ganene vil kun merke forskjell om du forteller dem hvordan rekene er tint. Ellers får du sørge for rikelig med godt tilbehør - og ha rikelig krydder og ferske urter tilgjengelig.

Omvendt problemstilling? Slik hurtigkjøler du drikken

Middag NÅ

Sjekk størrelsen

Størrelsen på rekene er med på å påvirke hvor fort de tiner. Har du kjøpt frosne reker i siste liten, kan det derfor lønne seg å se etter små reker - mens har du god tid, anbefaler vi at du kjøper store reker. Størrelsen på rekene indikeres av nummer, som er antall reker per kilo. Krysser du 90-rekersgrensen regnes dette for å være relativt små reker.


Er du så sulten at du burde spist for et par timer siden, kan du sjokktine rekene i kokende vann. Gi dem et raskt bad - og da mener vi raskt. Bruk et dørslag, en sil eller en fiskesleiv. Nei, det blir ikke like godt som om de får tine langsomt, men om du bokstavelig talt bare dypper dem i vannet, og lar dem tine ferdig på et brett i etterkant, skal det gå fint. Poenget er at de ikke må koke - allerede kokte reker vil krympe og bli harde - og smaker ikke godt om du koker dem i etterkant.

Reker til overs? Rens dem og rør med litt sitron og rømme eller majones til frokostbrødskiven. Foto: TUVA MOFLAG
Reker til overs? Rens dem og rør med litt sitron og rømme eller majones til frokostbrødskiven. Foto: TUVA MOFLAG Vis mer


Du kan også hive en neve eller to med salt i vannet. Nei, det bevarer ikke rekesmaken, slik noen hevder, men det vil erstatte utvannet rekesmak med saltsmak. Rekene er jo også originalt kokt i sitt salte element, så vi foretrekker å fortsette tradisjonen.

NB! Når rekene først er tint kan de ikke fryses igjen, og de blir fort dårlige. Vil du ikke hive det som er til overs, kan du koke kraft på dem (og rekeskallet fra middagen) gjerne tilsatt hakket gulrot, løk, purre og selleristang. Det blir en finfin kraft til suppe, som du fint kan fryse. Orker du ikke koke kraft på rekene, bør du skrelle eller kaste resten. Skrelte reker kan du røre sammen med litt sitron, majones eller rømme, sette i kjøleskapet og spise i løpet av dagen derpå.

Du bør være varsom med oppbevaring av mat, men ikke hysterisk:Syv av ti kaster mat før den har gått ut på dato

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer