<strong><b>SYV S-ER:</strong></b> Når innehaver av Ølakademiet, Jørn Tore Persen, smaker på øl, gjør han langt mer enn å drikke. Her den andre S-en: Snuse.  Foto: ENDRE VELLENE
SYV S-ER: Når innehaver av Ølakademiet, Jørn Tore Persen, smaker på øl, gjør han langt mer enn å drikke. Her den andre S-en: Snuse. Foto: ENDRE VELLENE Vis mer

Slik tester vi øl

- og slik kan du gjøre det selv hjemme.

Publisert
Sist oppdatert

Hvordan kan man egentlig teste og vurdere øl. Er det ikke en smakssak hva man liker?

Vi får ofte spørsmål om hvordan vi går frem når vi gjennomfører smakstester. Noen tester gjennomfører vi selv, som test av godteri og nyheter i matbutikkene, mens større sammenligningstester får vi hjelp av eksperter.

I sommer har vi testet både ulike typer sommerøl, og den nye ølfavoritten Indian Pale Ale.

Til dette har vi fått god hjelp av et panel sammensatt av ulike aktører i bransjen, sommelierer, forhandlere, ølentusiaster i Norøl og representanter for Ølakademiet.

800 smaker

Å ta notater på en øltest er absurde saker. En øl består av rundt 800 smakskomponenter; og sammensetningen vil variere fra øltype til øltype, og merke til merke.

Gjennom noen år med øltester har vi lært at øl kan smake absolutt alt. Noen ganger høres det ut som om testerne smaker på hvitvin. Det er strågult på farge, ølet har noter av stikkelsbær, solbær, sitrus og fersken.

Andre ganger er vi inne på ting vi helst ikke vil smake på, som papp, askebeger, urin og svidd gummi. Det betyr ikke at ølet er dårlig, sammensetningen blir ofte riktig så bra.

Men ølsmaking er mye mer enn smaking. Her skal flere sanser tas i bruk.

I videoen under kan du se Jørn Tore Persen i Ølakademiet fortelle mer om hvordan de smaker på øl - og få tips til hvordan du kan gjøre det selv.

 Videoen er produsert av DBtv for Dinside.

Gjør det selv

Det finnes ekstremt mange typer øl - og mange ulike sorter innenfor hver kategori. Hvilke du liker vil alltid være en smakssak, men hvordan finne frem til hva du egentlig synes smaker best?

Da vi testet sommerøl tidligere i sommer hadde vi også med oss et folkepanel, og det var absolutt forskjeller på hvilke øl ekspertene og folkepanelet trakk frem som sine favoritter og hvilke de helst ville spytte ut.

Hvorfor ikke arrangere din egen prøvesmaking, der du finner frem til din favoritt, eller det ølet som passer perfekt til grillmaten?

De fleste vi har snakket med anbefaler at du begrenser deg til seks til åtte ølsorter. Flere kan være vanskelig å skille for begynnere.

KONKURRANSE: Hvor finner vi Norges billigste sommerøl?

Start med det lette og lyse

<strong><b>NØYTRALISER:</strong></b> Loff, kjeks og vann nøytraliserer smaksløkene mellom de ulike øltypene.  Foto: ELISABETH DALSEG
NØYTRALISER: Loff, kjeks og vann nøytraliserer smaksløkene mellom de ulike øltypene. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Det er vanlig å smake på like ølsorter, men også her vil det være variasjoner.

- Man starter alltid med å smake på det lyse ølet, for deretter å bevege seg mot det mørkere og mørke. Øl med lav alkoholstyrke smakes først, sier Persen til Dinside.

I tillegg bør du ha tilgang på nøytrale smaker, som loff eller lyse kjeks og vann. Disse kan du benytte mellom de ulike ølsortene for å nøytralisere munnhulen.

Det kan også være verdt å ta med seg et triks fra parfymerienes verden: En liten skål med kaffebønner du kan lukte på mellom ølene, for å nullstille nesen.

Ølsmakingens S-er

Her er Persens tips til hvordan du kan smake på ølet.

Skjenke: Det er viktig å skjenke riktig. Bruk et tulipanformet glass med stett, slik at ikke varme fra hånden påvirker ølet. Hell ølet midt i glasset, slik at kullsyren frigjøres og at du får skum. 5-6 cl er en fin mengde øl til å smake.

Se: Hvilken farge har ølet? Hvordan er skummet? Er ølet klart eller tåkete?

Slynge: Snurr rundt på glasset for å frigjøre aromaene i ølet.

Snuse: Før du smaker bør du lukte. Sett ord på hvilke lukter du kjenner igjen, og kjenn spesielt etter malt, frukt, nøtter, blomster, treverk, bittert, sødme, grønne epler, urter og krydder.

Smake: Ta en slurk og la ølet rulle rundt i munnen. Det søte, salte og syrlige kjennes langt fremme og på siden av tungen, mens fruktighet og fylde kjennes midt i munnen og som en bred følelse. Kullsyren oppleves som friskhet, mens bitterheten kjennes langt bak på tungen.

Svelge: Du bør svelge for å få opplevd totaliteten av bitterheten i ølet. Vurder ettersmaken, og klassifiser ølet utifra den totale smaksopplevelsen.

Skåle: Øl er vennedannende og inneholder konversasjonsmiddel, skål!

Takk til Øltorget på Mathallen for lån av lokale

<strong><b>TESTSKJEMA:</strong></b> Her er skjemaet Ølakademiet bruker for blindtesting av øl på sine ølkurs.  Foto: ØLAKADEMIET
TESTSKJEMA: Her er skjemaet Ølakademiet bruker for blindtesting av øl på sine ølkurs. Foto: ØLAKADEMIET Vis merVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer