Slik tar du vare på olivenoljen

Det er ikke noe poeng å kjøpe god og dyr olje, om du ødelegger den på kjøkkenbenken.

Det er praktisk å ha oljen lett tilgjengelig ved siden av komfyren. Men det er ikke smart.  Foto: Elisabeth Dalseg
Det er praktisk å ha oljen lett tilgjengelig ved siden av komfyren. Men det er ikke smart. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De aller fleste bruker olivenolje jevnlig i matlaging, og i takt med økende interesse for sunn og god mat, legger vi gjerne litt penger i å velge en ordentlig god en.

LES OGSÅ:

Vær obs! En av tre olivenoljer strøk i test

Det spiller imidlertid ingen rolle hvor god oljen du kjøper er, om du ikke oppbevarer den riktig.

– Olje skal oppbevares mørkt og lufttett, i jevn temperatur, sier Aina Bidou, markedssjef i Oliviers & Co til DinSide.

En god olje holder i ett til ett og et halvt år, dersom du behandler den bra, sier Aina Bidou, markedssjef i Oliviers & Co. Foto: Elisabeth Dalseg
En god olje holder i ett til ett og et halvt år, dersom du behandler den bra, sier Aina Bidou, markedssjef i Oliviers & Co. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Grunnen er enkel: Lys og varme bidrar til å fremskynde oksideringsprosessen i oljen, noe som blant annet fører til at den smaker mindre, mister næringsstoffer, og i verste fall at den blir harsk.

Ved siden av komfyren, slik du kan se på bildet over, er et av de verste stedene du kan sette oljen. For dette er et av de stedene temperaturen fluktuerer mest.

Kjøleskap er heller ikke et gunstig oppbevaringssted for oljen, fordi forskjellen på temperatur i rommet og i kjøleskapet er så stor. I stedet for bør du sette olivenoljen i et kjøkkenskap.

Har du lys under skapene, bør du også være unngå å sette olivenoljen her, da dette også vil bidra til varierende temperatur. Eventuelt, bør du flytte den opp en hylle, slik at den ikke står direkte oppå hyllen som blir varmet opp av lyspæren.

Les også hva du bør tenke på når du kjøper olivenolje.

Beholderen avgjør

Her bør den stå! Inne i kjøkkenskapet, der den står tørt, i jevn temperatur, og skånet for lys.  Foto: Elisabeth Dalseg
Her bør den stå! Inne i kjøkkenskapet, der den står tørt, i jevn temperatur, og skånet for lys. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Det finnes selvfølgelig unntak: Oljer på grønne flasker eller i blikkbokser kan godt stå fremme på kjøkkenbenken.

– Grønt glass, eller flasker som er pakket inn i folie, er beskyttet mot lys, sier Bidou. Det samme gjør ulike former for bokser. Du bør imidlertid fortsatt holde den langt unna komfyren, eller andre områder der temperaturen reguleres.

Visste du at ... det er en myte at du ikke kan steke i olivenolje? Du bør imidlertid ikke steke i hvilken som helst olivenolje. Velg extra virgin, som har et røykepunkt på 220 grader. Men merk at ved 70 grader mister du mye av den gode smaken, så vi anbefaler ikke at du bruker den aller beste oljen du har.