Slik takler du pollenangrepet hjemme

Du kan ikke vaske bort allergien, men det finnes hjelpemidler. Til og med varmepumpen kan gjøre livet bedre.

<b>Fjerner pollen:</b> Gorenje Sensor IQ tørketrommel skal fjerne de allergenene som ikke vaskes bort i vaskemaskinen.  Foto: GORENJE
Fjerner pollen: Gorenje Sensor IQ tørketrommel skal fjerne de allergenene som ikke vaskes bort i vaskemaskinen. Foto: GORENJEVis mer

Nordmenn liker ikke støvtørking og sniker seg gjerne unna, men akkurat nå bør du være litt ekstra ivrig med støvkost- og støvsuger.

For med det milde og fine vårværet de siste ukene er pollensesongen i gang for fullt.

For de aller fleste pollenallergikere betyr det rød nese og rennende øyne, og hyppige turer til lege og apotek de neste ukene.

Men lindring for pollenplager kan også komme fra uventet hold. Kanskje har du allerede hjelpemidler hjemme som du ikke visste om?

Pusset opp? Slik blir du kvitt oppussingsstøvet

Vask litt ekstra

Mange anbefaler å holde vinduer lukket, men man må lufte litt innimellom og da kommer pollenet inn. Og det er her det er viktig å gjøre ting i riktig rekkefølge:

La pollenet legge seg før du støvtørker eller støvsuger.

Velg en fuktig støvklut, eventuelt et system som tiltrekker seg partikler. Selv om det kan være fristende å støvtørke stukkatur, bokhyller eller lysekroner med en god, gammeldags fjærkost, bør den få ligge mens pollenspredningen er som verst.

Velg i stedet gode mikrofiberkluter eller gå for effektive engangsløsninger (det er lov i krisetider) som for eksempel Swiffer.

Be om hjelp: Litt ekstra vaskehjelp i de verste periodene trenger ikke utløse skjemavelde. Her går grensen for skattefritt arbeide.

Støvsuger

Electrolux UltraOne-støveusger har HEPA-13-filter. Foto: Electrolux
Electrolux UltraOne-støveusger har HEPA-13-filter. Foto: Electrolux Vis mer


Har du mulighet til det bør du også vurdere å installere en sentralstøvsuger. Dette anbefales av Norges Astma- og Allergiforbund.

– Gode støvsugere har filtre der pollenstøv ikke skal gå gjennom, men selve utblåsingen av luft fra støvsugeren vil virvle opp støv. Man skal absolutt ikke feie gulv, det er det verste man kan gjøre, sier Johan Mattsson i Mycoteam i en pressemelding.

Se etter HEPA-filter når du skal velge støvsuger. Jo høyere HEPA-filterklassifisering, dess høyere filtrering. HEPA 10-filter skal ta 85 prosent av de luftbårne småpartiklene mens et HEPA 12-filter siler ut 99,5 prosent. Det beste per i dag er HEPA 13-filter, som skal filtrere ut 99,95 prosent.

Derfor bør allergikere ha sentralstøvsugere

Hvitevarer

Big-in-Combo vask og tørk med anti-allergiprogram fra LG.  Foto: LG Electronics
Big-in-Combo vask og tørk med anti-allergiprogram fra LG. Foto: LG Electronics Vis mer


Har du en ny og litt avansert vaskemaskin, er sjansen stor for at den har et anti-allergiprogram. Da Miele lanserte sin nye selvdoserende- eller kapselvaskemaskin var allergiprogrammet så selvsagt at det nesten ikke ble nevnt

Programmet heter heller ikke "allergi" men ulike vaskeprogrammer som hygiene, dunprogram et cetera, er designet for å vaske bort også de aller minste og mest irriterende partiklene.

- Vårt PowerWash-vaskesystem gjør at vi vasker renere enn noen gang, sier Stian Normann-Arvesen, produktsjef i Miele, til DinSide.

Men ikke alle har like stor klokkertro på vaskemaskinenes evner.

Hvitevareprodusenten Gorenje har derfor en tørketrommel i sensor IQ-serien, som skal eliminere rundt 95 prosent av allergenene som sitter i klærene etter vask. Dette gjøres ved hjelp av ionisering av luften.

Selv om maskinen din ikke har et eget allergiprogram, er det mulig å fikse det selv. De fleste allergiprogrammene bruker damp, og vasker på 60 grader. Er du i tvil, vask tøyet to ganger.

Les mer om hva du kan gjøre med damp hjemme

Varmepumpe

LGs varmpeumpe Nordic Inverter ble lansert i høst, og gikk rett til topps i svensk test i mars i år. Foto: Per Ervland
LGs varmpeumpe Nordic Inverter ble lansert i høst, og gikk rett til topps i svensk test i mars i år. Foto: Per Ervland Vis mer


Flere varmepumper er utstyrt med pollen-filter. Det vil si at de renser luften for pollen mens de varmer den opp. Dette gjelder luft-luft-varmepumper,

LGs nye varmepumpe Nordic Prestige skal filtrere ut opp til 99 prosent av pollen, ifølge selskapet. Prisen er cirka 24.000 kroner. Du får også varmepumper med pollenfilter fra blant annet Panasonic, som ved hjelp av e-ion-filtre skal fange opp 99,9 prosent av alle partikler i luften.

Merk at pollen kan stoppe til og ødelegge varmepumpen om du ikke er flink til å rengjøre filtre. Vanligvis anbefales det å rense støvfiltrene hver tredje til fjerde uke på ordinære luft-luft-varmepumper, men i pollensesongen bør du øke frekvensen. Les mer om rens av varmepumper.

Alt om varmepumper på DinSide

Luftrenser

KenkoAir luftrenser er den eneste som er anbefalt av NAAF. Foto: Nikken
KenkoAir luftrenser er den eneste som er anbefalt av NAAF. Foto: Nikken Vis mer


Flere produsenter har ulike luftrensere som skal hjelpe på pollenplagene, men det kan diskuteres hvor effektivt dette er. For eksempel har Norges Astma- og Allergiforbund bestemt at de ikke lenger vil anbefale luftrensere til sine medlemmer.

Vi har testet luftrenseren Wilfa REN S AP-4. Redaksjonens pollenallergiker hadde luftrenseren noen dager i stuen, og et par uker på soverommet, og konklusjonen er klar: Nesen var like tett og øynene rant like mye da luftrenseren sto i stuen, men plagene på natten ble noe redusert med luftrenseren på soverommet.

Se hva som bor i støvsugerposen