Klar deg uten DAB-radio

Slik takler du FM-slukkingen uten å kjøpe ny radio

Veldig enkelt å høre via nettet.

HULLET SOM REDDER RADIOEN: Har du en AUX eller linjeinngang på den gamle FM-radioen din, kan du enkelt gjøre den om til en moderne digitalradio. Foto: Tivoli Audio
HULLET SOM REDDER RADIOEN: Har du en AUX eller linjeinngang på den gamle FM-radioen din, kan du enkelt gjøre den om til en moderne digitalradio. Foto: Tivoli Audio Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om ikke lenge kommer NRK og de andre riksdekkende kanalene til å forsvinne fra FM-radioen din. Dette har allerede skjedd i Nordland, Trøndelag, Møre og Romsdal, Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland.

I løpet av sommeren står Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Agder for tur. Til høsten forsvinner signalene i Østfold, Vestfold, Oslo og Akershus. Sist ut er Finnmark, med slukking i desember.

Mange vil kanskje løpe og kjøpe en DAB-radio når favorittkanalen blir taus i den gode, gamle radioen på kjøkkenet.

Det er slett ikke nødvendig. Du har nemlig all den radioen du kan drømme om på mobilen din. Eller for den saks skyld PC-en eller nettbrettet, om du skulle foretrekke det.

KOBLE TIL GAMLERADIOEN: Vi koblet et nettbrett til den gamle radioen, som ikke har vært i bruk på lang tid, og vips - så har vi en radioløsning som mange vil mene er både enklere og bedre enn DAB og DAB-adapter i heimen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
KOBLE TIL GAMLERADIOEN: Vi koblet et nettbrett til den gamle radioen, som ikke har vært i bruk på lang tid, og vips - så har vi en radioløsning som mange vil mene er både enklere og bedre enn DAB og DAB-adapter i heimen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Det enkleste er ofte det beste

Får du skrekken av alt snakk om Bluetooth, Wifi og 4G? Da er det godt å vite at en god, gammeldags ledningsstump kan gjøre susen.

Svært mange FM-radioer har et lite hull på siden merket «AUX» eller «Line In».

FLERE TYPER: Det er nummer to fra høyre du skal se etter.
FLERE TYPER: Det er nummer to fra høyre du skal se etter. Vis mer

Det samme hullet finner du gjerne på nettbrett, PC-er og mobiler også. Unntaket er nyere Apple-telefoner, men her finnes det overganger.

Ledninger med plugger som passer finner du i de aller fleste elektronikkbutikker. Pluggene heter gjerne minijack eller jackplugg. Disse finnes i to utgaver: Mono og stereo. Det er stereo du skal ha, selv om du har en monoradio.

Det finnes også tre størrelser: 2,5 og 3,5 og 6,5 millimeter. Det er 3,5 millimeter du skal kjøpe.

BILLIG: Bluetooth-høyttaleren Divoom Bluetune-Bean koster bare 168 kroner. Det finnes DAB-radioer til under hundrelappen, men de fleste koster langt mer.  Foto: Produsenten
BILLIG: Bluetooth-høyttaleren Divoom Bluetune-Bean koster bare 168 kroner. Det finnes DAB-radioer til under hundrelappen, men de fleste koster langt mer.  Foto: Produsenten Vis mer

Radio uten en tråd

Er du derimot blant dem som skyr ledninger som pesten og aller helst vi ha alt trådløst, finnes det mange muligheter.

Ofte er det billigere å kjøpe seg en Bluetooth-høyttaler enn en DAB-radio.

Lydkvaliteten er også ofte bedre i de trådløse høyttalerne. Produsenten slipper jo å forholde seg til radiodelen og kan dermed konsentrere seg om hvordan de låter.

Alle moderne mobiltelefoner og nettbrett har Bluetooth. Det samme har mange PC-er og Mac-er.

Men her er det et lite triks du må lære. Høyttaleren begynner ikke å spille av seg selv. Du må inn i innstillingene på mobilen og søke etter Bluetooth-enheter i rommet. Først når mobilen finner høyttaleren og du velger den, er alt i orden.

NRK-APPEN: Mange radiokanaler har egen app. Det samme har også NRK. Om du vil høre radio fra hele verden er TuneIn tingen. Foto: Tore Neset
NRK-APPEN: Mange radiokanaler har egen app. Det samme har også NRK. Om du vil høre radio fra hele verden er TuneIn tingen. Foto: Tore Neset Vis mer

Slik finner du radioprogrammene

I gode, gamle dager var det bare å skru på bryteren eller trykke inn knappen, så kom det nyheter og musikk på løpende bånd.

Fullt så enkelt er det ikke i den digitale verden. På en DAB-radio må stasjonene skannes inn og lagres, og det tar gjerne litt tid fra du velger en stasjon til lyden kommer.

Med radio på mobil trenger du selvsagt en app. Om du stort sett bare hører på NRK-kanalene, kan vi anbefale NRKs egen radio-ap app (iOS, Android).

Om du vil høre alle de andre norske kanalene og et titusentalls utenlandske kanaler i tillegg, velger du appen TuneIn (iOS, Android). Appen finnes blant annet også for Apple TV, samt for utvalgte smart-TV-er. Da kan du spille radio direkte på TV-en.

Når du har lastet ned og installert, er det bare å søke opp kanalene du hører mest på og legge dem inn på favorittlisten.

LES OGSÅ:
Er DAB+ virkelig dårligere enn FM? Vi har sjekket
TEST: Fem DAB-radioer som ikke koster skjorta
DAB i bilen til 219 kroner

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!