Slik sylter du løk

Lær av meksikanerne: Perfekt til taco.

<b>HJEMMESYLTET:</b> Rødløk i lake er perfekt tilbehør til kjøtt, i salater, og ikke minst på taco.
HJEMMESYLTET: Rødløk i lake er perfekt tilbehør til kjøtt, i salater, og ikke minst på taco.Vis mer

Rå løk på tacoen er et must for mange, men for noen kan det bli i overkant skarpt.

Det er forskjell på hvor sterk løk er, men nå er vi godt utenfor sesongen til den milde og fine salatløken, og løken vi får i butikk, stort sett vanlig kepaløk eller rødløk, blir sterkere og sterkere.

Ved å sylte løken beholder du den fine løksmaken, men den blir mye rundere i kantene, og er lettere å svelge for sarte ganer. Du kan også tilsette krydder, slik at den passer ekstra godt med det du skal servere.

Sjekk utstyret som lar deg kutte eller skive løk på rekordtid.

Hvilken løk bør du velge?

DU TRENGER: Løk, eddik, sukker og vann.  Foto: ELISABETH DALSEG
DU TRENGER: Løk, eddik, sukker og vann. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Du kan sylte de aller fleste løktyper, men vi anbefaler å styre unna de aller mildeste løktypene, som salatløk, vårløk - og vanlig kepaløk og rødløk når den er helt fersk. De har rett og slett en tendens til å bli litt kjedelige når du sylter dem, og det er jo ikke det du ønsker.

Selv er vi glad i å sylte rødløk, fordi den får en så vidunderlig dyp rosafarge etter et par timer i laken, men du kan selvsagt sylte alle løktyper.

Smart triks: Derfor bør du rive tomatene

Slik gjør du:

Først lager du en lake av sukker, eddik og vann, samt en klype salt. Forholdet mellom disse varierer etter hvilken eddikstype du bruker. Vi foretrekker en del eddik til en del sukker og to deler vann dersom vi bruker klassisk eplesidereddik, en og en halv del sukker til en del eddik om vi bruker vanlig syv prosent. Du justerer bare forholdet mellom sukker og eddik om du synes laken blir for sur - eller søt.

Ha alle lakeingrediensene i en gryte og varm opp til det koker og alt sukkeret er oppløst.

Mens laken koker opp, skjærer du en (rød)løk i skiver. De skal være tynne, men ikke så tynne at de blir gjennomsiktige.

Ha i et syltetøyglass eller bolle med lokk, og hell over laken. La det avkjøles uten lokk til det når romtemperatur, ha på lokket, og sett i kjøleskapet.

Den syltete løken er best om den får stå minst en dag, men kan fint serveres etter et par times tid.

Når løken ikke er syltet, bør løk oppbevares i kjølig romtemperatur. Kjøleskapet er for kaldt! Dette holder seg best i romtemperatur

DU TRENGER: Løk, eddik, sukker og vann. Foto: ELISABETH DALSEG
PÅ GLASS: Del løken i to og skjær i skiver. Den tar mer plass når den er kuttet opp, og ikke stapp. Det er bare bra at det er god plass til laken. Foto: ELISABETH DALSEG
PÅ GLASS: Her har vi nettopp helt over laken. Foto: ELISABETH DALSEG
HJEMMESYLTET: Rødløk i lake er perfekt tilbehør til kjøtt, i salater, og ikke minst på taco.


Variasjoner:

Med enkle grep kan du leke litt med sylteløken, slik at den passer perfekt til akkurat det du skal ha til middag eller på skiven. Tørt krydder kan gjerne tørrstekes i gryten før du har oppi ingrediensene til laken, mens ferske urter kan du tilsette når du heller laken over løken.

Det er bare fantasien som setter grenser for hva du har i laken din, men som hovedregel kan det lønne seg å holde seg til krydderet du bruker i resten av middagen, så det ikke blir for mange smaker.

Til meksikansk eller tex-mex: Bytt ut litt av eddiken med ferskpresset limejuice, og ha i litt hakket chili og hele spisskumenfrø.
Til biff- eller viltkjøtt: Stikk i en kanelstang.
Til and: Nellikspiker eller sennepsfrø.
Til paté: Korianderfø, fennikelfrø.

Pimp opp fredagstacoen

HJEMMELAGET SALSA: Den beste salsaen til tacomiddagen lager du selv. Foto: ELISABETH DALSEG
HJEMMELAGET SALSA: Den beste salsaen til tacomiddagen lager du selv. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Ikke et vondt ord om klassisk fredagstaco med rømme, hermetisk mais og sterk saus på glass, men med små grep kan den bli enda litt bedre. Du må jo ikke endre hele oppsettet, men vi anbefaler å prøve noe nytt, innimellom.

Her er noen av våre favoritter: