Slik styler du boligen selv

Å friske opp inntrykket før salg trenger ikke koste skjorta. Få tipsene her. Av: Siri Hoem Gunnheim

Pynteputer i friske farger løfter helhetsinntrykket. Trikset kan gjerne også benyttes på soverommet. Foto: Siri Hoem Gunnheim
Pynteputer i friske farger løfter helhetsinntrykket. Trikset kan gjerne også benyttes på soverommet. Foto: Siri Hoem Gunnheim Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste årene har det blitt stadig mer populært å engasjere profesjonelle stylister for å oppgradere inntrykket av boligen før salg. Mange byråer tilbyr ulike grader av styling, som varierer fra å gi råd til selgeren om hva man kan gjøre selv, til full styling med møbler og pyntegjenstander som utføres av byrået.

– I enkelte tilfeller kan styling ha mye å si for prisen man ender opp med å få for boligen sin, enten det utføres av profesjonelle eller av selgeren selv, mener Kristian Ask, eiendomsmegler i Nordvik & Partners Eiendomsmegling.

Noen går ekstra langt: Sko i kjøleskapet og epler på gulvet, så mye koster ekstremstylingen.

Mye man kan gjøre selv

Ask forteller at firmaet han arbeider i ofte samarbeider med stylister og andre aktører om presentasjon av boliger, men at det er også er flere selgere som tar saken i egne hender.

– Hos oss er profesjonell styling mest vanlig i forbindelse med salg av litt større leiligheter. Det koster jo imidlertid en del, og det er mange som velger å gjøre litt selv.

Han forteller at han pleier å råde kundene til hva de kan gjøre på egen hånd.

– Det kan være små ting som å investere noen tusenlapper til møbler og planter. Mange er kreative og det positive er at vi også lærer av kunder som er mer kreative enn oss selv, og tar dette med oss videre, sier Ask.

Nei, ikke slik: Unngå boligannonse-tabbene

Ask forteller at det er mye man som selger kan gjøre for å forbedre presentasjonen av boligen sin.

– Noe av det viktigste når man skal presentere boligen sin for salg er å få arealet til å fremstå som lyst og luftig. Man må få ut store gjenstander som virker ”tunge” slik som store bokhyller og liknende.

– I tillegg er det viktig at boligen fremstår mest mulig nøytral, og er uten personlige gjenstander. Kjøperne må kunne se for seg hvordan de selv kan sette sitt personlige preg på boligen, sier er Ask.

Pynteputer i friske farger løfter helhetsinntrykket. Trikset kan gjerne også benyttes på soverommet. Foto: Siri Hoem Gunnheim
Vis hvordan man kan utnytte plassen i boligen, for eksempel med en enkel spiseavdeling i stuen. Foto: Siri Hoem Gunnheim
Krydderplanter på kjøkkenet virker hjemmekoselig og innbydende. Foto: Siri Hoem Gunnheim
En sliten kjøkkenbenk kan friskes opp med et malingstrøk – for eksempel i sort. Men husk å skrubbe vasken godt før visning. Foto: Siri Hoem Gunnheim
Gangen er som regel det første rommet man kommer inn i, så sørg for at den fremstår som åpen og lys. Foto: Siri Hoem Gunnheim


Pusse opp?


Han mener også at et strøk maling kan være en god investering.

– Det kan være et veldig lurt trekk å male før visning. Det blir mye lettere, lysere og ”freshere” med en gang.

– Når det gjelder selve visningen handler det hovedsakelig om å skape et hjemmekoselig preg for eksempel med levende lys og krydderplanter på kjøkkenbenken – Det lille ekstra, avslutter Ask.

For striglet? Noen tør rote i boligannonsene

Rom for rom

Kjøkken:

 • Har du en utdatert eller slitt benkplate i tre, kan denne males. Forhør deg i fargehandleren om maling som er tilpasset dette formålet.
 • Et slitent kjøkken kan oppgraderes rimelig ved å bytte ut skapdørene, for eksempel til helt enkle hvite dører. På finn.no er det mange som gir bort hele brukte kjøkken (ofte mot at man demonterer og henter selv).
 • Krydderplanter på benken til visning både ser bra ut og dufter godt.
Stue:
 • Sørg for et romslig, åpent helhetsinntrykk og begrens antall møbler. Det er samtidig viktig at potensielle kjøpere får et inntrykk av hvordan plassen kan utnyttes, for eksempel ved å dele rommet inn i soner: en sone med sofa og en med spisebord og stoler.
 • Unngå for mange bilder på veggene eller hold veggene bare – det kan fort se rotete ut med mye på veggene.
 • Frisk opp med blomster, stearinlys og pynteputer i sofaen. Husk: her er det viktig å ikke overdrive. Det kan være lurt å velge en eller noen få hovedfarger som er mest fremtredende.
Stylet boligen selv: Se bildene

Bad:

 • Fjern innhold i skap og skuffer – mange kikker!
 • Frisk opp med nye håndklær, gjerne i samme farge/mønster. Har man badekar kan man legge et håndkle over kanten.
 • Fjern toalettbørsten.
 • Pynt gjerne med levende lys hvor fargen på lysene passer til håndklærne.
Soverom:
 • Re opp sengen, gjerne med sengeteppe som skjuler sengetøyet – dette gir inntrykk av å være mindre personlig. Det kan også være fint å style med noen pynteputer over.
 • Unngå unødvendige møbler og gjenstander, skap ro.
Gang:
 • Gangen er gjerne det første rommet man går inn i når man kommer inn i en bolig, så her er det viktig med førsteinntrykk: Unngå store møbler som får rommet til å virke mindre og fjern unødvendig inventar som skohyller og liknende, slik at rommet fremstår så åpent og luftig som mulig.
 • Rydd bort alt av sko og ytterklær.
 • Sørg for god belysning hvis det ikke er vinduer i rommet.
Les også: Velstelt hage øker salgsprisen

Veranda/ Hage:

 • Hvis man har hage er det viktig med nyslått gress (sommer) og at hagen ser ryddig ut, det vil si bort med rot, hageredskaper og andre forstyrrende elementer som kvist/løvhauger osv.
 • Illustrer for en potensiell kjøper hvordan plassen kan brukes for eksempel med noen enkle utendørsmøbler som stoler og bord. Er verandaen liten bør møblene være så små som mulig.
 • Potter med blomster ved inngangspartiet/på verandaen (hvis den er stor nok) og blomster i blomsterkassen gir et uteplassen et koselig preg.
Ta bilder av hagen nå: Selgeren festet plakater langs bassengkanten

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!