Slik steller du tremøblene

Steller du pent med tremøblene dine, holder de i generasjoner.

Publisert
Sist oppdatert

Slurver du med grunnarbeidet, er sjansen stor for at du må på'n igjen neste år.

Utgangspunkt

Hvordan du best behandler tremøblene dine, kommer an på hvilken type tre de er laget i, og hva de eventuelt er behandlet med. Her er råd og tips til hvordan du skal behandle møbler med:

 • Maling
 • Beis
 • Olje - for edeltre
 • - og hva du bør gjøre med møbler i trykkimpregnert tre.
 • Maling

  <strong>Med maling har du store variasjonsmuligheter:</strong> Hvem sier du må male alle møblene i samme farge? <i>Foto og styling: Tone Solheim/ifi.no</i>
  Med maling har du store variasjonsmuligheter: Hvem sier du må male alle møblene i samme farge? Foto og styling: Tone Solheim/ifi.no Vis mer


  Har malingen begynt å skalle av? Er møblene ubehandlet kan du kutte ut punkt to og tre, eventuelt punkt én, dersom møblene er helt rene.

  Gjør du grundig forarbeid, holder det stort sett å male møblene hvert annet til tredje år - litt avhengig av vær og klima - og hvor møblene står.

  1: Vask
  Vask bort skitt, og eventuelle soppangrep/jordslag med egnet vaskemiddel. Skyll godt med vann etterpå.

  2: Skrap
  Bruk en egnet malingsskrape og skrap av løs maling.

  3: Puss
  Bruk slipepapir og puss over møblene slik at de får en jevn overflate, som malingen kan feste på. Pass på å børste vekk alt pussestøv før du grunner + maler.

  Har du skrapet av maling helt inn til treet bør du behandle tremøblene med spesialprodukter som impregnerer treet før du grunner. <i>Foto: www.ifi.no</i>
  Har du skrapet av maling helt inn til treet bør du behandle tremøblene med spesialprodukter som impregnerer treet før du grunner. Foto: www.ifi.no Vis mer


  4: Påfør grunningsolje
  Det finnes en rekke produkter på markedet som gir ekstra beskyttelse til malte utemøbler, for eksempel ulike typer grunningsolje. Pass spesielt godt på endestykkene, der fukten har lettest for å trenge inn i treet. Pass også på at du påfører dette under beina på møblene, spesielt om de skal stå i gress, eller på en flate der vann lett samler seg, så unngår du råte.

  5: Grunn
  Har du skrapet malingen av helt ned til treet kan det lønne seg å grunne møblene. Dette gir også god heft til malingen. Velg en grunning som er tilpasset utebruk. La grunningen tørke helt før du maler over, så unngår du at malingen bobler.

  6: Mal
  Til slutt maler du møblene, to strøk. Sørg for at du bruker maling beregnet på utendørs bruk, selv om møblene skal stå under tak, for eksempel på en veranda. Dugg og fukt om natten tærer også på malingen.

  Det lønner seg å male to strøk. La malingen tørke godt mellom første og annet strøk.

  Med beis blir treets struktur tydelig.<i>Foto: www.ifi.no</i>
  Med beis blir treets struktur tydelig.Foto: www.ifi.no Vis mer


  Beiset tre

  Har de beisete terrassemøblene blitt litt slitt i fargen, eller ønsker du rett og slett å gi dem en ny farge? Når det gjelder beis, er fremgangsmåten lik om du har nye eller gamle møbler.

  Beis er den behandlingsformen som stort sett krever minst vedlikehold, og er lettest å vedlikeholde. Den bevarer også trestrukturen bedre enn om du maler.

  1: Vask
  Vask møblene med såpevann, gjerne med sopp- og algedreper.

  2: Beis
  Påfør to lag beis i ønsket farge. For å få best mulig resultat bør du enten beise i samme farge, eller beise tre som i utgangspunktet er beiset lyst, da beisen er gjennomskinnelig.

  Oljet tre

  Stolrygg i teak, med og uten olje. <i>Foto: www.ifi.no</i>
  Stolrygg i teak, med og uten olje. Foto: www.ifi.no Vis mer


  Oljing egner seg best for møbler i edeltre, som for eksempel teak. Disse tresortene skal holde seg lenge, selv om en ikke behandler dem, men mange foretrekker gløden oljete møbler får, fremfor grå og tørre tremøbler.

  Tremøbler som står ute bør oljes en til to ganger i året, litt etter værforholdene der du bor.

  1: Vask
  Underlaget må være rent og tørt, så gamle eller skitne møbler bør vaskes med egnet produkt.

  2: Puss
  Bruk fint slipepapir og puss over møblene for en glatt og fin overflate. Børst bort alt pussestøvet.

  Oljen påføres med pensel eller klut - om du da ikke velger en av de nye, smarte sprayboksene. <i>Foto: www.ifi.no</i>
  Oljen påføres med pensel eller klut - om du da ikke velger en av de nye, smarte sprayboksene. Foto: www.ifi.no Vis mer


  3: Påfør olje
  Påfør olje beregnet på utendørs bruk med en klut eller pensel. La oljen tørke i et par timer, og påfør eventuelt mer olje, dersom alt trekker inn i treet ved første gangs påføring.

  Tips: Nordsjø har praktiske spraybokser med olje beregnet på edeltre. Disse fås i transparente eller pigmenterte varianter, og koster 2-300 kroner. Velger du spray, bør du spraye møblene to ganger. La oljen få en 3-4 timer på å trekke inn i treet mellom hver gang.

  4: Gni inn / bort overflødig olje
  Når treet er mettet med olje vil eventuelt overflødig olje ligge på overflaten. Gni inn og tørk bort overflødig olje med en ren fille.

  Trykkimpregnert tre

  Trykkimpregnert tre kan (og bør) også males eller beises. <i>Foto: www.ifi.no</i> Foto: www.ifi.no
  Trykkimpregnert tre kan (og bør) også males eller beises. Foto: www.ifi.no Foto: www.ifi.no Vis mer


  Mange har kjøpt trykkimpregnert tre i den tro at det ikke trenger stell. Det har imidlertid ikke fullgod beskyttelse mot vær og vind, og ser fort grått og trist ut. Slik gir du trykkimpregnerte møbler nytt liv:

  1: Fukt treet
  Spyl eller hell vann på treet, slik at det blir gjennombløtt.

  2: Rens med spesialprodukt
  De fleste produsentene har spesialprodukter som renser treet og gjør det klart til behandling. Se gjerne etter produkter med "terrasse" i navnet. Påfør møbel- eller terrasserenseren med en pensel, og la det virke i angitt tid. Noen av produktene krever fuktighet for å virke, så sørg for at treet ikke tørker ut, dersom dette er angitt i bruksanvisningen.

  Tips: Fyll en pumpesprayflaske med vann og dusj møblene, så får du vannet jevnt utover, uten å skylle vekk trerensen.

  NB! Disse produktene kan inneholde etsende stoffer, så les bruksanvisningen nøye og bruk foreslått verneutstyr.

  Spesialprodukter påføres trykkimpregnert tre med pensel eller rulle. <i>Foto: www.ifi.no</i>
  Spesialprodukter påføres trykkimpregnert tre med pensel eller rulle. Foto: www.ifi.no Vis mer


  3: Rengjør
  Spyl godt av slik at du får bort alle virkestoffer. Børst gjerne over med en kost med naturbørst, og husk å bruke verneutstyr.

  La treet tørke før du behandler videre. Minst 24 timer er anbefalt - men gjerne lenger dersom det ikke virker tørt.

  Noen renseprodukter anbefales kun brukt i kombinasjon med andre produkter. Dette vil være indikert på produktet, men er du usikker, spør gjerne forhandleren.

  4: Impregneringsolje
  Det finnes en rekke produkter på markedet som gir ekstra beskyttelse til tre som skal stå utendørs. Pass spesielt på endestykkene av treet, da disse har lettest for å trekke til seg fuktighet.

  5: Maling eller beis?
  Når treet er ferdig renset og tørt, kan du male eller beise. Vi anbefaler å beise der du kan, fordi det krever mindre vedlikehold senere.

  Velger du beis, bør du påføre minst to strøk. La beisen tørke minst 24 timer mellom hvert strøk.

  Maler du, bør du grunne godt. Påfør to lag maling for best mulig resultat. La grunning/ maling tørke helt mellom hvert strøk.

  Følg ellers fremgangsmåtene som beskrevet over.

  Et par strøk maling, og terrassemøblene ser flunkende nye ut. <i>Foto: www.ifi.no</i>
  Et par strøk maling, og terrassemøblene ser flunkende nye ut. Foto: www.ifi.no Vis mer


  Kilde: Jotun, Nordsjø, Beckers, Informasjonskontoret for Farge og Interiør.

  Artikkelen ble første gang publisert på DinSide i mai 2008

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer