Stell av blomster

Slik steller du juleblomstene

Vanne eller ikke vanne? Julestjerner, amaryllis, asalea og julerose skal ha svært ulikt stell for å overleve advent og jula. Her er fasiten.

FREM MED VASKEBØTTA! Asaleaen skal dynkes, gjerne i vaskebøtta, to-tre ganger i uka. Men andre juleblomster vil helst ikke smake en dråpe vann ... Foto: Kristin Sørdal
FREM MED VASKEBØTTA! Asaleaen skal dynkes, gjerne i vaskebøtta, to-tre ganger i uka. Men andre juleblomster vil helst ikke smake en dråpe vann ... Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du som oss og sliter med å holde plantebestanden i huset ved like? Eller kanskje du sliter med tilbakevennende blomsterfluer?

Undersøkelser viser at 1 av 2 sier at de ikke er flinke med inneplanter.

Vi har tidligere omtalt noen kjekke tips for å unngå å ta livet av inneplantene - blant annet å ta potteplantene med i dusjen og flytte dem ut fra veggen - for plantene liker å være veggpryd like lite som deg og meg.

I disse dager fylles plantesentrene av juleblomster, og ifølge gartner Hilde Polle i Plantasjen er julerose er på full fart opp på popularitetslisten over juleblomster, og løkplanter som amaryllis og svibler er også en trend. Asalea og julestjerner holder seg mer stabilt populært, ifølge Plantasjen.

Men vet du hvordan juleblomstene skal pleies for å holde helt tlil jul - og helst kanskje også enda lenger?

Noen av juleblomstene skal «druknes» mens andre ikke skal vannes i det hele tatt.

Her er de beste tipsene for juleblomstene:

JULESTJERNA PÅ NYE MÅTER? Du kan også bruke julestjerna som snittblomst! Se hvordan du gjør det nede i teksten - for det innebærer kokende vann eller flammer! Foto: Plantmania/Tonje Bergh
JULESTJERNA PÅ NYE MÅTER? Du kan også bruke julestjerna som snittblomst! Se hvordan du gjør det nede i teksten - for det innebærer kokende vann eller flammer! Foto: Plantmania/Tonje Bergh Vis mer

Slik steller du julestjerna

- Julestjerner må ikke utsettes for kulde og trekk – de er veldig vare. Også for transport, så de bør pakkes godt inn. La de tørke lett mellom hver vanning. Gjør du dette har du de til lenge over jul, forteller Poppe i Plantasjen.

Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) råder til å vanne med romtemperert vann 2-3 ganger i uka. Ikke vann for mye, det liker den ikke - da vil bladene bli gule og falle av. Tøm derfor av vann som blir igjen i potta etter at du har vannet.

Den liker seg best på et varmt og lyst sted, uten direkte sollys.

Planterådgiver Tonje Bergh i Plantmania tipser om en litt annen bruk av julestjerna, som snittblomst:

- Skjær av stilkene nede ved roten av planten og stripp stilken for grønne blader. Deretter putter du enden ned i kokende vann, eller hold den over en liten flamme for en kort tid. Disse behandlingene forhindrer den melkeaktige væsken til å renne ut i tillegg som at den får lengre holdbarhet. Ved slik behandling, kan julestjernen stå i opp til 14 dager, tipser Bergh.

DETTE ER LETTSTELT: Amaryllis og svibler er løkblomster - og skal knapt smake en dråpe vann før blomstring! Foto: Kristin Sørdal
DETTE ER LETTSTELT: Amaryllis og svibler er løkblomster - og skal knapt smake en dråpe vann før blomstring! Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Slik steller du amaryllis og svibler

- Dette er løkblomster som har all sin kraft i løken. Derfor bør man i prinsippet ikke vanne de i det hele tatt, forteller Poppe.

- Det skader ikke å gi de litt vann når de står i blomst, men ikke noe før det. Løkplanter tåler det litt kaldere og er ikke så utsatt som julestjerne på temperatur og trekk, forteller hun videre - men påpeker at heller ikke disse liker kuldegrader.

Bergh anbefaler at du setter amaryllis som løk i potte lyst og varmt, ettersom temperatur er viktig for utviklingen av blomsterstilkene.

- En vanlig romtemperatur på 20 Cº er bra. Inntil knoppen viser seg i toppen på løken, bør en være forsiktig med å gi vann. Gi gradvis mer vann etter hvert som knoppene og bladene blir synlige. Blomstene utvikler seg først når stilken er vokst ferdig, forteller Bergh.

Og husk å snu potten rundt med jevne mellomrom slik at planten ikke vokser skjevt.

Bergh har også et tips til en annerledes måte å bruke amaryllis på:

LA AMARYLLISEN VÆRE SIN EGEN VASE: Heng den opp-ned og fyll stilken med vann! Foto: Plantmania/Tonje Bergh
LA AMARYLLISEN VÆRE SIN EGEN VASE: Heng den opp-ned og fyll stilken med vann! Foto: Plantmania/Tonje Bergh Vis mer

Heng blomsten opp-ned!

- Tre en ståltråd gjennom øverste del av stilken slik at det blir en krok, pynt med fløyelsbånd som du surrer rundt stilken og til slutt fyller du den hule stilken med vann. På denne måren blir den sin egen blomstervase og kan henge slik i cirka to uker så lenge du husker å etterfylle vann i stilken, forteller Bergh.

DENNE KAN DU DRUKNE - MEN KUN I KORTERE TID: Asaleaen bør få en skikkelig rotbløyte - gjerne i en bøtte eller i kjøkkenvasken - flere ganger i uka. Men den må for all del ikke stå med vann i potteskjuleren! Foto: Kristin Sørdal
DENNE KAN DU DRUKNE - MEN KUN I KORTERE TID: Asaleaen bør få en skikkelig rotbløyte - gjerne i en bøtte eller i kjøkkenvasken - flere ganger i uka. Men den må for all del ikke stå med vann i potteskjuleren! Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Slik steller du asalea

- Asalea har det best med en oasis under seg da den trenger mye vann, men den liker ikke å stå i vann. Den bør vannes kanskje annenhverdag i en bøtte, sier Poppe.

Du tar rett og slett hele planten og senker den ned i en vaskebøtte eller i kjøkkenvasken. Der lar du den ligge og trekke helt til det slutter å boble - som er et tegn på at den har drukket seg ferdig og jorda er «mettet».

Etter rotbløya er det viktig at du lar planten stå og renne av seg, før du setter den tilbake i potteskjuleren.

- Selv om asalea ikke skal tørke ut, bør den heller ikke bli stående med vann i potteskjuleren over lengre tid. Planten bør plasseres så lyst som mulig, men unngå plassering over varmekilde. Hvis planten settes kjølig om natten vil blomstringen vare lenger, forteller Bergh.

- Men det er lettere å la den stå på en oasis og ikke la vannet gå over den - altså potta skal ikke stå i vann, understreker Poppe.

Bergh forteller at asalea trives best i kjølige og fuktige omgivelser, men at den vil klare å stå i vanlig stuetemperatur i blomstringstiden.

Og du kan gjerne dusje asaleaen innimellom for å få nok fuktighet: Bruk da en dusjeflaske eller ta den med i dusjen.

JULEROSEN KAN STÅ UTE: Den kan pynte opp på trappa, bare det ikke blir for kaldt over lang tid. Og du kan plante den ut i hagen til våren! Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP)
JULEROSEN KAN STÅ UTE: Den kan pynte opp på trappa, bare det ikke blir for kaldt over lang tid. Og du kan plante den ut i hagen til våren! Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) Vis mer

Slik steller du julerosen

Ifølge OBP, kan julerosen tåle å stå ute selv om det er 5-6 minusgrader.

Du kan altså sette den ute på trappa i jula, om det ikke er kuldegrader over tid.

Men du kan også ha den inne.

- Den blomstrer lenge og kan til og med settes ut i hagen til våren hvis du får den til å overleve, sier Poppe.

Julerosen er egentlig en staude, og tåler en trøkk. Den bør vannes jevnt, selv om den også tåler å tørke opp mellom hver vanning.

- Men ikke la den stå i vann – det tåler nesten ingen blomster – og da kan skaden være gjort på bare noen timer, understreker Poppe.

Les mer:

Slik får du blomstene til å vare lengst mulig
Her er de beste tulipan-triksene
Derfor bør du ta med potteplantene i dusjen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer