Slik slipper du strykejernflekkene

Løsningen finner du i kjøkkenskapet.

Rustrøde flekker på klær og strykebrett? Løsningen finner du i kjøkkenskapet.  Foto: Elisabeth Dalseg
Rustrøde flekker på klær og strykebrett? Løsningen finner du i kjøkkenskapet. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Får du flekker på klærne når du bruker strykejernet? Da er det på tide å ta grep!

Løsningen er heldigvis enkel, og de fleste av oss har den allerede i kjøkkenskapet:

– Det finnes egne midler for rengjøring av strykejernet, men du kan oppnå et like godt resultat med midler du allerede har i huset, sier Morten Tornøe, kategorisjef i Jernia, i en pressemelding.

Les også: Gi oppvaskmaskinen en real rens

Se an jernet før du vasker

Lager strykejernet flekker på tøyet? Løsningen finner du i kjøkkenskapet. Foto: Elisabeth Dalseg
Lager strykejernet flekker på tøyet? Løsningen finner du i kjøkkenskapet. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Hva du bør bruke, og hvordan du bør angripe flekkene er litt avhengig av hvilken type strykejern du har. De aller fleste nyere strykejern har teflonbelegg på strykeflaten, samt dampfunksjon. Da anbefaler Tornøe å bruke en klut fuktet i Zalo-vann for å vaske av eventuelle flekker.

– Pass på at det ikke kommer rengjøringsmiddel inn i hullene, sier Tornøe, så du bør passe på at kluten ikke er for våt.

Dersom strykejernet har en annen overflate, kan du skrubbe med zalovann og en gryteskrubb. Start på akterenden, og skrubb fremover mot spissen. Tørk deretter av med en ren og tørr klut.

Har du vært så uheldig å stryke på et plagg som ikke tåler varme, kan du få brente flekker på strykeflaten. Her er Tornøes råd å gni det bort med aluminiumsfolie når strykejernet er kjølt ned. Dette egner seg imidlertid ikke om du har teflonoverflate på strykejernet. Da kan du i stedet prøve universalmiddelet eddik.

– Et gammelt kjerringråd er å fukte en klut med eddik, for så å stryke eddikkluten på et varmt strykejern, sier Tornøe.

Les også: Slik renser du kaffetrakteren

Ikke glem innsiden

Det er ikke bare selve strykeflaten som kan trenge en vask. Har du dampjern kan det hope seg opp med kalk - som kan gi hvite flekker, eller annet grums fra vannet, som humus eller rust.

Et gammelt kjerringråd for å unngå dette er å bruke kokt vann. Merk at du må kjøle ned vannet før du heller det i strykejernet.

Dersom du ønsker å rense opp i vanngangene i jernet, kan du bruke rensemiddel for kaffetraktere - eller tilsette et par dråper eddik i vannet. Merk at du ikke bør stryke klær med rensemiddel i. Gå heller løs og glatt ut noen filler.

NB! Dersom du bruker rensemiddel eller eddik i vannkammeret, er det viktig å få ut alt vannet, og rense kammerne, slik at du ikke får rensemiddel eller eddik på klærene. Slurver du her, kan også det gi flekker. Fyll derfor opp kammeret med vann og skru opp dampen, og damp deg gjennom noen hvite håndklær, eller lignende. Vi anbefaler å gjenta dette tre-fire ganger.

Les også: Slik renser du vannkokeren

Slik unngår du at strykejernet blir skittent

Regel nummer én for å unngå å stryke flekker på tøyet, er å sørge for at det du skal stryke er rent. Slik unngår du å overføre flekker fra et plagg til et annet. Dersom du benytter deg av trikset for å stryke bort flekkene; er det viktig at du har rikelig med trekkpapir eller filler mellom strykejernet og flekken, slik at det ikke fester seg på jernet.

Skulle du få flekker på jernet, er det viktig å fjerne disse så fort som mulig. For jo før du tar flekken, jo lettere er det.

Når det gjelder flekkene som dukker opp når du bruker dampfunksjonen, er det viktig at du sørger for å tømme ut vannet etter bruk, dersom du ikke stryker ut alt. I tillegg til at du tømmer kammeret, kan det lønne seg å slå på strykejernet igjen etter du har tømt kammeret, og stryke noen siste tak på full damp, slik at det ikke blir sittende noe vann eller fukt igjen i jernet. (Her kan du jo benytte sjansen til å stryke over putetrekk eller to, for litt ekstra hverdagsluksus.)

Den aller viktigste forholdsregelen du tar er uansett å prøvestryke på et stykke tøy det ikke er så farlig med, før du går løs på finskjorten. Skulle det komme ut noen brune dråper er det en fordel å søle til et kjøkkenhåndkle, i stedet for et ordentlig plagg. Håndklær tåler gjerne også sterke flekkfjerningsmidler og kokevask. Det gjør ikke alle skjorter og bluser.

Det er ikke bare på tøy du kan stryke bort flekker: Slik blir du kvitt de hvite ringene på bordet