Vår leser fant en smart måte å avise varmepumpen sin på, for å slippe frostskader. Følger du våre råd når du kjøper, slipper du å havne i samme situasjon. Foto: Mikael Lyng
Vår leser fant en smart måte å avise varmepumpen sin på, for å slippe frostskader. Følger du våre råd når du kjøper, slipper du å havne i samme situasjon. Foto: Mikael LyngVis mer

Slik slipper du å avise varmepumpen

Les dette før du kjøper og monterer varmepumpen, så slipper du problemer med gjenising av varmepumpen.

Tidligere denne uken skrev vi om vår leser Mikael Lyng som hadde problemer med at det samlet seg is i bunnen av varmepumpen på vinteren. Dette løste han ved å smelte bort isen med en byggtørker før det ødela pumpen. I tilfellet over var kanskje dette den beste løsningen, men i debatten etter artikkelen kom det frem mange råd og tips til hvordan du kan unngå dette. Men stemmer det?

Vi har fått Ingrid Røeggen i Norsk Varmepumpeforening (NOVAP) til å vurdere de ulike påstandene:

 • Kjøp varmepumpe med varmekabler
 • Når du kjøper varmepumpe, sjekk at den er tilpasset norske forhold, det vil si: kalde vintre. Som mange påpeker har de fleste nye varmepumper varmekabler integrert i bunnen for å slippe dette problemet. Dette er viktig å finne ut av før du kjøper.

  NOVAP mener: Ja, du bør kjøpe varmepumpe med varmekabler eller tilsvarende system som hindrer is i bunnpanne.

  Fiks det: Har du allerede en varmepumpe uten varmekabler kan dette ettermonteres.

 • Skjerm pumpen mot snø og regn
 • Et råd er å skjerme pumpen mot nedbør, for eksempel ved hjelp av et tak.

  NOVAP mener: Du kan med fordel skjerme varmepumpen mot snø og regn med for eksempel et overbygg for varmepumper, men vær forsiktig med å bygge den inn slik at den ikke får nok luft.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

 • Følg monteringsanvisningene
 • Både lesere og norsk varmepumpeforening påpekte at varmepumpen på bildet er montert feil, at den burde vært montert høyere opp på veggen. Men hvor mye høyere? Alt fra 30 til 50 cm ble foreslått.

  NOVAP mener: En varmepumpe skal alltid monteres av fagfolk og det er svært viktig at den monteres minst ½ meter fra bakken.

  For ordens skyld presiserte vår leser at han kjøpte og fikk installert fra en seriøs autorisert forhandler. Nå vet ikke vi hva som sto i installasjonsmanualen da denne pumpen ble installert, men vi kan alle ta lærdom av dette. Følg med. Be om å få alle papirene som følger med pumpen, ikke bare brukerveiledningen og garantien, men også installasjonsveiledningen. Fagfolk kan også gjøre feil, og jo tidligere feilen oppdages, jo bedre er det.

  Les mer om plassering av varmepumpens utedel og innedel på Norsk varmepumpeforenings nettsider.

 • Ikke kjøp for liten pumpe
 • Et annet poeng som ble trukket frem, var at man må passe på at man kjøper en pumpe som er stor nok for boligen, fordi jo hardere pumpen jobber, jo større blir problemet med nedising.

  NOVAP mener: Det ikke er en sammenheng mellom størrelse på varmepumpa og nedising, men du bør ikke kjøp for liten pumpe i forhold til huset som skal varmes opp fordi den sliter seg ut og du får lavere energisparing.

 • Bruk godkjent installatør
 • Sist men ikke minst anbefaler Norsk Varmepumpeforening at en varmepumpe alltid monteres av dyktige fagfolk. På www.varmepumpeinfo.no finner du oversikt over montører som er godkjent av Norsk Varmepumpeforening.

  Iser det til allikevel?

  Har du allerede kjøpt en varmepumpe som har problemer med isdannelse, eller Blah, en annen av debattantene, som sier han jobber med service på varmepumper peker på at selv om man har varmepumpe med varmekabler og har montert den riktig, kan det dennes is ved lange kuldeperioder, og tinehull kan fryse igjen. Hans tips til avising er kanskje enda enklere enn en byggtørker: Hell på varmt vann.