Slik skjerper du kniven din

– Lær deg denne teknikken med én gang, er rådet fra Hjemmekokklaugets utstyrsekspert, Arve Serigstad.

Slik skjerper du kniven din
Publisert
Sist oppdatert

Ivrige kjøkkenskrivere og trofaste DinSide-lesere har muligens for lengst fått med seg at kniven ikke skal ligge og slenge i en skuff med andre kjøkkenredskaper, og at du må holde den unna oppvaskmaskinen.

Smart bruk gjør også at den holder seg lenger skarp, for eksempel at du snur den når du skal skrape maten av skjærebrettet. Men på et eller annet tidspunkt må den skjerpes, slik Serigstad viser i videoen over.

Selv har vi lært at kniven skal slipes når vi drar den fra oss, men det er ikke så farlig hvilken vei du drar kniven, så lenge du har kontroll og hele knivflaten får vært i kontakt med slipestålet.

Her er det bare å øve seg. Begynn sakte, og jobb deg oppover i tempo, etter hvert som du blir tryggere.

Tips: Skikkelig uskarp kniv, men ikke noe slipestål tilgjengelig? Prøv å slipe kniven mot baksiden av en porselenskopp eller -skål, om du har en der glasuren er slitt av under, eller med en annen kniv. Gjør det med samme teknikk som Serigstad viser over.

Hvilken kniv skal du velge? Her er mesterkokkenes kjøkkenfavoritter

Pass på vinkelen

Hvordan du bør slipe kniven, kommer litt an på hvilken egg den har. Den klassiske vestlige knivseggen har en relativt liten slipeflate, mens asiatiske kniver tradisjonelt har en mye større slipeflate, noe som gjør at man får en langt skarpere egg.

Dette er ikke spesielt lett å få til med et lite rundt jern, men har du en asiatisk slipt kniv, kan det være verdt å fortsette.

Mino Tsuchida fra den japanske knivprodusenten Global har tidligere vist oss hvordan du får den asiatiske eggen: Slik blir billigknivene like gode som proffenes.

Ruster den "rustfrie" kniven? Det kan skje om du glemmer å tørke av den før du legger den i skuffen. Heldigvis er det ikke ubotelig skade: Vi har testet rustfjerning på kjøkkenkniv

Se også hvorfor noen får rustflekker på bestikket i vaskemaskinen.

Videoen er filmet og produsert av Per Ervland / DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer