Årets toppmodeller i plasma- & LED-serien får også en ny touchbasert fjernkontroll. Den gleder vi oss til å prøve. Foto: Produsent/Montasje - DinSide.no
Årets toppmodeller i plasma- & LED-serien får også en ny touchbasert fjernkontroll. Den gleder vi oss til å prøve. Foto: Produsent/Montasje - DinSide.noVis mer

Slik skal Panasonic reddes

Den japanske TV-giganten tapte 55 milliarder på TV-satsingen i fjor. Her er fempunktsplanen de håper skal snu trenden.

I følge Elektronikkbransjen ble det solgt 73.000 færre TV-er i 2011, sammenlignet med 2010. Ser vi på antallet solgte TV-er, som lå på 520.000, er det likevel ikke antallet som er hovedproblemet.

Det store problemet ligger i at prisene har blitt så lave at både produsenter og butikker sliter med å tjene penger.

Verst har dette gått ut over plasma TV-ene, der prisnivået i Norge falt med hele 75 prosent fra 2007 til 2011. Det er dårlig nytt for Panasonic, siden selskapet har fokusert mest på sin plasma-divisjon.

VGs oversikt viste for eksempel at TV-divisjonen til Panasonic tapte hele 59 milliarder i 2011. Trøsten får være at det ikke ser lyst ut for mange av konkurrentene heller: Sharp tapte 29 milliarder, Sony tapte 17 milliarder, mens tapet hos Philips var på 10 milliarder. (Tall for Samsung og LG var dessverre ikke med.)

Les også: Prisras på elektronikk

Hva gjør Panasonic nå?

Vi har såvidt vært innom 2012-modellene Panasonic lanserer i USA, men i dag og i morgen får vi i tillegg en full gjennomgang av modellene som blir lansert her i Norden. Vi kommer selvsagt tilbake med våre førsteinntrykk så raskt som mulig.

Inntil videre har vi imidlertid fått hovedtrekkene i planen som skal snu tapsprosjektet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Panasonics fempunkts plan

Smart Viera er altså stikkordet Panasonic håper skal snu trenden, og den bygger ganske enkelt på fem grunnpilarer.

 1. Bildekvalitet: Plasma-modellene får nå opp til 2500Hz-teknologi (focussed field drive), kombinert med det Panasonic hevder er markedets beste sortnivå. Det er en spennende påstand, men vi håper også at refleksjonene fra panelene har blitt bedre.

  Det viktigste er nok likevel at LED-modellene helt klart har avansert fra å være litt stemoderlig behandlet. Hittil har det nemlig ikke vært noen tvil om at plasma har vært favoritten i selskapet.

  For i år satses det virkelig for fullt på LED. En ting er at LED-modellene nå kommer i store størrelser, men en større revolusjon er at Panasonic kaster seg på trenden med passiv 3D. Det hadde vært utenkelig for tre år siden. Videre skal bevegelseskompensasjonen og innsynsvinkelen være langt bedre enn før. Dette er viktig, fordi dette har vært problemområdene på LCD/LED-teknologi-biten.

 2. Viera Connect: Langt flere apper er lovet. Foto: Produsent
  Viera Connect: Langt flere apper er lovet. Foto: Produsent Vis mer

 3. Nettfunksjonalitet: Alle produsentene jobber hardt med sin smart-TV-funksjonalitet, og Panasonic er intet unntak: Viera Connect skal derfor gi deg enda flere apper å velge mellom, i tillegg til vanlig nettsurfing via den innebygde nettleseren.  Prosessorkraften i TV-ene er også økt, noe som gjør at ting går kjappere. Stadig flere av modellene får innebygget Wi-Fi-funksjon, og DLNA-mulighetene blir bedre. DLNA lar deg enkelt overføre musikk, bilder og videoer til og fra alle datamaskiner, nettbrett og mobiler i huset. Antallet tradisjonelle innganger har økt, og i år får også de rimeligere modellene USB-innganger.
 4. Den nye Touch-pad kontrollen til toppmodellene ser svært spennnende ut: Få knapper og trykkfølsom skjerm. Foto: Produsent
  Den nye Touch-pad kontrollen til toppmodellene ser svært spennnende ut: Få knapper og trykkfølsom skjerm. Foto: Produsent Vis mer

 5. Brukervennlighet: Det hjelper imidlertid lite med mange fancy finesser hvis de er vanskelige å bruke, og her skal det også ha skjedd mye.


  En ting er at mobil og nettbrett-appene (til Apple og Android) lar deg bruke mobilen som fjernkontroll, men i år skal du også kunne sende innholdet du har på din bærbare enhet over til TV-en. Toppmodellene WT50 (LED) og VT50 (plasma) får i tillegg touchbaserte fjernkontroller.
 6. Design: Vi i DinSide har gjennom årene gitt Panasonic mye skryt for bildekvaliteten, men designmessig har de ligget langt bak konkurrentene. Det har vært et feilskjær, og i fjor begynte det endelig å ta seg opp, spesielt med toppmodellen VT30.

  Her satses det altså videre. Lettere metall og glass brukes i stadig større grad, både fordi det ser bedre ut, men også fordi det reduserer vekten. Toppmodellene vil i år ha børstet aluminium.

 7. Lavere forbruk: Nesten alle LED-modellene vil i år ha A+ energimerking, mens plasmamodellenes levetid nå skal være økt til 100.000 brukstimer.
Hvor mye strøm bruker TV-en din? Her er oversikten.

Men er det nok?

Selv om Smart Viera-satsingen kommer på hele den nye LED-serien som lanseres i dag, og i tillegg er på nesten hele plasma-serien, er vi fortsatt i tvil om vidunderkuren er nok til å snu trenden.

Vi kan nemlig ikke legge skjul på at vi savner en skikkelig produktnyhet, og det er vel liten tvil om at det i år har vært Oled-lanseringene til Samsung og LG som har stukket av med oppmerksomheten.

Om Panasonic lykkes vil strengt tatt være avhengig av to ting: Om TV-ene har blitt så bra som de skryter av, og ikke minst om prisnivået treffer kunden.

Det første spørsmålet får vi forhåpentligvis svaret på når vi går gjennom årets Panasonic-nyheter i dag og i morgen, og vi lover å holde deg oppdatert underveis. Hvorvidt kundene lar seg imponere vil imidlertid bare salgstallene vise.

En ting er sikkert: TV-året 2012 blir spennende, så følg med for flere Panasonic-nyheter på DinSide de neste dagene.