Slik sjekker du om batteriet er tomt

Finn ut om batteriene er ubrukte eller tomme på et par sekunder.

<b>LETTVINT:</b> Med dette trikset kan du fort sjekke om engangsbatteriene dine er ubrukte, eller om de bør returneres til butikken.  Foto: AKSEL RYNNING
LETTVINT: Med dette trikset kan du fort sjekke om engangsbatteriene dine er ubrukte, eller om de bør returneres til butikken. Foto: AKSEL RYNNING Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du en skuff eller skål full av engangsbatterier du ikke vet om er døde eller ubrukte? Da er det kanskje på tide å ta en opprydning.

Med dette trikset tar det bare et par sekunder å finne ut om batteriet kan brukes eller kastes.

LES OGSÅ: Her er de beste batteriene

Slik gjør du det

Det eneste du trenger å gjøre et å slippe batteriene fra et par centimeters høyde, ned på en hard overflate.

Hvis du hører batteriet sprette, og det til slutt faller over - så er det tomt eller godt brukt.

Dersom du bare hører ett dunk, og det kanskje blir stående - så er det nytt eller så godt som ubrukt.

Prøv det gjerne med et batteri du vet er dødt, og et annet helt nytt. Etter et par forsøk er det så tydelig at du hører det på lyden alene.

Se video av trikset her:

Har du testet dette før? Les mer her: http://www.dinside.no/936151/kan-du-dette-batteri-trikset

Posted by DinSide.no on 4. mars 2016


Dette trikset har vi bare testet med alkaliske batterier, som utgjør brorparten av engangsbatterier som selges i Norge i dag. Dersom du vil teste hvor mye som er igjen på bilbatteriet finnes det garantert bedre metoder enn å slippe det på asfalten.

LES OGSÅ: Slik sparer du batteriet på mobilen

Derfor spretter de

Men hvorfor er det egentlig slik at døde eller brukte batterier spretter bedre? For å forklare alkaliske engangsbatterier helt enkelt, så består de av en rekke kjemikalier som vil reagere når du kobler dem til en krets.

Energien fra denne kjemiske reaksjonen omdannes til elektrisitet, men det vil også etter hvert bygge seg opp avfallsstoffer - som for eksempel gass - inni batteriet.

Denne gassdannelsen vil føre til høyere trykk inni batteriet, noe som vil gi litt bedre sprett. Akkurat som en basketball vil sprette bedre enn en softball.

I tillegg er innholdet i et fersk engangsbatteri noe flytende, som vil hjelpe å absorbere deler av støtet. Innholdet blir, ifølge elektroingeniør Lee Hite, stivere og hardere etter hvert som det brukes, og vil da gi bedre sprett.

LES OGSÅ: Batteriene kan være brannfeller

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!