Slik sjekker du brannslukningsapparatet

Pass på brannsikkerheten i hjemmet: I videoen får du viktige tips om sjekk og bruk av brannslukningsapparatet ditt.

BRANN: Slik sjekker du at brannslukningsapparatet ditt er i orden. Video: Trond Henrik Rasch / Dinside Vis mer

Av: Trond Henrik Rasch

Vinteren, og spesielt julen, betyr høytid for levende lys og fyr i peisen. Samtidig er det også høysesong for mer alvorlige branner. Derfor er det lurt å sjekke at ditt hus har det som trengs hvis brannen blir et faktum - og at du har riktig slukkeutstyr. I videoen over ser du hvordan du sjekker dette.

Mye stress

Branninspektør ved hovedbrannstasjonen i Oslo, Sigurd Folgerø Dalen, forteller at det er blandingen av mange folk, alkohol og stress som bidrar til at brannene på vinterstid ofte får større konsekvenser.

VIT HVOR DU HAR APPARATET: Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen understreker hvor viktig det er å vite hvor du har brannslukningsapparatet. Foto: Trond Henrik Rasch
VIT HVOR DU HAR APPARATET: Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen understreker hvor viktig det er å vite hvor du har brannslukningsapparatet. Foto: Trond Henrik Rasch Vis mer

– Det er egentlig ikke slik at vi har så mange flere oppdrag på vinteren sammenliknet med resten av året, men det er ofte settingen hvor brannen starter som gjør at de blir større. Fester med levende lys og mange folk kan fort gå galt.

Bare det å vite hvor brannslukningsapparatet er i hjemmet og å sørge for at røykvarsleren fungerer, er to veldig enkle ting som kan bidra til å minske faren ved brann, ifølge Dalen.

– Det er påbudt å ha minst ett slukningshjelpemiddel i hver husstand, men et generelt tips er å ha ett hjelpemiddel i hver etasje, også hvis det skulle være aktuelt. Enten om det er apparat, husbrannslange eller små skumsprayflasker kan de gi deg en mye større sikkerhet hjemme.

Dalen påpeker likevel at det fortsatt er røykvarsleren som er det viktigste elementet og den som bidrar mest til å sikre hjemmet.

Du skal ikke være brannmann

Brannvernforeningen, DSB og forsikringsselskapet If arrangerer hvert år Brannvernuka, og i år var fokuset spesielt rettet mot slukningsutstyr. I en undersøkelse som ble gjennomført i forbindelse med uka, kom det frem at i hvert tiende hjem er det brannslukningsapparater som er eldre enn ti år – med over halvparten som aldri har hatt de på kontrollsjekk.

FÅ FOLK UT: Det viktigste er å få folk ut av boligen og i sikkerhet raskest mulig, poengterer Sigmund Clementz hos If. Foto: If
FÅ FOLK UT: Det viktigste er å få folk ut av boligen og i sikkerhet raskest mulig, poengterer Sigmund Clementz hos If. Foto: If Vis mer

Sigmund Clementz , informasjonssjef i If, sier at det er omstendighetene rundt en brann som har noe å si. Det viktigste er å få alle i huset ut og i sikkerhet. Branntepper, husbrannslanger og brannslukningsapparater er bare hjelpemidler for å begrense eller stoppe branntilløp.

– Branner er en jobb for brannvesenet – du skal ikke være en brannmann hvis det begynner å brenne, men bruke de midlene man har til rådighet for å prøve å forhindre tilløpet, påpeker Clementz.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!