Slik sjekker du brannslukningsapparatet

Det er ditt ansvar å passe på.

Sjekk etiketten for når siste kontroll ble utført. Finner du ingen etikett, er det antakelig på tide med en kontroll. Foto: Berit B. Njarga
Sjekk etiketten for når siste kontroll ble utført. Finner du ingen etikett, er det antakelig på tide med en kontroll. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle boligeiere skal ha minst ett brannslukningsapparat i hjemmet. Om apparatet faktisk fungerer, er de fleste av oss antakelig ikke flinke nok til å sjekke.

Og det holder ikke å bare sjekke trykkmåleren på apparatet.

– Selv om pila på trykkmåleren peker på det grønne feltet, kan man ikke være sikker på at det virker dersom det ikke har vært kontrollert. Hvis trykket forsvinner, vil ikke brannslukningsapparatet virke, sier Knut Norum, kursleder i Norsk brannvernforening til DinSide.

Det er ifølge Norum en oppfatning at man må skifte pulverapparat hver tiende år, men dette stemmer ikke. Altså bør du heller ikke fokusere for mye på pulverapparatets datostempling.

– At et pulverapparat går ut på dato, er misbrukt i denne sammenheng. Så lenge trykket i beholderen er intakt, vil et apparat i de fleste tilfeller fungere, understreker Norum, og legger til at et pulverapparat i praksis ikke har noen aldersbegrensning, så lenge det faktisk fungerer.

>> Downlight kan være brannfelle

Krav om kontroll

Hvis du ikke kan stole på trykkmåleren, hvordan finner du da ut om brannslukningsapparatet fungerer som det skal?


Ifølge Knut Norum er det en egen standard for vedlikehold av brannslukningsapparat. Denne krever at du som boligeier inspiserer brannslukningsapparatet fire ganger hvert år. Dessuten skal apparatet til kontroll hvert femte år og service hvert tiende år.

Senioringeniør Lars Haugrud i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) tror boligeiere flest ikke er flinke nok til å følge opp denne standarden, som går under navnet NS3910.

– Mange følger nok ikke opp kravene i NS3910, selv om dette er faglig gode råd. Eier er ansvarlig for at det manuelle slokkeutstyret fungerer til enhver tid og det kan selvfølgelig bli snakk om avkorting i forsikringsutbetalinger dersom det er en årsakssammenheng mellom en eventuelt ubrukbar håndslokker og det at brannen ble stor, sier Haugrud til DinSide.

Les også: Mekking av nattmat på komfyren starter flest branner

Sjekk etiketten

 Foto: Berit B. Njarga
Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Er du usikker på om ditt brannslukningsapparat har blitt kontrollert, bør du se etter en egen etikett på apparatet, som sier noe om når det ble kontrollert sist og når det skal på neste kontroll. (Se bilde til høyre.)

Finner du ingen slik etikett på ditt brannslukningsapparat, er det etter all sannsynlighet på tide med en kontroll. Du kan finne noen i ditt nærområde som kan kontrollere brannslukningsapparatet på rvb.no, under "godkjente bedrifter".

At brannslukningsapparatet ikke har blitt kontrollert på noen år, trenger heller ikke å bety at det ikke fungerer.

– Vi har mange eksempler på at håndslokkere faktisk virker helt utmerket selv om de har hengt på veggen i mange år uten kontroll. Dette skyldes antakelig at håndslokkerne henger i stabil romtemperatur og er utsatt for lite vibrering/rystelser, sier Haugrud.

Les også: Nei, brannslukningsapparatet kan ikke være hvitt!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!